Το Κονκλάβιο (14/10/17)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόχληση κυβέρνησης για τον Αμερικής

Η προφανής και η πιο διπλωματική ερμηνεία για το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα περάσει από τη Νέα Υόρκη. Το πρωτοφανές, όμως, της μη πρόβλεψης στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο παραπέμπει σε πιο βυζαντινές ερμηνείες. Το λέω επειδή η απουσία του ραντεβού από το πρόγραμμα είναι ενδεικτική της ενόχλησης που έχει προκαλέσει και στην κυβέρνηση η επιμονή του Δημητρίου να παραμένει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και να διαχειρίζεται και ευαίσθητα εθνικά θέματα, παρότι βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία. Εξάλλου, οι κύκλοι της ομογένειας, που είναι ήδη έξαλλοι με τον Δημήτριο και έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της επίσκεψης Τσίπρα, διαμήνυσαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι «κομμένος».

Μαύρες τρύπες και αναταράξεις

Η πίεση που ασκείται στον Αρχιεπίσκοπο προφανώς οδήγησε και σε σχετική ανακοίνωση-μνημείο της αρχιεπισκοπής για τα οικονομικά, η οποία κατάφερε να εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους κύκλους της ομογένειας. Κι αυτό διότι στην ουσία υπάρχει ομολογία για την αμαρτία του ελλείμματος στα οικονομικά, αλλά η μπάλα διακτινίζεται στην κερκίδα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες. Ο δε Δημήτριος υπόσχεται ότι θα συνεχίσει πυρετωδώς το έργο του… Αναταράξεις έχουν προκαλέσει και οι αποκαλύψεις για τις χορηγίες της «Ηγεσίας των 100» –της ΜΚΟ που είχε ιδρυθεί επί Ιακώβου– και έχει στα ταμεία της περί τα 91,5 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνω ότι το συγκεκριμένο κομπόδεμα δεν προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της αρχιεπισκοπής. Λείπουν, όμως, χρήματα από το ταμείο και υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άλλους απ’ αυτούς για τους οποίους προορίζονται. Τι να πω… Εύχομαι «ο πολυεύσπλαχνος και παντοδύναμος Θεός να είναι πάντα μαζί τους», όπως γράφει και ο Γέρων Αμερικής στο μήνυμά του…

Ομάδα Γεραπετρίτη

Δεν το είπε ούτε μία ούτε δύο φορές. Το λέει συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το είπε και στη ΔΕΘ ότι ο κόσμος θα βλέπει όλο και πιο συχνά νέα πρόσωπα – και στο κόμμα και στις λίστες. (Και σε όποιον αρέσει…) Κάποια απ’ αυτά τα έριξε χθες στην «αγορά» ανακοινώνοντας 12 συμβούλους του που θα βγουν πιο μπροστά. Και οι 12 θα βρίσκονται υπό τον συνταγματολόγο Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στον Κυριάκο. Θυμίζω ότι πρόσφατα τον είχε συνοδεύσει στο ραντεβού του με τον Εμανουέλ Μακρόν στην οικία του Γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα. Πληροφορούμαι δε ότι στις αρχές της εβδομάδας έκανε ειδική ενημέρωση στους βουλευτές της Ν.Δ. για την πρόταση της Πειραιώς για το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Oλοι κατάλαβαν ότι ο Γεραπετρίτης ήταν ο συντάκτης του μίνι νομοσχεδίου.

Μπέτυ με Κάρεν

Δυστυχώς, από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ θα λείψει το σημαντικότερο ίσως photo op: αυτό της Μπέτυς Μπαζιάνα με τη Μελάνια Τραμπ. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θα βρίσκεται εκτός Ουάσιγκτον, οπότε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, την κ. Μπαζιάνα θα υποδεχθεί η σύζυγος του Aμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς, Κάρεν.

Ετοιμάζει ταξίδι

Δεν πρόλαβε να αναλάβει τον τομέα Aμυνας της Ν.Δ. και ήδη ετοιμάζει σχετικό ταξίδι ο Βασίλης Κικίλιας. Και όχι οπουδήποτε, αλλά στις ΗΠΑ. Ο Κικίλιας προγραμματίζει επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για επαφές με κυβερνητικούς και αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου τον Νοέμβριο.

Το φάντασμα του Καποδίστρια

Από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν ζητούμενο η περιστολή των κρατικών δαπανών στο νεοσύστατο τότε κράτος. Τα περί περιστολής δαπανών μάλιστα ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης (και παράλυτης) Ελλάδας τα είχε υποστηρίξει σθεναρά σε επιστολή του προς το Πανελλήνιον (το τότε υπουργικό συμβούλιο). Την επιστολή αυτή την είχε «χτυπήσει» σε δημοπρασία ο Νίκος Δένδιας, που έχει μια εμμονή με τον Καποδίστρια. Ο Κερκυραίος πρώην υπουργός τη δώρισε στο Μουσείο Καποδίστρια, τα εγκαίνια του οποίου τελούνται αύριο στην Κέρκυρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γράμμα Σόιμπλε σε «Παπάκ»

Εξαγώγιμο και στη Γερμανία έγινε και επισήμως το «Game Over» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. («Game Over – Griechenland in der Krise: der Insiderbericht»). To εξέδωσε ελβετικός οίκος (Kolchis) και ο «Παπάκ» το παρουσίασε προ ημερών στη Ζυρίχη, στο Μόναχο και στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης. Η τελευταία παρουσίαση είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς τον πρώην ΥΠΟΙΚ ανέκρινε δημοσιογράφος της Frankfurter Algemeine Zeitung και οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν την αναχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Παπακωνσταντίνου αν θα στείλει το βιβλίο του στον «Βόλφι». «Προφανώς!» απάντησε ο «Παπάκ». Αυτό που δεν είπε δημοσίως είναι ότι το αγγλικό αντίτυπο το έχει ήδη στείλει στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος και του απάντησε με μια «συμπαθητική» επιστολή. Δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τον Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή