Ζήτω ο σχολικός αθλητισμός!

Ζήτω ο σχολικός αθλητισμός!

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Χ​​θες γιορτάστηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας η 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, προς μεγάλη χαρά των σχολιαρόπαιδων που έχασαν μερικές ώρες μαθημάτων στην τάξη. Το καλό είναι, βέβαια, ότι το αρμόδιο υπουργείο συμμετέχει, έστω και μία μέρα, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, αλλά το ευτράπελο έως και γελοίο είναι ο τρόπος με τον οποίον το κάνει, όπως αποκαλύπτει σχετική εγκύκλιος προς τους διευθυντές των σχολείων. Τρόπος απόλυτα ενδεικτικός της συγκεντρωτικής, εντελώς γραφειοκρατικής και ελάχιστα ουσιαστικής αντίληψης που χαρακτηρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο-οδηγία, η οποία, προφανώς, στάλθηκε προς τους διευθυντές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων –την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Παιδείας και Θρησκευμάτων–, «στις 8.30 π.μ. στον προαύλιο χώρο κάθε σχολικής μονάδας ανά τάξεις και με τις αντίστοιχες προτεινόμενες μπάλες (Δημοτικό: Α & Β τάξεις μπαλόνι, Γ & Δ τάξεις αερόμπαλα, Ε & ΣΤ τάξεις μαλακιά μπάλα πετοσφαίρισης, Γυμνάσιο και Λύκειο: μπάλα πετοσφαίρισης) καλούνται οι μαθητές/τριες κρατώντας την μπάλα ψηλά να την εναλλάσσουν, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλον και μετρώντας παράλληλα τις επιτυχημένες προσπάθειες. Σε περίπτωση πτώσης της μπάλας αρχίζει το μέτρημα από την αρχή (Η διάρκεια της δράσης ορίζεται στα 5 λεπτά)».

Αν λοιπόν κάποιοι γονείς αναρωτήθηκαν τι έκαναν χθες τα παιδιά τους στο σχολείο, ή γιατί πήγαν με «κατάλληλη αθλητική ενδυμασία», τώρα ξέρουν τουλάχιστον πώς ξεκίνησε η σχολική μέρα. Πετώντας μπαλόνια, αερόμπαλες, μαλακές μπάλες πετοσφαίρισης τα μικρότερα, κανονικές μπάλες πετοσφαίρισης τα μεγαλύτερα και μετρώντας. Και αν ρώτησαν τα βλαστάρια τους πώς πέρασαν την υπόλοιπη μέρα μετά την πεντάλεπτη φοβερή άσκηση, θα έμαθαν ότι ασχολήθηκαν με αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, ή θα είδαν ταινίες και βίντεο κ.λπ., όπως συνιστούσε η συγκεκριμένη εγκύκλιος.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ αμφίβολο αν κάτι από όλα αυτά έγινε χθες σε οποιοδήποτε σχολείο της επικράτειας. Είτε γιατί το όλο πακέτο (εορτασμός και περιεχόμενο εγκυκλίου) είναι αυτόχρημα γελοίο κι αγνοήθηκε, είτε γιατί πολλά σχολεία δεν διαθέτουν μπαλόνια, μπάλες, βίντεο, είτε γιατί η έννοια της «κατάλληλης αθλητικής ενδυμασίας» υπάρχει πλέον μόνο στα μυαλά των γραφειοκρατών του Δημοσίου, αλλά και για χίλιους άλλους λόγους. Ωστόσο, ας βρεθεί κάποιος να πει σε ποια άλλη χώρα της Ανατολής και της Δύσης, του Βορρά και του Νότου, το αντίστοιχο υπουργείο Παιδείας θα επιχειρούσε να δώσει τέτοιες… ακριβείς οδηγίες, μήπως και κάποιος διευθυντής αναπτύξει δική του πρωτοβουλία.

Για τους κακόπιστους, πάντως, το υπουργείο εξηγεί στην εισαγωγή της εγκυκλίου ότι μέσω αυτής «δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες και την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση συνηθίζοντας σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους». Ζήτω ο σχολικός αθλητισμός!