Το Κονκλάβιο (5/10/17)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξέχασαν» να τον αναφέρουν

Δεν ξέρω αν έχουν κάτι μαζί του. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί παράδειγμα ανωτερότητας η ανακοίνωση ενός νέου πρωθυπουργικού συνεργάτη χωρίς αναφορά στο πρόσωπο που διαδέχεται.

Πόσο μάλλον όταν ο απερχόμενος από τη θέση έχει υπηρετήσει –με μικρά διαλείμματα– από την αρχή της «πρώτης φοράς Αριστερά». Δεν ήταν, εξάλλου, μυστικό ότι ο Θόδωρος Μιχόπουλος θα αποχωρούσε από τη θέση του προϊσταμένου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ομως, η λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας δεν ανέφερε καθόλου τον Μιχόπουλο, παρά μόνο τον διάδοχό του Θανάση Καρτερό.

Mε τον Ευκλείδη ο Μιχόπουλος

Κατάθλιψη, πάντως, δεν έπαθε. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι ο Μιχόπουλος φεύγει την Κυριακή για το Λουξεμβούργο, όπου θα συνοδεύσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup.

Στη συνέχεια, θα ετοιμάσει άλλες βαλίτσες για την Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει ο Τσακαλώτος για τη σύνοδο του ΔΝΤ. Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα, αλλά αν ήμουν ένοικος στο Μαξίμου, θα αναρωτιόμουν αν το εν λόγω σκηνικό παραπέμπει σε συγκρότηση άλλου πόλου γύρω από την οδό Νίκης και τον Ευκλείδη.

Κι είναι ακόμα ζωντανοί…

Με ψυχραιμία και μάλλον με χιούμορ αντιμετώπισε ο Νίκος Μπίστης τις αντιδράσεις των τεσσάρων υποψηφίων στην πρόταση της Επιτροπής Διαδικασιών να αναλάβει ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής στην πορεία προς τις κάλπες για τον νέο φορέα: ο Μπίστης έλεγε σε φίλους του να μη δίνουν σημασία, γιατί αυτά «συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, πόσο μάλλον στη δική μας που έχει ιστορικό ενδοοικογενειακών συγκρούσεων». Οπως το έθεσε, «οι αναταράξεις και τα παιδιαρίσματα θα ξεπεραστούν και θα φτάσουμε όλοι μαζί στην εκλογή του επικεφαλής και στο ιδρυτικό συνέδριο. Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς με τη μαζική συμμετοχή του θα δώσει λύση και μόνο αυτός θα κρίνει όλους μας». Θα φανεί στο χειροκρότημα. Κοινώς, στην κάλπη.

Φαντάσματα και ανέκδοτα

Ως φάντασμα –μπορεί και ως ανέκδοτο– κυκλοφορεί πλέον το «μεταρρυθμιστικό» πνεύμα του μνημονίου. Και μάλιστα αραχνιασμένο, αν κρίνω από τα ανακλαστικά των θεσμών σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ακυρώνουν το πνεύμα –ενίοτε και το γράμμα– του μνημονίου. Το αναφέρω επειδή οι θεσμοί θυμήθηκαν εντέλει ότι το νομοσχέδιο για τα ταξί, που παρ’ ολίγον να κατατεθεί, είναι κατά του εν λόγω πνεύματος. Και κατέθεσαν τις σχετικές «παρατηρήσεις» (ο ευφημισμός των δανειστών για τις διορθώσεις). Κάποιοι μάλιστα ακόμη αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση αυτενεργεί με τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες» που ξηλώνουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνω ότι με το ίδιο μάτι είδαν οι θεσμοί το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, έτερο νομοσχέδιο για τα εργασιακά (διορθώθηκε), καθώς και νομοσχέδιο για την Υγεία. Πιστεύουν μάλιστα ότι ο Τσίπρας θέλει, αλλά τον εμποδίζει το κόμμα… Ομολογουμένως αυτή είναι μια πολύ βολική ερμηνεία των πραγμάτων. Δεν είδα, για παράδειγμα, να τους πιάνει ο ίδιος πόνος όταν έδιναν την έγκρισή τους για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ…

Φιλελεύθερος ή κρατιστής;

Δεν υπάρχουν αδιάκριτες ερωτήσεις. Υπάρχουν μόνο αδιάκριτες απαντήσεις. Η Πειραιώς, πάντως, μπαίνει στον κόπο να υποβάλει σε μέλη της και πολίτες ερωτήσεις στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει στηθεί στο πλαίσιο του ανοικτού προσυνεδριακού διαλόγου. Ενόψει της πρώτης προσυνεδριακής με θέμα την απασχόληση και την ανεργία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Νίκαια, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου «θα επιλέγατε μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων ή μια πολιτική προστατευτική για την αγορά εργασίας;». Ερωτήσεις υπάρχουν και για το ποια θεωρούν οι ερωτώμενοι τη μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας: μεταξύ άλλων, οι επιλογές είναι «οι υψηλές εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για την εργασία, η κρίση και πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Για να μη σας κουράζω, το ερώτημα είναι ένα: «φιλελεύθερος ή κρατιστής;». Υποθέτω ότι η απάντηση των περισσοτέρων θα ήταν κάτι πιο κοντά στο «πλούσιος και υγιής»…

Κουίζ

Ποιος παράγων τηλεφωνεί σε τραπεζικούς παράγοντες και επιχειρεί να προκαλέσει ηθικά διλήμματα του τύπου «ποιος τραπεζίτης θα βάλει την υπογραφή του σε πλειστηριασμούς;». Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι αυτή είναι η απορία και στους κόλπους των θεσμών: η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι έτοιμη εδώ και καιρό. Αναρωτιούνται δε ποιος θα πατήσει το κόκκινο κουμπί. Δεν θα αναρωτιούνται, πάντως, για πολύ, αφού θέλουν το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή