Οι επενδύσεις που φεύγουν…

Οι επενδύσεις που φεύγουν…

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κοιτάξει κάποιος από ψηλά τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα δει το περίγραμμα ενός κάστρου. Εκεί όπου είναι πράσινο και αρχαιολογικός χώρος, εισβάλλουν δύο σειρές πολυκατοικιών, μετά ξαναγίνεται πράσινο και αρχαιολογικός χώρος, για να ακολουθήσουν κάποια οικοδομικά τετράγωνα με πολυκατοικίες κ.λπ. Στα 200 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή επί της λεωφόρου Αθηνών, βρίσκεται το μεγάλο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στα 560 μέτρα απόσταση, δηλαδή μετά επτά οικοδομικά τετράγωνα, βρισκόταν η κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη. Το οικόπεδό της αγόρασε ένας επενδυτικός όμιλος για να φτιάξει το Academy Gardens, έναν πολυχώρο εμπορίου και αναψυχής.

Μάλλον θα βλασφήμησαν την ώρα και τη στιγμή που το έκαναν. Για την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2007 ακούστηκαν τα μύρια όσα. Μια Επιτροπή Κατοίκων εκέκραξε πως «θέλουν να υφαρπάξουν την ιστορία της Αθήνας, την κληρονομιά του Πλάτωνα και να τη μετατρέψουν σε mall για τα πρόσκαιρα κέρδη τους. Θέλουν για μία ακόμη φορά να κλέψουν το παρόν και το μέλλον μας… Θα υποστούν μαζική ερήμωση το Μπουρνάζι και το Περιστέρι… Θα καταστραφούν όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Σεπολίων, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος…» και άλλα τέτοια. «Θα μας βρείτε απέναντί σας», έλεγε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (9.7.2016). «Οι νέοι και οι νέες οφείλουν να υπερασπιστούν τους δημόσιους χώρους και να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση της περιοχής και στα όποια σχέδια για δημιουργία εμπορικού κέντρου».

«Σε τι μέτρα προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγούμε από “επενδυτές” οι οποίοι εμφανιζόμενοι ως “σωτήρες”, με εκθέσεις τους (πρόσφατη έκθεση BlackRock) τοποθετούν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις χρεοκοπίας και ζητούν με επιστολές προς τον πρωθυπουργό, μέσω θυγατρικής εταιρείας τους, να κατασκευάσουν mall πλάι στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος;» ρωτούσαν το 2014 δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και υπήρχαν διάφορα φορολογικά θέματα με τη μητρική εταιρεία στο Λουξεμβούργο, ο μεγάλος καημός των βουλευτών ήταν: «Θα εμποδίσει η κυβέρνηση την κατασκευή mall δίπλα (σ.σ.: αν σβήσουμε τα 7 οικοδομικά τετράγωνα) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος αποκαθιστώντας επιτέλους τη νομιμότητα;».

Τελικώς, αν και επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθήθηκαν κάποια ζητήματα (η επένδυση πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), η διαδικασία σκόνταψε στην οικοδομική άδεια, που απαιτεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχει εγκριθεί από το ΣτΕ. Ετσι, οι επενδυτές πάγωσαν επ’ αόριστον το σχέδιο. Ελπίζουμε να το έμαθε και ο κ. Τσίπρας για μην περιμένει αδίκως, στο ξεροβόρι της κρίσης, την ανάπτυξη που υποσχέθηκε να φέρει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή