Το Κονκλάβιο (13/10/17)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική στο επέκεινα

Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Υπάρχει άλλος κόσμος; Πού πηγαίνουμε;  Ερωτήματα του τύπου «η ζωή στο επέκεινα» έχει αρχίσει να θυμίζει η συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτήν τη συζήτηση παραπέμπουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο πετάει την μπάλα για νέα μέτρα –και για την ελάφρυνση του χρέους– στην Κομισιόν (τώρα μάλιστα…). Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Πολύ περισσότερο την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. Oσο κι αν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών επιχειρούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα επιμένοντας πίσω από παγωμένα χαμόγελα ότι όλα βαίνουν καλώς, είναι προφανές ότι με την έλευση του νέου έτους η συζήτηση θα στραφεί στο ποιo θα είναι το «επέκεινα» του μνημονίου και ποιoς θα κληθεί να το χειριστεί. Πηγή μου έλεγε ότι, αν η κυβέρνηση σύρει πολύ την αξιολόγηση και φτάσει έως την άνοιξη –ακόμη κι αν βγει στις αγορές– δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και είναι πολύ πιθανόν οι Ευρωπαίοι να παίξουν στις καθυστερήσεις ζητώντας παράταση του προγράμματος για ένα χρόνο. Οπως και να ’χει, κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι η έκβαση του παιχνιδιού θα φανεί γύρω στην άνοιξη, όταν και όλοι θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους. Σε περίπτωση που υπήρχε αμφιβολία, η μπάλα θα περάσει για τα καλά από το τεχνοκρατικό στο πολιτικό γήπεδο. Τότε θα φανεί για ποιον θα αρχίσει η ζωή στο επέκεινα…

Σφάξιμο με νυστέρι

Mεγαλοπρεπέστατο «σφάξιμο» με νυστέρι μερικών εκατοντάδων λέξεων επιφυλάσσει το Politico στον Βρετανό Τζούλιαν Κινγκ.

Θυμίζω ότι είναι ο άνθρωπος που διορίστηκε επίτροπος της Βρετανίας στον απόηχο του Brexit και της παραίτησης του Τζόναθαν Χιλ. Ο Κινγκ έχει αρμοδιότητα για την εφαρμογή της «ένωσης ασφάλειας» (τίτλος που δημιουργήθηκε για να δικαιολογηθεί η εν λόγω θέση, καθώς το χαρτοφυλάκιο είναι αρμοδιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, εκτός από τη μετανάστευση, έχει και τις εσωτερικές υποθέσεις).  Ομως, ένα χρόνο μετά ο Βρετανός έχει καταλήξει, όπως αναφέρεται, να είναι «αναποτελεσματικός, περιθωριοποιημένος και ακρωτηριασμένος από το επικείμενο διαζύγιο με την Ενωση».

Το Politico μιλάει για έναν «δανεικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βρετανό δημόσιο υπάλληλο» (σ.σ. είναι διπλωμάτης) σε σχέση με τους πολιτικούς καριέρας του Κολεγίου των Επιτρόπων και «αδειάζει» τον Κινγκ για τα ελάχιστα που έχει κάνει για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών και όχι μόνον.

Συνωστισμός

Αναφορά υπάρχει και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος, στον αντίποδα, έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού FBI και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισκιάζει τον Κινγκ. Η πλευρά του Ελληνα επιτρόπου υποστηρίζει ότι η συνεργασία με τον Βρετανό είναι άριστη και ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα. Κάποιοι αποδίδουν το δημοσίευμα στους Brexiteers. Και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν περισσότερους υπευθύνους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απ’ όσους μπορούν να αντέξουν…

Εναλλακτικά

Τον εναλλακτικό χώρο Free thinking zone είχε επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημερινή παρουσίαση του νέου επικοινωνιακού επιτελείου της Ν.Δ. Η σημερινή εκδήλωση, όμως, αναβλήθηκε λόγω της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, προσωπικού φίλου του Μητσοτάκη. Πάντως, όλο αυτό δεν διοργανωνόταν απλώς για να παραδώσει ο Βασίλης Κικίλιας στη Μαρία Σπυράκη και ο Μακάριος Λαζαρίδης στον Κωνσταντίνο Ζούλα. Αλλά προκειμένου ο Κυριάκος να συστήσει στο ευρύ κοινό δέκα νέα πρόσωπα που θέλει να βγάλει μπροστά. Οι περισσότεροι «κρύβονταν» στο Μοσχάτο ως σύμβουλοί του –γνωστότερος εξ αυτών ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Υποψιάζομαι, πάντως, ότι οι τομεάρχες δεν θα χαρούν ιδιαιτέρως.

Νέα πρόσωπα

Μιλώντας για νέα πρόσωπα, δύο εκ των νέων μελών του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης –ο πρόεδρος Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο καθηγητής στη Νομική Σχολή Σπύρος Βλαχόπουλος– ήταν ομιλητές σε χθεσινή εκδήλωση στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Σημειώνω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πιο ισχυρή παρουσία από τους νεοδημοκράτες. Το «παρών» έδωσαν μόνον οι Κώστας Τασούλας, Θόδωρος Φορτσάκης και Θανάσης Δαβάκης.

Ξανθό γένος ΙΙ

Πληροφοριοδότης μου με πείρα –αρκετά μεγάλη, ώστε να τα έχει δει όλα ή τελοσπάντων τα περισσότερα μωρά του μητσοτακέικου– ερεθίστηκε από το προχθεσινό μου σχόλιο περί κερασμάτων της Ντόρας Mπακογιάννη στη Βουλή για το νεογέννητο εγγόνι της, το οποίο μάλιστα, όπως έλεγε η ίδια, είναι το πρώτο ξανθό μωρό στο σόι. Με πληροφόρησε, λοιπόν, ότι το πρώτο ξανθό μωρό ήταν ο υιός του Κυριάκου και της Μαρέβας, Κωνσταντίνος. Μάλιστα, ήταν τόσο ξανθό, που ο εκλιπών επίτιμος τον αποκαλούσε «Πολωνό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή