Φιλί του αποχαιρετισμού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή που μας έρχεται, 15 Σεπτεμβρίου, το διαστημόπλοιο «Κασίνι» της NASA θα καταστραφεί πέφτοντας στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Αυτό θα είναι το γκραντ φινάλε ενός ασύλληπτου ταξιδιού στο ηλιακό μας σύστημα που διήρκεσε είκοσι χρόνια. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το «Κασίνι» απέστειλε στη Γη περί τις 500.000 φωτογραφίες. Ο χώρος και η εποπτεία επί του θέματος δεν επιτρέπουν αναλύσεις εις βάθος, αυτό όμως που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι χάρη στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο αντλήσαμε πολύτιμες πληροφορίες, κυρίως για την ύπαρξη νερού και ολόκληρων ωκεανών σε δορυφόρους του Κρόνου και του Δία, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις πιθανότητες εντοπισμού κάποιας μορφής ζωής τόσο ανέλπιστα κοντά μας. Στ’ αλήθεια, η εικόνα που έχουμε για την αστρική μας περιοχή άλλαξε για πάντα χάρη στο «Κασίνι».

Τώρα, όμως, πρέπει να καταστραφεί. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, το «Κασίνι» αποστέλλει στη Γη τις τελευταίες φωτογραφίες και πληροφορίες που συνέλεξε, ολοκληρώνοντας μια τελευταία κοντινή διαδρομή (η 127η συνολικά, στα 13 χρόνια που γυροφέρνει τη γειτονιά του Κρόνου) γύρω από το μεγάλο φεγγάρι του πλανήτη με τους δακτύλιους, τον Τιτάνα – «το φιλί του αποχαιρετισμού», σύμφωνα με μηχανικούς της NASA, προτού μετατραπεί σε μια εντυπωσιακή σφαίρα φωτιάς στην ανώτερες ατμόσφαιρες του Κρόνου.

Γιατί όμως πρέπει να καταστραφεί το «Κασίνι»; Διότι ξοδεύονται τα καύσιμά του και μόλις σωθούν ολοκληρωτικά θα είναι αδύνατον να ελέγχεται πλέον από τη Γη. Οι επιστήμονες της NASA δεν ήθελαν να περιφέρεται ανεξέλεγκτο ως νεκρό σκάφος με μεγάλες πιθανότητες να συντριβεί σε κάποιον από τους πολυάριθμους δορυφόρους του Κρόνου, ειδικά στον Εγκέλαδο, με κίνδυνο να μολύνει τον κρυφό ωκεανό που απλώνεται κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.

Το «Κασίνι» πρέπει να καταστραφεί με ασφάλεια μακριά από ουράνια σώματα όπου έχει εντοπιστεί νερό σε υγρή μορφή ακριβώς για να μην τεθούν σε κινδύνους οι μορφές ζωής που πιθανώς να φιλοξενούνται εκεί. Είναι ένα ζήτημα αστροβιολογίας, με άλλα λόγια. Η παράμετρος αυτή κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για τη NASA, η οποία έχει ιδρύσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας (Planetary Protection Office). Το εν λόγω τμήμα έχει αναλάβει τη μελέτη άμυνας και προστασίας της Γης από εξωγήινες απειλές (όχι απαραίτητα από τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» αλλά από τυχόν ασθένειες και μολύνσεις που μπορεί να έχουν σημείο προέλευσης το Διάστημα), κυρίως όμως το συγκεκριμένο τμήμα έχει αναλάβει να προστατέψει το ηλιακό σύστημα από εμάς τους ίδιους.

Οπως γράφει στο cosmosmagazine.com η Katie Mack, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, «Η ζωή είναι κάτι χαοτικό. Χώνεται παντού», γι’ αυτό και ένα αντικείμενο που ξεκίνησε από τη Γη είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει μικρόβια ειδικά σε έναν μακρινό, παρθένο ωκεανό. Δεν θα σβήσει άδοξα το «Κασίνι», λοιπόν, σίγουρα όχι με έναν λυγμό μα με έναν βρόντο, όπως θα έλεγε και ο ποιητής Τ. Σ. Ελιοτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή