Κεραμίδα στο κεφάλι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα δεν την ήθελε αυτή την κεραμίδα που του έπεσε στο κεφάλι ο πρωθυπουργός. Υστερα από τόση προσπάθεια να πείσει ότι είναι, πλέον, υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων και μετά τη μεγαλοπρεπή ιδεολογική «κωλοτούμπα» που έχει κάνει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ –κόμματος που διακρίνεται για την απέχθειά του στις ιδιωτικές επενδύσεις–, αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι ήταν λανθασμένη και αδιέξοδη η πολιτική που ευαγγελιζόταν είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, το πλήγμα που δέχθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν αναπάντεχο και καίριο για πολλούς λόγους.

Η απειλή της εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της και να μην προχωρήσει μετά τις 22 Σεπτεμβρίου στις νέες επενδύσεις που είχε αποφασίσει ήταν ασφαλώς αναπάντεχη, γιατί η κυβέρνηση νόμιζε ότι μπορούσε να συνεχίζει την αρνητική συμπεριφορά απέναντί της, δίχως κόστος. Χαρακτηρίζεται επίσης καίριο κτύπημα, πρώτον, γιατί ήλθε αμέσως μετά την επίσκεψη Μακρόν, όπου ο Αλ. Τσίπρας είχε δώσει «τα ρέστα» του για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και αυτό βρίσκει ανταπόκριση στους ξένους επενδυτές. Δεύτερον, γιατί η δήλωση έγινε την επαύριον της εμφάνισης στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ηγέτης ενός μεταλλαγμένου κόμματος, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τους υπόλοιπους αντιπάλους ότι αντιπολιτεύονται ένα κόμμα που δεν υπάρχει, δηλαδή ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Τρίτον, γιατί είναι βέβαιο ότι οι καταγγελίες της εταιρείας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς και ήδη υπάρχει η επισήμανση της Κομισιόν για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.

Το κτύπημα όμως της «Ελληνικός Χρυσός» έγινε ακόμη πιο βαρύ από την παρέμβαση του συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα στρατηγικής πολιτικής, του περιβόητου Καρανίκα, ο οποίος της ευχήθηκε «να πάει στα τσακίδια και να μη στεριώσει πουθενά», δείχνοντας πού πραγματικά βρίσκεται η καρδιά του δήθεν μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Είναι φανερό ότι ο σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα υπονόμευσε με τον τρόπο του το τελευταίο αφήγημα του μεγάρου Μαξίμου, αλλά το γεγονός ότι παραμένει στη θέση του δείχνει τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ταράχθηκε πολύ από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο αρμόδιος υπουργός και υπεύθυνος για την κυβερνητική αβελτηρία που βρήκε μπροστά της η «Ελληνικός Χρυσός» τους τελευταίους αρκετούς μήνες, Γ. Σταθάκης, άφησε πρόσκαιρα την ολύμπια μακαριότητά του και έκανε επιθετικές δηλώσεις, αλλά στην ουσία αμυντικές, γιατί προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Ο Π. Σκουρλέτης, πολέμιος πάντα της εταιρείας, ιδιαίτερα όταν ήταν υπουργός και ο Π. Καμμένος, που πρόσφατα την κατηγόρησε για ξέπλυμα χρήματος, προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από ακατάληπτες δηλώσεις και πολιτικοποίηση του προβλήματος. Ομως το παρελθόν, από τα επεισόδια στις Σκουριές μέχρι σήμερα, δεν τους αφήνει να ξεφύγουν από τον πραγματικό εαυτό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή