ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κατόρθωμα των «106»

Κάθε τόσο γίνονται αντιληπτά κάποια σημαδιακά γεγονότα που αποτελούν δείγματα – αποδείξεις της διαφθοράς, έως βαθιάς σαπίλας, που τρώει καθημερινά και κυριολεκτικά τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας, με τη θέληση της πλειονότητάς της συνήθως, αλλά και δυστυχώς. Κακά τα ψέματα, η κοινωνία μας κυριαρχείται πια από στρεβλή νοοτροπία ασυδοσίας, που πολλές φορές φτάνει στα άκρα. Αυτό που έγινε με τους 106 φωστήρες που παρέδωσαν την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και η υποστήριξη που βρήκαν από πολιτικές νεολαίες στη συνέχεια, ακούγεται σαν ακραίο φαινόμενο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Αν κάποιοι σπεύσουν να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους για να πείσουν ότι δεν ανθεί εμπόριο εργασιών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ούτε υπάρχουν «κομματικές» ή άλλες συμμορίες που πουλάνε «εξυπηρετήσεις», ή ότι οι Ελληνες φοιτητές δεν αντιγράφουν αλλήλους με κάθε ευκαιρία και μαζικά και είναι ελάχιστο το ποσοστό εκείνων που θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους άκοπα και με λοβιτούρες, μην τους πιστέψετε. Είτε λένε ξερά ψέματα είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Το κλίμα ασυδοσίας που επικρατεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι κορύφωση του ανάλογου κλίματος που επικρατεί στη Μέση Εκπαίδευση και σε πλήρη αντιστοιχία με τη συμπεριφορά που κυριαρχεί στην «αγία» ελληνική κοινωνία. Για τον απλό λόγο ότι οι νόμοι και οι κανόνες είναι για τα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται, αφού οι θεσμοί δεν λειτουργούν.

Δεν υπάρχει ανώτατο ή ανώτερο ίδρυμα εκπαίδευσης στον υπόλοιπο κόσμο που δεν θα απέβαλε οριστικά τους συγκεκριμένους 106 φωστήρες. Από την άλλη πλευρά, ποτέ και πουθενά αλλού δεν θα βρίσκονταν 106 να τολμήσουν να παραδώσουν την ίδια εργασία, αν δεν πίστευαν από τη γενικότερη εμπειρία τους ότι κάτι τέτοιο θα περνούσε αβρόχοις ποσίν. Εκτός και αν μιλάμε για 106 πατεντάτους βλάκες. Και φυσικά, καμιά κομματική νεολαία ή οποιοσδήποτε άλλος όμιλος δεν θα έσπευδε να απαιτήσει να αντιμετωπισθούν με ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση και επιείκεια από τις πανεπιστημιακές αρχές, που ήδη (και κακώς) είχαν εξαντλήσει όλα τα σχετικά δυνατά περιθώρια. Είναι δίκαιο επίσης να επισημανθεί ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι καινούργια, έστω αν η κυβέρνηση Συρανέλ κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την κατάσταση της ασυδοσίας και της μετριότητας στην εκπαίδευση. Από μνήμης μόνον αξίζει να αναφερθεί παλιότερο σκάνδαλο φοιτητών της Ιατρικής στο ΑΠΘ, που σύμφωνα με σοβαρές καταγγελίες πήραν το πτυχίο τους χωρίς προηγουμένως να περάσουν κάποια μαθήματα, όπως και το άλλο των γονιών που αγόραζαν θέματα ΙΒ ώστε τα βλαστάρια τους να… αριστεύουν στις εξετάσεις.

Το κατόρθωμα, πάντως, των «106» ρίχνει νέο φως στην κόπρο του Αυγείου –ή Αυγέα κατά τον πρωθυπουργό– που γεμίζει την αυλή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και παραπέρα.