Τιτιβίσματα και κρωγμοί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω που οι υπεύθυνοι του τουίτερ σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τους επιτρεπόμενους χαρακτήρες, από τους 140 στους 280, μια δημοσκόπηση εμφανίζει την πλειοψηφία των Αμερικανών να προτρέπει τον Ντόναλντ Τραμπ να αραιώσει τα τιτιβίσματά του. Για την ακρίβεια, το 69% κρίνει ότι ο πρόεδρος πρέπει να μειώσει τις αναρτήσεις του, που αρχίζουν με το χάραμα, πανικοβάλλοντας τους συμβούλους του. Να τιτιβίζει αραιότερα, κι όχι τόσο για το καλό του, για να μη φθαρεί η ήδη καταρρακωμένη εικόνα του, όσο για το καλό της ανθρωπότητας: Η οξύτητα των λεγομένων του μπορεί να μεταφραστεί σαν ιαχή πολέμου.

Το πουλάκι του τουίτερ (ο Λάρι, όπως διάβασα ότι ονομάζεται, προς τιμήν του σπουδαίου μπασκετμπολίστα Λάρι Μπερντ, κι ας ελπίσω ότι δεν έπεσα θύμα τρολαρίσματος), στην περίπτωση του Τραμπ, δεν είναι κανένα αθώο σπουργιτάκι ή άλλο μικρούτσικο πετούμενο. Είναι αμερικανικός αετός σε στιγμή εφόρμησης. Γι’ αυτό και για τον Υψηλό Χρήστη ακόμα και οι 140 χαρακτήρες είναι υπερβολικά πολλοί. Γι’ αυτό επίσης οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναγκάστηκαν να δηλώσουν, έπειτα απ’ όσα έγραψε ο Τραμπ για τον Πυραυλάνθρωπο Κιμ και την ερμηνεία τους από τους λεονταρίζοντες Βορειοκορεάτες, ότι πλέον θα εξετάζουν προσεχτικότερα αν κάποια μηνύματα παραβιάζουν τους όρους χρήσης του τουίτερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός που, αιχμάλωτος της γοητείας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγει στην υπερέκθεση, η οποία υποσκάπτει τη δημοτικότητά του και τελικά μειώνει την ισχύ του λόγου του. Εχουμε κι εδώ πολιτικούς ερωτευμένους με το τουίτερ, πεπεισμένους ότι και η πιο πρόχειρη και πιο νυσταλέα σκέψη τους έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της οικουμένης και οφείλουν να την ανακοινώσουν δίχως καθυστέρηση. Και τίποτε το στοιχειωδώς ενδιαφέρον να μην έχουν να πουν, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να λείψουν από το μέτωπο των τιτιβισμάτων. Φοβούνται μήπως ξεχαστούν, μήπως θριαμβεύσει κάποιος άλλος στη θέση τους. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα τραμπίδια δεν διστάζουν να αναπαράγουν και καταφανή ψεύδη, μόνο και μόνο για να παιχτεί και να ξαναπαιχτεί το ονοματάκι τους. Εστω και χλευαζόμενο. Λέγαμε πότε θα ελευθερωθούν από τη σαγήνη της τηλεόρασης οι πολιτικοί μας, ιδίως όσοι αριστεύουν στην παραγωγή θορύβου, κυριαρχώντας έτσι στο σκηνικό. Κι αυτοί όχι μόνο δεν γιάτρεψαν την εξάρτησή τους από το γυαλί αλλά πια είναι και τουιτεροεξαρτημένοι. Ας το κοιτάξουν. Για το καλό μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή