Το άγχος του υπουργού Οικονομικών

Το άγχος του υπουργού Οικονομικών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιμονή του ΔΝΤ να γίνει αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) λειτουργεί ως μοχλός για τον εκτροχιασμό του τρέχοντος προγράμματος. Βεβαίως, όπως όλες οι ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, έτσι και οι ελληνικές θα κάνουν τεστ αντοχής (stress test) στις αρχές του 2018. Αλλο είναι αυτό και άλλο, τελείως διαφορετικό, είναι το AQR. Το AQR σημαίνει ότι θα διεξαχθεί έλεγχος σχεδόν σε κάθε επιμέρους δάνειο, που θα διαρκέσει μερικούς μήνες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα απορροφήσει όλο το δυναμικό των τραπεζών, αποκλείοντας την ενασχόλησή τους με οτιδήποτε άλλο – π.χ., με τα κόκκινα δάνεια.

Και όχι μόνο. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του AQR, τα αρνητικά αποτελέσματά του στην οικονομία και στην προσπάθεια εξόδου στις αγορές θα γίνονται αισθητά από τώρα, καθώς μια νέα και μεγάλη αβεβαιότητα θα προστεθεί στις υπάρχουσες, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις τράπεζες: Αντέχουν ή θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και θα γίνει bail in; Μια αβεβαιότητα που σου κόβει τα πόδια, ακριβώς όταν (α) πρέπει να βγαίνεις στις διεθνείς αγορές και να σχηματίζεις πληρέστερη καμπύλη αποδόσεων και όταν (β) μπαίνεις στη πιο δύσκολη φάση της δουλειάς για τα κόκκινα δάνεια – φέτος ο στόχος θα επιτευχθεί, το 2018 αρχίζουν τα μεγάλα ζόρια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίρνει το ρίσκο να εμποδίσει την επιτυχία του Προγράμματος και (αν παραμείνει και επιμείνει…) να το οδηγήσει στα βράχια. Εχουμε ζωτικό συμφέρον να απομονωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτως ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση χωρίς εκπλήξεις και έγκαιρα – πριν από τα τέλη του έτους. Γι’ αυτό, είναι εύλογο το άγχος του υπουργείου Οικονομικών, που προτρέπει να γίνουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί, ταχύτατα και με σεβασμό στις καθορισμένες διαδικασίες. Μπορεί, όμως, η κυβέρνηση, με τη σημερινή σύνθεσή της, να ανταποκριθεί σε τέτοιες απαιτήσεις; Οσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τεκμηριώνουν αρνητική απάντηση. Δεν μπορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή