Η άδολη αγάπη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πριν από πέντε χρόνια ο Μαρκ Γιόνατι, κάτοικος της μικρής πόλης Μπινγκχάμπτον στη βόρεια πλευρά της πολιτείας της Νέας Υόρκης, προσέφυγε στα δικαστήρια. Κατηγόρησε συμπολίτη του για συκοφαντία, γιατί είχε διαδώσει τη φήμη ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ο δικαστής Τόμας Μέρκιουρ που εξέτασε την υπόθεση έλαβε τότε μια απόφαση-σταθμό. Εκρινε, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, ότι δεν αποτελεί δυσφήμηση ο ισχυρισμός –ακόμη κι αν είναι αναληθής– ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος.

Οπως ανέλυσε στο σκεπτικό του, παλιότερες δικαστικές αποφάσεις εσφαλμένα θεωρούσαν ντροπιαστικό να περιγράφεται κάποιος ως γκέι. Επισήμανε ακόμη ότι η κοινωνία έχει προοδεύσει και στην κοινή γνώμη δεν ταυτίζεται πλέον ο σεξουαλικός προσανατολισμός με εγκληματικές ή ανήθικες πράξεις.

Αυτά όμως συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Σήμερα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, καλείται με εξώδικο της Ιεράς Συνόδου, μέχρι τη λήξη της συνεδρίασής της στις 14.00, να αποκαλύψει «με στοιχεία» τους εκπροσώπους της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «που είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν».

Στις αρχές Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Antivirus», ο κ. Ραγκούσης είχε κάνει σχετικές δηλώσεις. Επισήμανε ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι επιλογή, είναι φύση. Πρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία να σταματήσει την υποκρισία και να μπει μπροστά σ’ αυτή τη νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα».

Λίγες ημέρες αργότερα, με όσα αναφέρει στο εξώδικό της, η Ιερά Σύνοδος καθιστά σαφές ότι αντιμετωπίζει την ομοφυλοφιλία στις τάξεις των κληρικών ως παράπτωμα. Ζητάει ονόματα και αποδείξεις των «επίορκων», όπως τους χαρακτηρίζει, κληρικών ώστε να «κινήσει εναντίον τους την προβλεπόμενη διαδικασία πειθαρχικής – κανονικής δίωξης». Επικαλείται το ορθόδοξο δίκαιο και τις παραδόσεις της.

Με τη στάση της η Εκκλησία –ακόμη κι αν αναφέρεται στον στενό κύκλο των ιεραρχών της και στο δικό της πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας και κανόνων– στέλνει και στο ποίμνιό της το μήνυμα ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το μεμπτό και κατακριτέο. Στις ΗΠΑ, ο δικαστής εκείνης της υπόθεσης στο Μπινγκχάμπτον απέδειξε ότι η κοινωνία μπορεί να προχωρήσει, να μάθει από τα λάθη της και να παύσει τον στιγματισμό ανθρώπων. Αλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν διδάσκει και η άδολη χριστιανική αγάπη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή