ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμπανάκι για μη αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

kampanaki-gia-mi-apotelesmatikotita-ton-antiviotikon-2213698

Η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας επανέλαβε την προειδοποίησή της για την «εποχή μετά τα αντιβιοτικά», ζητώντας ταυτόχρονα από τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τη μόνιμη απειλή της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Η Ντέιμ Σάλι Ντέιβις τόνισε ότι, αν τα αντιβιοτικά χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, τότε αυτό θα σημάνει το «τέλος της σύγχρονης ιατρικής». Χωρίς τα φάρμακα που απαιτούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, οι απλές χειρουργικές πράξεις, όπως θα μπορούσε να είναι μια καισαρική τομή, οι αντικαρκινικές θεραπείες και οι αντικαταστάσεις ισχίου θα γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες και η ιατρική των μεταμοσχεύσεων θα ανήκει στο παρελθόν.

«Πραγματικά αντιμετωπίζουμε, αν δεν δράσουμε τώρα, μία τρομακτική εξέλιξη για την “εποχή μετά τα αντιβιοτικά”. Δεν θέλω να πω στα παιδιά μου ότι δεν έκανα ό,τι καλύτερο για να τα προστατέψω, όπως εξάλλου και τα παιδιά τους», εξηγεί η κ. Ντέιβις.

Οι ειδικοί του τομέα υγείας δήλωσαν ότι η ανθεκτικότητα στους αντιμικροβιακούς παράγοντες αποτελεί απειλή μεγαλύτερη από τον καρκίνο.

Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία ηγείται της κίνησης για την ενίσχυση της ενημέρωσης γύρω από την απειλή που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική αναφορικά με την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Κάθε χρόνο περίπου 700 χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ανθεκτικών λοιμώξεων, ανάμεσα στις οποίες και η φυματίωση. Αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες δράσεις, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα χάσουν από ανθεκτικές λοιμώξεις τη ζωή τους περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Εκκληση για δράση

Η βρετανική κυβέρνηση, μαζί με το Wellcome Trust και άλλους φορείς, απευθύνουν έκκληση για δράση σε υγειονομικούς φορείς από όλο τον κόσμο.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόκειται να εξαγγείλει ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα χαρτογραφήσει τους θανάτους αλλά και τις ασθένειες που προκαλούνται από στελέχη μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οπως τόνισε η Ντέιβις, «η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι μία πραγματικότητα που σκοτώνει ανθρώπους. Αν ήταν οτιδήποτε άλλο, ο κόσμος θα είχε ξεσηκωθεί, ωστόσο επειδή είναι κρυμμένο το αφήνουν να περάσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανθεκτικότητα στους αντιμικροβιακούς παράγοντες είναι παγκόσμιο πρόβλημα.