Το Κονκλάβιο (28/9/17)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κολοκοτρώνης και ο Κυριάκος

Ο Κολοκοτρώνης συνήθιζε να παρακολουθεί τις μάχες από απόσταση. Αυτό δεν του στέρησε, βέβαια, τον ρόλο του Στρατηγού της νίκης. Τον φόρτωσε, όμως, ενίοτε με πικρόχολα σχόλια συγκαιρινών του. Το θυμήθηκα με αφορμή την παρέμβαση και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση για το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής για τον Πάνο Καμμένο, παρότι η συγκεκριμένη παρουσία κρίθηκε ως «θεσμική» και μετρημένη από στελέχη του κόμματός του. Θυμίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσήλθε στη συζήτηση, έθεσε τη γραμμή περί διπλών πλειοψηφιών θεσμικά –ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι όμηρος του Καμμένου και με αυτόν θα μείνει– και απήλθε ως κύριος για να συνεχίσει το πρόγραμμά του. 

Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Προφανώς και ο Κυριάκος δεν θα καταργήσει την παρουσία στη Βουλή. Oπου, όμως, αυτή απαιτείται και για τις μάχες που ο ίδιος κρίνει. Oπου δεν απαιτείται, θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο. Θα κρατά, δηλαδή, μια «ηγετική» απόσταση. Εξάλλου, υπάρχουν πάντα τα μαύρα σκυλιά του πολέμου, τα «ντόπερμαν» τύπου Aδωνι, όπως φάνηκε και στη συζήτηση της Δευτέρας που ξέφυγε πάλι…

Δυσφορία γένους…

«Δυσφορία γένους» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ώστε να περιγράψει την κατάσταση των διεμφυλικών. Δυσφορία έχει προκαλέσει η όλη υπόθεση και σε κάποιους στη Νέα Δημοκρατία. Οπως στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εξέφρασε σχετικές ενστάσεις –και μάλιστα ισχυρές– στη χθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών.

Μου λένε ότι η τοποθέτησή του ήταν εριστική και κινήθηκε στη γραμμή «είμαστε δεξιό κόμμα και είναι αδιανόητο να συζητάμε αυτά τα πράγματα…». Πρόσθεσε, δε, ότι για το ζήτημα και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας του έχουν τηλεφωνήσει διάφοροι μητροπολίτες! Στους μητροπολίτες, πάντως, αναφέρθηκε και η Aννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. «Δεν γίνεται οι μητροπολίτες να ορίζουν τη γραμμή του κόμματος», αντέταξε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και εξέθεσε νομικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου, το οποίο κατά κοινή ομολογία χαρακτηρίστηκε πρόχειρο. Με νομική τεκμηρίωση, εξάλλου, εξέφρασε τη διαφωνία του ο Μάκης Βορίδης. Αναμενόμενο…

Είχαν προηγηθεί οι εισηγήσεις υπέρ του «ναι» της Ντόρας Μπακογιάννη και της Νίκης Κεραμέως. Η Ντόρα θύμισε ότι ο αυτοπροσδιορισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί.

Oπως και ότι δεξιότερα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως του Ορμπαν, έχουν λύσει τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Φαντάζομαι ότι θα τα λύσει και η Νέα Δημοκρατία μέχρι την ψήφισή του και εφόσον περάσουν οι διορθώσεις που προτίθεται να καταθέσει.

Κουίζ

Ποιoς έγραψε το νομοσχέδιο για τα ταξί; Επειδή το κουίζ είναι προχωρημένης δυσκολίας, σημειώνω ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε πρώην βουλευτής της Α΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος γνωρίζει καλά τα συνταγματικά και ακόμα καλύτερα τον Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Ο δεύτερος, πάντως, επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την κίτρινη φυλή να είναι εκτός όλων των άλλων και η πιο κομματικά ευπροσάρμοστη…

«Σέρβις» στο Βερολίνο

Υποθέτω ότι στις Βρυξέλλες ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε στην Αθήνα σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δύο Σύρους πρόσφυγες, καθώς το Δικαστήριο απεφάνθη ότι μπορούν να γυρίσουν στην Τουρκία επειδή είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» (κάπου εδώ μπορεί να γελάνε και οι πέτρες, αλλά αυτή είναι μια άλλη υπόθεση).

Θυμίζω ότι η «γραμμή Μαζινό» της κυβέρνησης απέναντι στην απαίτηση των Γερμανών –πέρυσι τέτοια εποχή– να περάσει νόμος που θα χαρακτήριζε την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα ήταν ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν το είχε κάνει. Και, βέβαια, ήταν και οι έντονες αντιδράσεις από το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, οι νομικοί ειδικοί που απέστειλε τότε η καγκελαρία στην Αθήνα για να βοηθήσουν, επέστρεψαν άπραγοι.

Τώρα, όμως, δικαιώνονται. Το λέω επειδή στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόφαση του ΣτΕ διασώζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας την ύστατη στιγμή, ενώ δεν θεωρούν ότι το τάιμινγκ της έκδοσής της –δυο μέρες πριν από τις γερμανικές κάλπες– ήταν τυχαίο. Με απλά λόγια, έχουν εκλάβει την απόφαση ως «σέρβις» της κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Κολλημένη βελόνα

Μιλώντας για τον Μητσοτάκη που ακολούθησε το πρόγραμμά του το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνω ότι αυτό περιελάμβανε τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως δείπνο με τον Τζακ Λιου. Μένω στο πρώτο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η βελόνα του Ολλανδού, όπως και των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, έχει κολλήσει στα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο. Του Μητσοτάκη, πάντως, έχει κολλήσει στο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν άρνηση πραγματικότητας. Και αυτή δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στα έσοδα, αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ξηλώσει» όποια μεταρρύθμιση έγινε στη χώρα, από τον νόμο Διαμαντοπούλου μέχρι τη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή