Και φόροι και δάνεια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ισως να είναι πολύ καλύτερα για τους βάναυσα φορολογούμενους πολίτες, να μην καταφέρει το υπουργείο να πάρει τη δόση των 800 εκατομμυρίων από το μνημονιακό δάνειο. Οπως ίσως θυμάστε, παρά την επιτυχή κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Μάιο, το δήθεν «άτυπο» Eurogroup κράτησε το ως άνω ποσό μέχρις ότου η κυβέρνηση πληρώσει σε όσους χρωστά παλαιότερα χρέη της. Οι δανειστές φοβούνται πάντοτε πως αν οι κυβερνητικοί βρεθούν με παραπάνω χρήματα είναι ικανοί να τα σκορπίσουν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Τα χρήματα χάνονται στο τέλος Οκτωβρίου, αν η κυβέρνηση δεν αποδείξει ότι πληρώνει όσα χρωστά.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα είναι καλύτερα να μην τα καταφέρει η κυβέρνηση. Με τη μόνη επιφύλαξη ότι πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της από τα υπέρογκα τακτικά έσοδα της υπερφορολόγησης. Σε τελευταία ανάλυση, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι να δανείζουν στον κ. Τσίπρα την αποπληρωμή των χρεών της κυβέρνησης αυξάνοντας το δημόσιο χρέος, όταν έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν σημεία και τέρατα για να περιοριστεί το ελληνικό χρέος.

Το εξωφρενικό είναι ότι το κράτος δεν χρειάζεται να δανειστεί για να πληρώσει όσα χρωστά. Τόσο το 2016, όσο και εφέτος αλλά και το επόμενο έτος, αν εμπιστευθούμε τους υπολογισμούς του υπουργείου, όπως κατατέθηκαν στη Βουλή με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι θα έχει επιτύχει πλεονάσματα εσόδων πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο και επιβεβαιώθηκαν προσφάτως στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2022.

Συγκεκριμένα, το κράτος θα αρμέξει τους φορολογουμένους με πρωτογενές πλεόνασμα 18,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2016-18, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του αναλογούντος εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ). Σημειώστε ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο εκείνου που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Τίποτε δεν εξηγεί γιατί θεωρείται «λογικό» να επιτυγχάνει η κυβέρνηση Τσίπρα πλεόνασμα 10,3%, όταν η σκληρή τρόικα είχε ορίσει το ποσοστό 5,75% ως ανώτατο όριο των αντοχών των φορολογουμένων αυτής της χώρας. Ούτε μπορεί κανείς να με πείσει ότι η υπεραπόδοση αυτή δικαιολογεί την παροχή μερίσματος, με τρόπο που ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση, το οποίο μάλιστα θα πλησιάσει, στην τριετία, το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.

Οφείλουν, κυβέρνηση και ξένοι, να πληρώσουν τα χρωστούμενα από την «υπεραπόδοση» των φορολογουμένων χωρίς να φορτωθούμε νέα χρέη. Προφανώς, όμως, η πλειοψηφία στη Βουλή το διασκεδάζει να βλέπει τα κορόιδα να αγκομαχούν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή