Πολιτική ασφάλειας και ομαλότητα

Πολιτική ασφάλειας και ομαλότητα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ρώτο στην ιεράρχηση εθνικό θέμα είναι η επιστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων στην «ομαλότητα». Προτιμώ τον όρο αυτό από τη λέξη «κανονικότητα». Συνεπώς,συμφωνούμε ότι επικρατούν συνθήκες μη ομαλότητας. Ομαλότητα σημαίνει αποκατάσταση συνθηκών προβλέψιμης ασφάλειας πολιτικής,οικονομικής, κοινωνικής εντέλει εθνικής. Αυτοί είναι οι όροι της πραγματικής και όχι μιας εικονικής εξόδου από τη βαθιά κρίση,απαξίωση και αυτοαπαξίωση. Αν εμείς δεν αλλάξουμε με την επιβαλλόμενη αυτογνωσία, αν εμείς δεν αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, η έξοδος από την κρίση των θεσμών και το τέλμα των αξιών ούτε θα συμπέσει μήτε θα ταυτισθεί με την ημερομηνία εξόδου από τα μνημόνια και τον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Δεν υπάρχει αποτελεσματική εθνική πολιτική ασφάλειας έξω από συνθήκες ομαλής πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας. Ως «πολιτική ασφάλεια» εννοώ τη συνταγματική, νομοθετική, πολιτισμική, ειρηνική επανάσταση που δεν έχει γίνει. Την επανάσταση που θα φέρει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους πολιτικούς θεσμούς: Βουλή, κόμματα και πολιτικούς. Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αυτή είναι η επανάσταση που θα έχει τον «πολίτη» στο κέντρο και όχι ως τίτλο της πολιτικής. Αυτή είναι η ειρηνική επανάσταση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού και δράσεων που θα χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη δυνατή συνέχεια. Θεμέλιο της συνέχειας είναι η ύπαρξη λειτουργικής και θεσμικής ασφάλειας στην καθημερινή μας ζωή, στους ορίζοντες και στα οράματα των νέων, στο επιχειρείν, στη δημιουργία. Αυτό περιμένει ο πολίτης από το πολιτικό σύστημα. Η συνέχεια δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη γνώση. Στη γνώση των πολλών και όχι στη γνώμη ή στη δογματική έπαρση του ενός. Ο αποκλεισμός της συνέχειας και της γνώσης και η επικράτηση της έπαρσης και του δογματισμού διαχρονικά προκάλεσαν οδύνη και ήττες. Συχνά τις βαφτίσαμε νίκες. Η επιστροφή στην ομαλότητα –πολιτική και οικονομική– αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση άσκησης μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής ασφάλειας.

Κάτω από τον τίτλο του δοκιμίου «Στον αστερισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – η νέα Τουρκία και εμείς», με μικρότερα γράμματα υπάρχουν πέντε λέξεις: «εθνική στρατηγική, πολιτική συνοχή, αποτροπή». Δεν είναι ρομαντικό ή ουτοπικό. Η πολιτική συνεννόηση αποτελεί για την Ελλάδα –ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται– τον πολλαπλασιαστή δύναμης και εθνικής ισχύος που τόσο έχουμε ανάγκη. Είναι το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα μηδενικού κόστους και πολλαπλών ανταποδοτικών οφελών, που στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικά χέρια και σε ελληνικά μυαλά και έχει ελληνική υπεραξία. Η πολιτική ετοιμότητα, συστατικό στοιχείο της έννοιας της αποτροπής, είναι εξίσου σημαντική με την αμυντική ετοιμότητα. Η πολιτική συνεννόηση και συνεργασία είναι η μεγάλη πατριωτική υπέρβαση για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα για την αποτελεσματική προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν τώρα στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου χάραξης, συνεννόησης και εφαρμογής πολιτικής με τη σύσταση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης ενός εθνικού συμβουλίου ασφαλείας παρά τω Πρωθυπουργώ.

* Πρέσβης ε.τ. Το παραπάνω είναι διασκευή ομιλίας του συγγραφέα στις 18 Σεπτεμβρίου, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του δοκιμίου «Στον αστερισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η νέα Τουρκία και εμείς» (Ι. Σιδέρης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή