ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ευρωπαϊκή πραγματικότης

H άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στην «Κ» της Κυριακής σκανδάλισε τη Νέα Δημοκρατία, διότι ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε τον «θαυμασμό» του προς αυτόν και επειδή απεφάνθη ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το 2019, και όχι άμεσα όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και μία διετία.

Αλλά ου προς θάνατον, από μιαν άποψη. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο –ηγέτες και Επιτροπή– είχαν επιφυλάξει διθυράμβους για την ηγετική τόλμη και αποφασιστικότητα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου –του ΠΑΣΟΚ– όταν συνομολόγησε το πρώτο μνημόνιο με την τρόικα. Ανάλογοι και οι έπαινοι προς τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, όταν μετά τη μετάλλαξή του, και αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία, υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο.

Τι το όφελος, όμως, αφού, όταν οι δύο προαναφερθέντες πρωθυπουργοί αυτενήργησαν, απώλεσαν την εύνοια της Ε.Ε. Ο μεν κ. Παπανδρέου ανετράπη με «ανακτορικό» πραξικόπημα» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο δε κ. Σαμαράς απεμονώθη πλήρως από το σύστημα την Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όταν δεν έκλεισε εγκαίρως την αξιολόγηση την άνοιξη του 2014.

Πρακτικό συμπέρασμα για τους ασκούντες την εξουσία στην Ελλάδα είναι ότι ισχύει –με απαραίτητες προσαρμογές, βεβαίως– η ρήση του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, ότι «ει η Ευρώπη μετ’ αυτών –των πρωθυπουργών, δηλαδή– ουδείς κατ’ αυτών». Ο εναρμονιζόμενος στηρίζεται και διατηρεί την εξουσία· ο αυτενεργών κολάζεται.

Το ευρωπαϊκό σύστημα στερείται ιδεολογικών προτιμήσεων, από τη στιγμή κατά την οποία δεν επηρεάζεται η πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, κατέστησε σαφές ο κ. Ντάισελμπλουμ. Βεβαίως, η ιδεολογική αντιπαράθεση θα συνεχίζεται με ιδιαίτερη οξύτητα, διότι σε αυτή τη βάση, μόνον, θα είναι δυνατόν να προσελκύσουν οι ηγέτες μας τους ψηφοφόρους.

Εξ ου το μόνον που απομένει είναι η συζήτηση περί του «μείγματος»· αλλά η δοσολογία θα εξαρτάται από τους «θεσμούς», που πάντα θα υφίστανται με την μία ή άλλη μορφή, με αποτέλεσμα την καθιέρωση μιας ταξικής συμπεριφοράς, πιο ήπιας μορφής από ό,τι στο μακρινό παρελθόν. Σε αυτή την τροχιά κινείται, πλέον, ο κ. Τσίπρας.

Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων –με εξαίρεση των δύο άκρων– έχουν αποδε-χθεί τη σύμβαση, και πολίτες που συσπειρώνονται γύρω από αυτούς και τους επευφημούν ή τους καταψηφίζουν γνωρίζουν, πλέον, άριστα «τι κούφια λόγια είναι όλα αυτά». Αλλά έτσι επιβίωσαν διαχρονικά και μεγαλούργησαν ενίοτε στο παρελθόν.