Το Κονκλάβιο (18/10/17)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεσε η σοσιαλιστική Ράκα

Η Ράκα έπεσε! Αντίστοιχο κέντρο του χαλιφάτου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν υπάρχει. Και να υπήρχε, βέβαια, θα είχε ήδη πέσει. Το έριξαν οι ψηφοφόροι, στέλνοντας τους Σοσιαλιστές/Σοσιαλδημοκράτες σε μια ιδιόρρυθμη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Podemos και Εργατικών τύπου Κόρμπιν. Ζαλισμένη από τις απανωτές εκλογικές ήττες, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναζητεί βηματισμό στις ένδοξες ημέρες του αριστερού της παρελθόντος. Και κάπως έτσι, το PES, όπως έλεγε πηγή μου στο χαλιφάτο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, έχει αποφασίσει τη ρήξη με τη Δεξιά και τη στροφή στην… (Κεντρο)αριστερά.

Γιάνη, λείπεις…

Υποθέτω ότι η ήττα του Σουλτς δεν έγινε μάθημα. Ή, μάλλον, οι Σοσιαλιστές πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι τους τούς θέλουν στην αντιπολίτευση και μάλιστα από αριστερά. Το λέω επειδή σήμερα, παραμονές της συνόδου κορυφής του –ή συνόδου σκέτο, αφού οι θεσμικά «κορυφαίοι» είναι μετρημένοι– το PES οργανώνει διάσκεψη με τη συμμετοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν και του Πολ Μέισον! To «πουλέν» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (λέγε με Τσίπρας) δεν θα είναι εκεί, γιατί προφανώς οι ατέρμονες συζητήσεις για το κοινωνικό κράτος με τη συμμετοχή του Μέισον δεν έχουν την αίγλη του Brookings. Θα μετάσχει, όμως, στην αυριανή σύνοδο. Εκεί θα βρίσκεται και η Φώφη, μαζί με το αγαπημένο της μότο κατά της «παλινόρθωσης της Δεξιάς». Παρών και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ. Ναι, είναι ο ίδιος που έλεγε ότι οι Ισπανοί Σοσιαλιστές πρέπει να τα βρουν με το Podemos, μόνο και μόνο για να κάνει στροφή και να επιλέξει να μη συνομιλεί μαζί τους. Κλασικά εκτός κλίματος, αφού το PES έχει πάθει σίγουρα Podemos! Τελικά, ο μόνος που θα λείπει από κει είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Ενδεικτικό του vertigo του PES, αλλά και της «σφαγής» που γίνεται ανάμεσα στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, είναι το γεγονός ότι στη σύνοδο του PES θα μετάσχει και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ως υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποθέτω επειδή δεν είχε πού αλλού να πάει, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης έχει «καπαρώσει» το ΕΛΚ. Και το PES φυσικά αυτές τις ημέρες ανοίγει την πόρτα και βάζει μέσα όποιον επισκέπτη χτυπήσει. Οπως και να ’χει, προβλέπω μεγάλο συνωστισμό στην οικογενειακή φωτογραφία, για την οποία θα στριμωχτούν όλοι οι προαναφερθέντες, συν οι Φεντερίκα Μογκερίνι και Φρανς Τίμερμανς, η μόνη ταύτιση των οποίων με την ομάδα τους αυτές τις ημέρες μάλλον είναι η θεσμική τους υποχρέωση να βρίσκονται εκεί.

Στον πάγκο

Μιλώντας για Κέντρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει ότι είναι αυτόνομο και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Για όσους επιμένουν στο κρίσιμο ερώτημα της μετεκλογικής συνεργασίας με τον Μητσοτάκη –με αφορμή και τη θερμή χειραψία που αντάλλαξαν τη Δευτέρα στην παρουσίαση του βιβλίου των Π. Λιαργκόβα και Χ. Παπαγεωργίου– ο Σταύρος απαντά με το αινιγματικό «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη»… Ούτως ή άλλως, μετά τις εκλογές κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Αν υπάρχει πάγκος…

Κάτι τρέχει

Κάτι τρέχει με το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Καμίνη. Και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς υπόγεια συμμαχία με το νυν και το μετέπειτα ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποδηλώνει η στήριξη της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων για τον νέο φορέα από αρκετά στελέχη του κινήματος ανά την Ελλάδα. Τελευταίο κρούσμα η στήριξη κιδησαίων (κατά το συριζαίοι) Βορείου Ελλάδος στον Καμίνη.

Πολύ κακό για το τίποτα

Νέα οδύσσεια βρίσκεται σε εξέλιξη στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. Αυτήν τη φορά δεν είναι το γεφύρι της τεχνολογικής Αρτας που πρέπει να ξεπεραστεί. Αλλά η υπόθεση των δύο μεγάλων ντιμπέιτ που υποτίθεται ότι θα διεξαχθούν δύο Δευτέρες πριν από τον πρώτο γύρω των εκλογών. Ουδείς γνωρίζει αν θα είναι ανοικτά και δημόσια, αν κάθε υποψήφιος θα μπορεί να έχει μαζί την ομάδα του και άλλες λεπτομέρειες ζωής και θανάτου. Φοβάμαι ότι κάπου εδώ ταιριάζει το σαιξπηρικό «πολύ κακό για το τίποτα»…

Στο ντιβάνι

Τα στελέχη του μητρώου από ολόκληρη την Ελλάδα που δεν είχαν βρεθεί στη μεγάλη μάζωξη που είχε οργανώσει στην «Αθηναΐδα» προ μηνών συνάντησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μοσχάτο. Ο Κυριάκος άκουσε την ιστορία και την πορεία του καθενός και παρενέβαινε με σχόλια κάνοντας διάλογο μαζί τους. Ανάμεσα στους 32 ήταν δημόσιος υπάλληλος που, αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε κάτι του τύπου «δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο». Υπήρξε και στέλεχος χωρίς πτυχίο που θύμισε ότι και οι μη πτυχιούχοι έχουν ψυχή, καθώς αγωνίζονται και μοχθούν καθημερινά. Η ομάδα είχε και χειρουργό και ψυχίατρο. Αχρείαστοι, παρότι ο Κυριάκος παρενέβη κάποια στιγμή και αστειεύθηκε ότι «χρειάζονται οι ψυχίατροι στην πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή