Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση;

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση;

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο χρόνια θα έχουμε τόσο πολλές επενδύσεις, προέβλεψε ο Τσαλακώτος, ώστε δεν θα μπορούμε να τις απορροφήσουμε. Ευσχήμως μας προειδοποιεί, δηλαδή, ότι τίποτε δεν θα έχει αλλάξει όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει, διότι και σήμερα που έχουμε λίγες επενδύσεις, μετρημένες στα δάκτυλα, δεν μπορούμε να τις απορροφήσουμε και μάλιστα κάνουμε ό,τι μπορούμε να τις διώξουμε. Ευχαριστούμε τον πάντα ευγενικό Γιούκλιντ για την προειδοποίηση, αλλά το είχαμε καταλάβει. Ολοι βλέπουμε πώς κατέληξε η στροφή του Τσίπρα υπέρ των επενδύσεων. Εκτός ίσως από εκείνους που αγνοούν τις πίσσες στις ακτές του Σαρωνικού και κολυμπούν – από αυτούς, ναι, μπορώ να περιμένω τα πάντα.

Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, στη μεγαλοπρεπή αποκάλυψη του εσωκομματικού προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει την επένδυση από το ΚΑΣ, δεν μπορεί, έτσι αναγκάζεται να επιβάλει τη μία αναβολή μετά την άλλη. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι, για να σπρώξει την υπόθεση ο Τσίπρας, συγκάλεσε σύσκεψη κομματικού οργάνου (του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ) μέσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Η δε απόφαση του οργάνου είναι ευθέως απειλητική για το ΚΑΣ. Εφόσον η απόφαση του συμβουλίου, όπως λέει το Π. Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωμοδοτική, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δεσμευτική. Τους λέει, με άλλα λόγια, να βγάλουν τη «σωστή» απόφαση, ειδάλλως η κυβέρνηση θα ταπεινώσει τον θεσμό του ΚΑΣ, πετώντας την απόφασή του στα σκουπίδια.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του προβλήματος για την κυβέρνηση είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ανέδειξε σε ρόλους guest star τους δύο κυριότερους αντίζηλους του Τσίπρα στον εσωκομματικό στίβο. Από τη μια, ο Φίλης, προχθές, να παραστέκεται αυτοπροσώπως στους διαμαρτυρόμενους αρχαιολόγους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ· από την άλλη, ο Σκουρλέτης να τους υποστηρίζει χθες από το βήμα τους Βουλής. Φυσικά, είναι νωρίς για να μπορεί κάποιος να μιλήσει ασφαλώς περί οργανωμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Τσίπρα. Πάντως, αν κάτι σχετικό δημιουργηθεί (αναπόφευκτα κάποια ώρα, είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων…), θα προκύψει γύρω από τα δύο συγκεκριμένα στελέχη. (Κάποιοι μπορεί να γελούν φανταζόμενοι τον Φίλη ως αρχηγό. Κάνουν λάθος. Μετά την αισθητική εμπειρία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όλα πια είναι δυνατά. Ακόμη και αρχηγός κόμματος που φορά μονίμως το ίδιο πράσινο μπλουζάκι με το ίδιο ψαράδικο γιλέκο…).

Η μεγάλη στροφή του Τσίπρα προς τις επενδύσεις κατέληξε σε μεγάλη αναταραχή για την κυβέρνησή του – ίσως τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Λένε ότι αυτό δεν του αρέσει καθόλου. Λένε ότι είναι θυμωμένος ή, μάλλον, οργισμένος, όπως είναι το αρμόζον για έναν πρωθυπουργό. Δεν θα έπρεπε· διότι «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»! Ετσι δεν το είπε ο Κινέζος εγκληματίας τον οποίον ο Τσίπρας θαυμάζει; (Αυτός με τα πράσινα δόντια, επειδή δεν τα έπλενε ποτέ. Αυτός που πήρε στον λαιμό του 50 εκατομμύρια ψυχές με το «Μεγάλο Αλμα» του…).

Ράβδος εν γωνία

Φοβερό, ε; Ηταν ο μόνος που το έπιασε αμέσως! Μιλώ φυσικά για τον Γιάννη τον Ραγκούση, ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, στην οποία αφού διαπιστώνει ότι η κατάσταση δυσκολεύει για τη χώρα μας, καταλήγει ως εξής: «Στη Γερμανία το σοσιαλδημοκρατικό SPD είπε “όχι σε νέα συγκυβέρνηση”. Στον νέο φορέα δεν χωρούν κρυφές ατζέντες. Να ξεκαθαρίσουμε: Ναι ή όχι σε συγκυβέρνηση με Ν.Δ.». Μπλοκάρει το μυαλό του απλού ανθρώπου μπροστά στη διάνοια που μπορεί να συλλαμβάνει το απερινόητο. Οχι στη συγκυβέρνηση το SPD, όχι και εμείς, έστω και αν η κατάστασή μας επιδεινώνεται και, συνεπώς, η διάθεση συνεργασίας γίνεται περισσότερο αναγκαία. Γι’ αυτό δεν θα εκλέξουν τον Γιάννη οι καλοί και αγαθοί πασόκοι. Ανθρωποι με παρόμοια δαιμονική ευφυΐα πρέπει να την κρύβουν, αν θέλουν να ανεβούν· διότι οι πολλοί τους φοβούνται ή τους ζηλεύουν.

Τυχαίο;

Ο Παναγιώτης ο Σγουρίδης, που φυτοζωεί σήμερα εκτός Βουλής ως αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, διαβάζω ότι πρότεινε σε αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη να χρησιμοποιείται στις πινακίδες των τοπωνυμίων στην Κρήτη και η Γραμμική Β, εκτός της ελληνικής και της αγγλικής. Δύσκολο, σχεδόν αδύνατον· διότι 17 από τα συνολικά 89 συλλαβογράμματα της Γραμμικής Β δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Καλύτερα, νομίζω, οι Κρητικοί να αφήσουν την παράδοσή τους να εξελιχθεί φυσιολογικά και αβίαστα. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να γεμίζουν τις πινακίδες με τρύπες από σφαίρες. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι επί εικοσαετία, μέχρι το 2009, ο Σγουρίδης εκλεγόταν αδιαλείπτως βουλευτής (ΠΑΣΟΚ) από τον εξυπνότερο λαό του κόσμου. Και σίγουρα έχει δίκιο ο ανώνυμος ποιητής που υμνεί τον Σγουρίδη με τους στίχους: «Το χνάρι σου ολόφωτο / Μέσα στην Ιστορία / Κι ο λόγος σου πολύτεχνος / Για την φιλολογία». (Ολόκληρο το ποίημα βρίσκεται στο βιογραφικό που ο ίδιος ο πολιτευτής δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή