ΑΠΟΨΕΙΣ

Προχθεσινά ξινά σταφύλια

Πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, έψεξε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Ο κ. Νίκος Παπαχρήστος είχε μιλήσει στον ΣΚΑΪ (31.8.2017) και έκανε κριτική στο ανοσιούργημα του υπουργού Παιδείας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε και πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από το νέο εξεταστικό σύστημα. Το υπουργείο κάλεσε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ «να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις – προβλέψεις του για τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί. Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ να υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί «θα λυγίσουν στις πιέσεις γονέων και μαθητών» για την προφορική βαθμολόγηση και, ακόμη χειρότερα, να προβλέπει ότι «μπορεί να βρεθεί μια μικρή μειοψηφία που να επιχειρήσει να κερδίσει», υπονοώντας προφανώς οικονομικά ανταλλάγματα για τους συναδέλφους του. Είναι απαράδεκτες δηλώσεις, που προσβάλλουν το σύνολο των εκπαιδευτικών…». Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες και ο ίδιος υπουργός, ο κ. Γαβρόγλου αυτοπροσώπως, δήλωσε: «Ξέρουμε ότι το 25% των καθηγητών, στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, κάνουν ιδιαίτερα στους ίδιους τους μαθητές τους. Υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως…» (RealFM 13.9.2017).

Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες μάς δουλεύουν ψιλό γαζί. Ετσι κι αλλιώς, η κοροϊδία είναι η βαριά βιομηχανία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πριν από ένα μήνα ο κ. Πάνος Καμμένος έλεγε ότι η επένδυση της Eldorado Gold είναι «μία απάτη που έκανε ξέπλυμα χρήματος μεταξύ της αγοράς και της πώλησης της επιχειρήσεως» (10.8.2017) και προχθές ο ίδιος πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωνε «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα» (11.9.2017).

Το ερώτημα είναι άλλο και δεν αφορά το αν αισχύνονται για τα ψεύδη τους ή όχι. Πώς προκύπτει τόση αυταρέσκεια, τέτοια υποτίμηση της κρίσης των πολιτών ή έστω της μνήμης τους; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν οι ζαλισμένοι από τις ραγδαίες εξελίξεις πολίτες ξαναψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ μη συνειδητοποιώντας την τεράστια οικονομική καταστροφή και το πισωγύρισμα στην οικονομία που επέφερε το αριστεροδεξιό υβρίδιο. Κατά κάποιον τρόπο εγχαράχτηκε στο υποσυνείδητό τους η πεποίθηση πως ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να πουν, στο τέλος οι πολίτες θα φοβηθούν το σκιάχτρο του «νεοφιλελευθερισμού» ή της «ακροδεξιάς» και με μισή έστω καρδιά θα τους υπερψηφίσουν. Εξ ου και η αμετροέπεια του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι η υπόσχεση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι «περσινά ξινά σταφύλια». Αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποτιμά τη μνήμη των Ελλήνων –την στιγμή μάλιστα που ετοιμάζονται να πληρώσουν–, γιατί να μην θεωρεί και ο κ. Γαβρόγλου προχθεσινά ξινά σταφύλια τις δηλώσεις του για την «αρετή των εκπαιδευτικών»;