Το Κονκλάβιο (11/10/17)

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν έκλαψε ο Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ, σε συγχωρούμε. Σε παρακαλούμε, μείνε… Δεν είναι φάρσα. Είναι το πρωτοσέλιδο πορτογαλικής εφημερίδας, στο οποίο έκανε ιδιαίτερη μνεία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του στους Financial Times, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα αντίστοιχο πρωτοσέλιδο του ελληνικού Τύπου θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Φοβάμαι ότι θα μείνει μόνο με την υπογραφή Τσακαλώτου στη σημαία της Ευρωπαϊκή Ενωση που του άφησαν ως ενθύμιο οι συνάδελφοί του στο Eurogroup.

Χθες, πάντως, τον αποχαιρέτησαν ξανά στο Ecofin με παρατεταμένο χειροκρότημα. Ο Σόιμπλε ανταπέδωσε με μια σύντομη ομιλία για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και έδειξε συγκινημένος. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, πληροφορούμαι ότι είχε το χθεσινό πρόγευμα των υπουργών Οικονομικών της οικογένειας του ΕΛΚ. Εκεί έγινε εκτενής συζήτηση για το μέλλον της Eυρωζώνης και βέβαια για τις υποψηφιότητες για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup. Θεωρώ ότι το ζήτημα είναι τουλάχιστον αδιάφορο, αν προηγουμένως δεν διευκρινιστεί ποιoς θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό είναι που «καίει» και την Αθήνα.

Πρωτιά με Λαγκάρντ

Μιλώντας για την Αθήνα, δεν επέστρεψαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Πήραν ένα βαν από το Λουξεμβούργο –συνοδεία του Θόδωρου Μιχόπουλου– για να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες και να πετάξουν σήμερα για Ουάσιγκτον. Oπου σημειώνω ότι ο Τσακαλώτος θα δει τη Λαγκάρντ πριν από τον Τσίπρα. Μένει να φανεί αν η συνάντηση θα «κλειδώσει» και την έλευση της κυρίας στην Αθήνα, αφού η πρόσκληση έχει απευθυνθεί ήδη. Και όμως. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να ζήσουμε και την έλευση της «μαντάμ Λαγκάρντ» στην Αθήνα, παρότι οι του Ταμείου υποψιάζονται ότι η κυρία δεν θα γίνει δεκτή με βιολιά και άνθη στους δρόμους της Αθήνας…

Το πιάτο της εκδίκησης

Για την ώρα, η Ελλάδα γλίτωσε τις «καμπάνες» για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Οχι, όμως, για πολύ, καθώς σύντομα το ζήτημα θα επανέλθει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αρμόδιος για την επαναφορά της χώρας στην τάξη και τη συμμόρφωση με τα πορίσματα της νομολογίας του δικαστηρίου στην αρμόδια επιτροπή υπουργών θα είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος! Μάλιστα, δεν θα είναι η μόνη υπόθεση που θα αφορά την Ελλάδα, καθώς πληροφορούμαι ότι υπάρχουν και φάκελοι που αφορούν τις συνθήκες κράτησης, καθώς και κακομεταχείριση από την πλευρά αστυνομικών δυνάμεων και συνοριοφυλάκων.

Οχι, δεν είναι η εκδίκηση του Βενιζέλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να είναι η εκδίκηση της Ιστορίας, όπως θα ’λεγε κι ο ίδιος. To λέω επειδή, χθες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε ομόφωνα στο Στρασβούργο (από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης) εισηγητής για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ευθύνη να προετοιμάσει και να παρουσιάσει στην επιτροπή και την Ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης την έκθεση για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ για το καθένα από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών ευρύτερα με τα πορίσματα της νομολογίας του δικαστηρίου. Πεδίον δόξης λαμπρόν…

Τρελαμένες ορμόνες

«Το νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου λύνει υπαρκτές ανάγκες και προβλήματα στην κοινωνία. Εξαιτίας, όμως, της επιστημονικά εσφαλμένης εξαίρεσης, που επιβλήθηκε εκ των υστέρων, για αλλαγή φύλου στα 15, όταν δεν υπάρχει η ψυχοσωματική ωρίμανση εφήβου, το ν/σ χάνει την ομόθυμη αποδοχή της κοινής γνώμης». Με αυτή την ανάρτηση στο Twitter ο Μάρκος Μπόλαρης δικαιολόγησε την απουσία του από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Η απουσία, πάντως, ήταν μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο Μπόλαρης εξέφρασε τις ενστάσεις του και μάλιστα εντόνως στην ενημέρωση-μασάζ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ο Σταύρος Κοντονής την περασμένη Δευτέρα. Εκεί ο βουλευτής έβαλε ζήτημα για το όριο ηλικίας (15 έτη), θυμίζοντας στον Κοντονή ότι στις αρχικές συζητήσεις του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, το όριο ήταν στα 18. Ο Κοντονής του απάντησε ότι τον βρήκαν δυο τρεις οικογένειες που του εξιστόρησαν το δράμα τους και αποφάσισε να κατεβάσει το όριο ηλικίας. Η ένσταση Μπόλαρη ήταν ότι δεν γίνεται να κόβεις και να ράβεις ένα νομοσχέδιο στα μέτρα τριών περιπτώσεων. Και εξέφρασε την άποψή του ότι τα 15 έτη –όταν τρελαίνονται οι ορμόνες– είναι λάθος από κοινωνιολογική, νομική, ψυχιατρική και επιστημονική άποψη. Oπως το έθεσε, «δεν είναι δυνατόν να λέμε σε ένα παιδί ότι δεν μπορεί να ψηφίσει για δήμαρχο που θα του μαζεύει τα σκουπίδια και την ίδια ώρα να του δίνουμε δικαίωμα να λάβει μια απόφαση που θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του»…

Ξανθό γένος;

Κεράσματα χθες στο Εντευκτήριο της Βουλής, από –ποια άλλη;– την περήφανη (και πάλι) γιαγιά Ντόρα Μπακογιάννη για το νέο εγγόνι (τον υιό του Κωστή Μπακογιάννη) που προστέθηκε στην πολυπληθή οικογένεια. Σημειώνω ότι το νεογέννητο έχει μια πρωτιά στο μητσοτακέικο. Οπως ενημέρωνε με καμάρι η Ντόρα τους συναδέλφους της, είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας που βγήκε ξανθό!

Ηλεκτρικά ράσα

Στα πηγαδάκια πέριξ του εντευκτηρίου της Βουλής αρκετοί νεοδημοκράτες βουλευτές μοιράζονταν χθες τις μεταφυσικές και ενίοτε γελοίες εμπειρίες από τις επαφές που είχαν το τελευταίο διάστημα –και διά επιστολών– με διάφορους μητροπολίτες σχετικά με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Πάντως, όπως πληροφορούμαι, καμία δεν ξεπέρασε σε πρωτοτυπία και σουρεαλισμό την περίφημη φράση του μητροπολίτη Γορτυνίας ότι το ράσο του πετάει ηλεκτρικό –και μάλιστα τριφασικό– ρεύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή