Το Κονκλάβιο (14/9/17)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακροδεξιά «σταγονίδια»

Εχουν αγριέψει πολύ τα πράγματα για την Τουρκία στην Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι τις εξαλλοσύνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις «σήκωσαν» οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για προεκλογικούς λόγους. Είναι η ασφυκτική πίεση που ασκούν οι Αυστριακοί ώστε να υπάρξει μια κατηγορηματική δήλωση που θα ρίχνει τη χαριστική βολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με πρόσχημα την ένταση που προκαλεί η Αγκυρα. Τη γραμμή αυτή πληροφορούμαι ότι προωθούν και διάφορα «ακροδεξιά σταγονίδια» στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν βρίσκει, όμως, σύμφωνη τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Επειδή η Μέρκελ είναι η Μέρκελ, έχει την άποψη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αναλάβει από μόνη της την ευθύνη διακοπής των ενταξιακών.

Σε γραμμή Μέρκελ

Στη γραμμή αυτή σημειώνω ότι κινήθηκε στη χθεσινή του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ανάμεσα στις γραμμές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τη χάρη στις ακραίες φωνές της Τουρκίας να είναι αυτή που θα κάνει το πρώτο βήμα προς την άβυσσο. Σημειώνω ακόμα ότι ο Γιούνκερ κοντράρισε το ΕΛΚ και με την πρότασή του να υπάρξει πανευρωπαϊκή λίστα ευρωβουλευτών. Αυτή αφορά τις 75 θέσεις που θα αφήσουν κενές οι Βρετανοί και υπάρχει σχετική συναίνεση και των Σοσιαλιστών ότι θα ήταν καλή ιδέα να καλυφθούν με ανθρώπους  από ολόκληρη την Ευρώπη (με έμφαση στα μικρά κράτη-μέλη).

Διχασμένη προσωπικότητα

Ασχολίαστο δεν άφησαν έμπειροι κοινοτικοί παρατηρητές ούτε το γεγονός ότι ο Γιούνκερ εμφανίστηκε με τις ιδέες του να καταλαμβάνει την γκρίζα ζώνη μεταξύ της Μέρκελ και του Μακρόν. Δεν είναι διχασμένη προσωπικότητα. Ως βετεράνος των ευρωπαϊκών ελιγμών, φρόντισε, όπως το έθεσε πηγή μου στις Βρυξέλλες, να «στρώσει το γήπεδο πριν η νέα καγκελάριος και ο Μακρόν της Πνύκας αρχίσουν να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται». Οπερ σημαίνει ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει και δεύτερη φάση στην παρέμβασή του.

Η σύναξη των προέδρων

Στη Μάλτα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ετήσια άτυπη συνάντηση των 13 αρχηγών κρατών της ομάδας Αrraiolos. Οχι, δεν είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Είναι η συνάντηση 13 Ευρωπαίων μη εκτελεστικών προέδρων, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα μετάσχουν ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, αλλά και οι πρόεδροι της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας. Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται όλοι μαζί και υποψιάζομαι ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που πριν από μία εβδομάδα είχαν έρθει στην Αθήνα ο Ιταλός και ο Πορτογάλος πρόεδρος. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα είναι βασικός εισηγητής στη σύναξη. Φαντάζομαι ότι θα είναι μια ευκαιρία για όσους δεν τον γνωρίζουν να διαπιστώσουν τον –σύμφωνα με παλαιά «σειρά» της σχολής των συνταγματολόγων (και όχι μόνο) – «πανεπιστημιακό προτεσταντισμό» του.

Εργο Αβραμόπουλου

Απόψε το βράδυ ο Γιώργος Καμίνης θα βραβεύσει τον Φελίπε Γκονζάλες στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Παρότι είχα βάσιμες υποψίες, οφείλω να θυμίσω ότι (και) το Διεθνές Βραβείο των Αθηνών για τη Δημοκρατία καθιερώθηκε επί των ημερών του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Το πρώτο βραβείο είχε απονεμηθεί τον Μάιο του 2002 στη Ρωμαϊκή Αγορά στη Βιρμανή πολιτικό και αγωνίστρια Αουνγκ Σαν Σου Κι που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ. Το βραβείο είχε τότε παραλάβει ο εξόριστος πρωθυπουργός της χώρας Σέιν Βιν.

Ο ήλιος ανατέλλει…

Δεν ξέρω αν κάποιος γνώριζε και φρόντισε να το ψιθυρίσει στον Γιώργο Καμίνη. Ή αν ο δήμαρχος ήταν απλώς ειλικρινής, όταν δήλωσε με αφορμή το περιστατικό των αντιγραφέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ότι δεν θέλει να τον ψηφίσουν οι Πασπίτες, αφήνοντας εκτός κάδρου τους Δαπίτες. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι τα «παιδιά» της ΠΑΣΠ στο Πατρών είναι άγρια νιάτα και δεν αστειεύονται. Πάντως, η δήλωση Καμίνη έχει πληγώσει βαθύτατα κάποιους ακραιφνείς Πασόκους. Οπως τον Παντελή Καμά, άλλοτε γραμματέα και αιώνιο «προστάτη» –χθες, σήμερα και για πάντα– της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κι ας 45άρισε. Διαμήνυσε σε συνομιλητή μου ότι εξετάζει να στείλει εξώδικο στον Καμίνη για τις προσβλητικές δηλώσεις του για την ΠΑΣΠ. Για να πάρει μια γεύση του τι εστί ΠΑΣΟΚ και τι τον περιμένει μέχρι να φτάσει στην κάλπη του νέου φορέα. «H γη να τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει», όπως θα υπερθεμάτιζε η πράσινη νεολαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή