Η μη κανονικότητα έγινε πραγματικότητα

Η μη κανονικότητα έγινε πραγματικότητα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν 16 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η μεγαλύτερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος από το Περλ Χάρμπορ έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πυροδοτώντας τόσες αλλαγές στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας που μπορεί να μιλήσει κανείς για τομή, να χωρίσει τον χρόνο σε πριν και μετά.Την ημέρα της επετείου, την περασμένη Δευτέρα, μία ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει. Με αυτή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανανέωνε για ένα ακόμη έτος, το 17ο στη σειρά, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ανανεώνει τον εθνικό συναγερμό» που είχε κηρυχθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου λόγω της «συνεχιζόμενης και άμεσης απειλής περαιτέρω επιθέσεων στις ΗΠΑ». Αυτά τα νέα μέτρα έδωσαν νέες εξουσίες στις αμερικανικές αρχές. Η πιο εμφανής αλλαγή είναι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, που λίγο πολύ έχουν επεκταθεί παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, όμως, η ασφάλεια είναι ακόμη πιο έντονη. Η λήψη βιομετρικών στοιχείων στις πύλες εισόδου στη χώρα μπορεί να θέτουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά έχουν αποτελέσματα, αποτρέποντας μέχρι σήμερα κάποιο αντίστοιχο χτύπημα από αέρος και περιορίζοντας τις πιθανότητες «εισαγωγής» τρομοκρατών. Βεβαίως, όπως δείχνουν οι επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Ευρώπη αλλά και στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει επιθέσεις τρομοκρατών «εσωτερικής παραγωγής» σε πιο ευάλωτους στόχους όπως πεζόδρομους, εστιατόρια ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Ταξιδεύοντας ανήμερα την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, η μόνη διαφορά που έβλεπε κανείς ήταν ένας πιο εντατικός έλεγχος για εκρηκτικά στις χειραποσκευές και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Προσεγγίζοντας στην Ουάσιγκτον, στο αμερικανικό Πεντάγωνο δέσποζε μία τεράστια αμερικανική σημαία στο σημείο πρόσκρουσης του τρίτου αεροπλάνου.

Στο μνημείο που έχουν φτιάξει για τα θύματα της επίθεσης στο Πεντάγωνο και βέβαια στους Δίδυμους Πύργους, οι Αμερικανοί έχουν αναδείξει την ανθρώπινη πτυχή της τραγωδίας, τις ζωές και τις τελευταίες στιγμές των θυμάτων. Το ίδιο όμως ισχύει και εκτός ΗΠΑ, καθώς οι εικόνες της επίθεσης στοιχειώνουν όσους τις παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση. Την ίδια στιγμή, μία νέα γενιά ήδη ενηλικιώνεται χωρίς να έχει γνωρίσει πώς ήταν οι ΗΠΑ πριν από τη μοιραία ημερομηνία. Ούτε βέβαια οι μη Αμερικανοί, όσοι τουλάχιστον δεν είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ πριν από την τρομοκρατική επίθεση. Οπως την περιγράφουν παλαιότεροι συνάδελφοι, ήταν μία πιο αμέριμνη εποχή, που μπορούσε κανείς να πλησιάσει στον Λευκό Οίκο, ο οποίος ήταν ακόμη ανοικτός σε επισκέψεις του κοινού, και που δεν χρειαζόταν να περνά από ανιχνευτή μετάλλων κάθε φορά που έμπαινε σε κυβερνητικό κτίριο. Η ανανέωση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας επιβεβαιώνει ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Τουλάχιστον χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα και την ισχυρή αντίδραση της κοινωνίας έχουν σταματήσει έκτροπα όπως τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο. Αλλά οι παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας NSA συνεχίζονται κανονικά, περιλαμβάνοντας και τους Αμερικανούς πολίτες.

Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά δεν έχει γίνει πολύ ασφαλέστερος. Μπορεί να προστατεύονται καλύτερα οι αεροπορικές μεταφορές και τα αμερικανικά κυβερνητικά κτίρια, αλλά η απειλή απλώς αλλάζει όνομα, από Αλ Κάιντα σε ISIS ή τον εκάστοτε «μοναχικό λύκο», και πάντως παραμένει μέρος της ζωής όλων, η νέα μας πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή