Ομοιοπαθητική και εμβόλια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή το απόγευμα, σε έναν παιδότοπο στα βόρεια της Αττικής, δύο άνδρες συζητούσαν για τα εμβόλια. «Εσείς κάνετε;», ρωτούσε ο ένας. «Οχι. Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα, αλλά η γυναίκα μου διαβάζει τα πάντα, ενημερώνεται, είναι έξαλλη». Στο πρώτο παιδικό πάρτι της χρονιάς, πριν από λίγες ημέρες, στο Χαλάνδρι, τα εμβόλια ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης των γονιών σε ένα πηγαδάκι. Οχι η έξαρση της ιλαράς, αλλά το πώς θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «χαρτί» εγγραφής στο σχολείο χωρίς τα παιδιά να έχουν εμβολιαστεί. Πέρυσι, μαθητής από το ίδιο σχολείο χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο γιατί ο ομοιοπαθητικός παιδίατρος είχε συστήσει στους γονείς «να περιμένουν για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ωτίτιδα».

Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα κείμενο για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Για το «παράδοξο», το αντιεμβολιαστικό κίνημα να απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους ανώτερου κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Για το τι περνάει από το μυαλό του γονιού που πιστεύει ότι η «έρευνά» του μέσω google ισοδυναμεί με μελέτες ειδικών, διδακτορικά επιστημόνων, οδηγίες φορέων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Φοβάμαι όμως πως όσο καθυστερούμε αναλύοντας τα πώς και τα γιατί, το πρόβλημα δεν θα έχει πια γιατρειά. Τα σποραδικά έως σήμερα (στα 500 τα ανεβάζουν εκτιμήσεις ειδικών) κρούσματα ιλαράς ενδεχομένως εξελιχθούν σε κανονική επιδημία, καθώς ο ανεμβολίαστος πληθυσμός θα μεγαλώνει, θα βγαίνει στην κοινωνία, θα συναναστρέφεται ευάλωτες ομάδες, νεογνά.

Από τα ρεπορτάζ και τις μαρτυρίες (η «Κ» δημοσίευσε μια τέτοια στο φύλλο της Κυριακής) διακρίνεται ξεκάθαρα μια σταθερά: οι γιατροί. Οι γονείς δεν θα προχωρούσαν εύκολα σε μια τέτοια απόφαση, εάν δεν αποτελούσε σύσταση των παιδιάτρων τους, ή έστω εάν εκείνοι δεν υποχωρούσαν μπροστά στην επιθυμία τους. Ενα ακόμη επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι η ομοιοπαθητική. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολλοί από τους γιατρούς που εμπλέκονται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ομοιοπαθητικοί, συνήθως και με πτυχίο Ιατρικής. Η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα δύο ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού, η μία από τις οποίες προερχόταν από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό.

Αν η πολιτεία (ή ο ΙΣΑ) είναι διατεθειμένη να τραβήξει ένα νήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, να ένα σημείο απ’ όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή