Αναζητώντας νέους κανόνες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπαθεί ο πρωθυπουργός να γίνει περισσότερο Ευρωπαίος. Δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Αν θέλει να επιτύχει, θα μπορούσε να περιβληθεί από επιστήμονες και διανοητές διαμετρήματος. Μήπως ξεχάσουμε ότι η ακτίνα των ιδεών του κ. Τσίπρα δεν ξεπερνά τους στενούς ορίζοντες του κ. Καρανίκα. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να προσφέρουν, διαθέτουν ικανή εμπειρία και το μόνο που χρειάζεται να εξασφαλιστεί είναι ότι θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα όταν πρόκειται να δημιουργήσουν εθνικά επιχειρήματα.

Γιατί είναι απολύτως σαφές ότι με τη συγκρότηση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γερμανία, η διαδικασία αλλαγών στην Ευρώπη θα επιταχυνθεί. Οι Ισπανοί είναι έτοιμοι, παρά την ανακατωσούρα με την υπόθεση της Καταλωνίας. Οι Ιταλοί θα βελτιώσουν τη θέση τους εφόσον επιταχύνουν τις πολιτικές διεργασίες. Ολα τα κράτη της Ευρώπης παρακολουθούν με πραγματικό ενδιαφέρον τις συζητήσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της Ζώνης του Ευρώ, που θα είναι, προφανώς, πάντοτε η καρδιά της Ενωσης μετά το 2020. Οι προοδευτικοί πολιτικοί στην Ευρώπη περιμένουν ένα σπουδαίο κέρδος: την απομόνωση των ακραίων τάσεων οι οποίες συγκλίνουν εντυπωσιακά σε ένα θέμα: να εμποδίσουν με κάθε τρόπο μια περισσότερο ομόσπονδη Ευρώπη.

Η ιδέα ενός υπουργού Οικονομικών για τη Ζώνη βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο κ. Τσίπρας, χθες, από την Κέρκυρα έδωσε τη δική του ερμηνεία για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο αυτό υπερ-στέλεχος. Η προσέγγισή του απογοητεύει, αφού προσπαθεί να φέρει το μέλλον στο μέτρο του παρελθόντος, παραμένοντας στη λογική της συγχρηματοδότησης των ελλειμμάτων, μια ιδέα που δεν θα έπρεπε εμείς ποτέ να δεχθούμε, αντί να διευκολύνουμε την απόρριψη του κ. Σόιμπλε.

«Αν έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούργιο», είπε με τρόπο που καθόλου δεν έκρυβε ότι επιμένει πως έκαστο κράτος θα μπορεί να ξεφεύγει από τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες, χωρίς αυτό να σημαίνει τον αποκλεισμό του από την κοινή χρηματοδότηση. Πρέπει, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας να «βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας». Πράγματι, αυτό που είναι σημαντικό για τη χώρα μας είναι η καθιέρωση ενός κοινοτικού προϋπολογισμού διευρυμένων δυνατοτήτων. Η Ευρώπη και η Ελλάδα περισσότερο από όλους χρειάζονται επενδύσεις. Το πνεύμα Ντελόρ πρέπει να αναβιώσει. Η εμμονή του πρωθυπουργού στη λογοδοσία ή στον έλεγχο είναι άτοπη. Στο ξεκίνημα, το άτυπο Γιούρογκρουπ προσφέρει ένα απλό και ασφαλές περιβάλλον διοίκησης κι ας μην εννοεί να το κατανοήσει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή