Το ψέμα στην εξουσία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ζούμε σε έναν ωκεανό από ψέματα, μισές αλήθειες, παραποιημένα γεγονότα, ψεύτικες φωτογραφίες και παραπειστικές αναλύσεις. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η σημερινή εξουσία θα έσπευδε, χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις, να χρησιμοποιεί το ψέμα χωρίς άλλη προφύλαξη. Απλώς και μόνον γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι εξυπηρετούν τον πολύ καλό σκοπό που είναι, στα μάτια τους, η διατήρηση της εξουσίας. Με κάθε μέσον.

Δυστυχώς, το ψέμα στην υπηρεσία της εξουσίας αποτελεί το κυριότερο προπατορικό αμάρτημα της Αριστεράς. Θα ήλπιζε κανείς ότι οι νεότεροι, της γενιάς του κ. Τσίπρα, θα είχαν απαλλαγεί από τα βαρίδια που έβαλε στην πλάτη μιας μερίδας της Αριστεράς, ο «πατερούλης» Στάλιν. Οτι θα είχαν κερδίσει όσα με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες κατέκτησαν εκείνοι που ξανασκέφτηκαν τον κόσμο της ευρωπαϊκής προόδου, απομάκρυναν τις απελευθερωτικές σκέψεις των κομμουνιστών από το καταπιεστικό καβούκι του λενινισμού, κατήγγειλαν χωρίς περιστροφές τους δολοφόνους και τα ψέματά τους. Πολύ πριν καταρρεύσει το σοβιετικό σύστημα, ανοίξουν οι μαζικοί τάφοι των κόκκινων Χμερ και καταδικαστούν οι κρατικές δολοφονίες της πολιτισμικής επανάστασης. Είναι απίθανο ότι οι δικοί μας κυβερνώντες της Αριστεράς αισθάνονται ακόμη την ανάγκη να καλύπτουν τις αδυναμίες τους κάτω από πέπλο μικρότερων και μεγαλύτερων ψεμάτων. Οταν το ψέμα γίνεται κρατική υπόθεση, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η εποχή της (υπερ)πληροφόρησης ευνοεί το ψέμα. Μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα. Πιστεύουμε ότι κατέχουμε εμείς, μόνον, όσα κανείς άλλος δεν γνωρίζει κι ας τα έχουμε όλα βρει στο Διαδίκτυο, όπως το πιο πιθανόν είναι ότι θα τα έχει βρει και ο συνομιλητής μας. Κι όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο αμφιβάλλουμε για όσα γνωρίζουμε.

Η ήττα της κυβέρνησης στην υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές ήταν τόσο συντριπτική ώστε να αποκαλύπτει μαζί με το ψέμα και την απόλυτη σύγχυση των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι ψυχαναλυτές είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν τη χρήση του ψεύδους ως εξισορροπητική μιας κατάστασης στρες και πίεσης. «Είναι αδύνατον να μιλάμε πάντοτε με μοναδικό γνώμονα την αλήθεια», επέμενε τις προάλλες φίλος που προσπαθούσε να με πείσει γιατί ένας άλλος φίλος δέχεται τα προφανή ψέματα των κυβερνητικών προκειμένου να δικαιολογήσει για ποιο λόγο ο ίδιος ψήφισε τον κ. Τσίπρα και γιατί πιστεύει ότι ο κ. πρωθυπουργός παραμένει ειλικρινής και δεν είπε ψέματα. Το χειρότερο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως όταν τα λένε, δεν γνωρίζουν ότι είναι ψέματα. Το καταλαβαίνουν αργότερα. Και τότε σπεύδουν να τα καλύψουν με άλλα, καινούργια ψέματα. Φαύλος κύκλος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή