Οικολογικές ευαισθησίες ή μήπως υποκρισίες

Οικολογικές ευαισθησίες ή μήπως υποκρισίες

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​πρώτος οικολόγος που γνώρισα ήταν ο Δημοσθένης Βεργής. Οι προεκλογικές αφίσες του ήταν πάντα πρωτότυπες, γιατί στις περισσότερες εμφανιζόταν γυμνός, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Την παράσταση όμως έκλεψε κυριολεκτικά όταν κατέβασε ένα κοπάδι πρόβατα στην πλατεία Κολωνακίου, για να τεκμηριώσει τις οικολογικές ευαισθησίες του! Τον γνώρισα γιατί κατέβαινε με το «κόμμα» του στις Δημοτικές Εκλογές και άλλες εκλογές και τη νύχτα των Εκλογών, σαν αρχηγός κόμματος, ερχόταν στο υπουργείο Εσωτερικών για να μάθει τα αποτελέσματά του. Αφού καταδικάστηκε το 2014 σε 37 χρόνια φυλακή για καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, σήμερα είναι ελεύθερος με τον Νόμο Παρασκευόπουλου, όπως και άλλοι 12.590 φυλακισμένοι μεταξύ των οποίων 163 ισοβίτες και 2.000 κατάδικοι για κακουργήματα! Είδατε τι προσέφερε στην κοινωνία ο Νόμος Παρασκευόπουλου! Συνεισφορά στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Τι έμαθα όμως από τη γνωριμία μου με τον Βεργή; Την απόλυτη επιβεβαίωση της φράσης του Γιάννη Τσαρούχη: «Στην Ελλάδα, είσαι ό,τι δηλώσεις»! Οικολόγος δήλωνε ο Βεργής, σαν οικολόγο τον ψηφίζανε. Απλά, ο Βεργής είχε βρει έναν καλό τρόπο να τα κονομάει, εκμεταλλευόμενος τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των συμπολιτών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «οικολόγος» Βεργής έπειτα από κάποια εκλογική επιτυχία, πήρε τη νόμιμη επιδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να τυπώσει τα ψηφοδέλτιά του, αλλά προτίμησε να βάλει τα λεφτά στην τσέπη! Πριν μπει στη φυλακή, παντρεύτηκε μία νόστιμη πιτσιρίκα από τις ανατολικές χώρες! Είδατε αυτοί οι οικολόγοι, ξέρουν να εκτιμούν τα ωραία δώρα της φύσης!

Υστερα από αυτήν την εμπλοκή μου με την Οικολογία, διερωτήθηκα τι πραγματικά είναι η Οικολογία και πώς μπορεί να τη σπουδάσει κανείς. Η πρώτη αναζήτηση στη Wikipedia, μου έδωσε αρκετά στοιχεία για να πάω παρακάτω. Βρήκα τον ακόλουθο ορισμό: «… Η οικολογία αποτελεί μια διακλαδική επιστήμη. Επειδή επικεντρώνεται στα υψηλότερα επίπεδα οργάνωσης της ζωής και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους, βασίζεται έντονα σε πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους, ιδιαίτερα στη γεωλογία, τη γεωγραφία, τη μετεωρολογία, την εδαφολογία, τη χημεία και τη φυσική. Επομένως, η οικολογία θεωρείται ολιστική επιστήμη, καθώς υπερκαλύπτει παλαιότερους κλάδους, όπως η βιολογία, οι οποίοι κατ’ αυτήν την έννοια γίνονται βοηθητικοί κλάδοι και συμβάλλουν στην οικολογική γνώση. Ως επιστήμη, η οικολογία δεν υπαγορεύει ποιες πρακτικές είναι “σωστές” ή “λανθασμένες”. Εντούτοις, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλοι ανάλογοι οικολογικοί στόχοι αποτελούν την επιστημονική βάση για την έκφραση των στόχων του οικολογικού κινήματος, ενώ η οικολογική επιστήμη βοηθά στην αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων παρέχοντας επιστημονικές μεθοδολογίες, μετρήσεις και ορολογία. Επιπροσθέτως, η ολιστική θεώρηση της φύσης αποτελεί κύριο πυλώνα τόσο της οικολογικής επιστήμης όσο και του οικολογικού κινήματος».

Με τέτοιο πολύπλοκο ορισμό, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί όποιος θέλει μπορεί να δηλώνει οικολόγος. Ειδικότερα, αφού «δεν υπαγορεύει ποιες πρακτικές είναι σωστές ή λανθασμένες», η Οικολογία ερμηνεύεται και ασκείται κατά το δοκούν!

Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη ρύπανση του Σαρωνικού με πετρελαιοειδή. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, δηλωμένος οικολόγος, γνωμάτευσε για τη ρύπανση ότι «…την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη. Και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας». Στην περίπτωση αυτή φταίει ο καπιταλισμός και το πετρέλαιο. Στην Πάρο όμως άλλοι οικολόγοι δεν θέλουν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, ώστε το νησί να απαλλαγεί από ένα απαρχαιωμένο εργοστάσιο της ΔΕΗ που λειτουργεί με πετρέλαιο. Προστάτες του περιβάλλοντος και αυτοί, αλλά δεν τους νοιάζει το πετρέλαιο. Μπορείτε να βγάλετε άκρη ποιος είναι πιο «οικολόγος»; Προσωπικά δεν μπορώ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που με μπερδεύουν. Οταν φτιαχνόταν η Αττική Οδός και η Περιφερειακή του Υμηττού, «οικολόγοι» φύτευαν δένδρα στους δρόμους προκειμένου να εμποδίσουν τα έργα. Σήμερα, χωρίς αυτούς τους δρόμους η ρύπανση και η κίνηση στην Αθήνα θα ήταν τρομακτική. Μάλλον λάθος είχαν και αυτοί οι «οικολόγοι». Στην Κυβέρνηση, που μετέχει ο οικολόγος υπουργός, προτίθενται να επεκτείνουν την απόσυρση στα ταξί στα 22 χρόνια, από τα 15 που είναι σήμερα, για να κάνουν το χατίρι του Θύμιου (UBER alles). Στα τσακίδια η οικολογία, αφού ένα ταξί που «κυκλοφορεί για 22 χρόνια μοιάζει με ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 200 ετών εξαιτίας των χιλιομέτρων που έχει διανύσει», σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, κ. Γιάννη Ζώμα! Οικολογία γιαλαντζί.

Πραγματικός οικολόγος χωρίς εισαγωγικά ήταν ο καπιταλιστής Steve Jobs που σχεδίασε τα καινούργια γραφεία της Apple στο Cupertino, τα οποία τροφοδοτούνται με ενέργεια αποκλειστικά από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που βρίσκονται στη στέγη του εντυπωσιακού κτιρίου. Μηδενική συνεισφορά στους ενεργειακούς ρύπους, από την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στις ΗΠΑ. Βλέπετε, αυτοί οι καπιταλιστές τα καταφέρνουν καλύτερα στα έργα, ενώ εμείς οι ευαισθητοποιημένοι μένουμε μάλλον στα λόγια και στο ατομικό συμφέρον.

Το καλύτερο όμως παράδειγμα είναι η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα. Το φράγμα έγινε (δεκαετία ’50) για να δημιουργηθεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή και για να έχουν νερό για πότισμα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και να έχουν πόσιμο νερό οι κάτοικοι της Καρδίτσας. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν είχαμε τη νοοτροπία του σήμερα και τον οικολογικό ακτιβισμό του σήμερα, το φράγμα αυτό θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί; Θα σας απαριθμήσω μερικές μόνο από τις δικαιολογίες που θα ακούγαμε προκειμένου να μην κατασκευαστεί το φράγμα. Η τεχνητή λίμνη κάλυψε μια περιοχή 25.000 στρεμμάτων. Οτιδήποτε βρισκόταν στην περιοχή αυτή σκεπάστηκε από το νερό και καταστράφηκε. Ολόκληρα δάση με υπέροχα δένδρα θυσιάστηκαν. Ποιος οικολόγος θα άφηνε να χαθούν τα δάση αυτά; Εδώ παλεύουμε να σώσουμε μερικά δένδρα στο Ελληνικό σε 37 στρέμματα! Πολλές κατοικίες και χωράφια εξαφανίστηκαν. Είναι βέβαιο ότι οι κάτοικοι της περιοχής με την αμέριστη συμπαράσταση κουκουλοφόρων και «άλλων συλλογικοτήτων» δεν θα άφηναν ούτε ένα σπίτι να χαθεί, ούτε ένα χωράφι να πλημμυρίσει. Ακόμα και ένα υποτυπώδες αεροδρόμιο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σύμμαχοι στην Κατοχή, που είχε ιστορική αξία, εξαφανίστηκε. Θα έμεναν χωρίς διαμαρτυρίες οι θεματοφύλακες της ιστορίας μας;

Το φράγμα όμως υλοποιήθηκε και σήμερα απολαμβάνουμε μια Λίμνη και μια περιοχή γύρω από τη Λίμνη, απίστευτης ομορφιάς. Το τεχνητό φράγμα δημιούργησε ένα μοναδικό οικοσύστημα και έναν από τους καλύτερους υδροβιότοπους της Χώρας μας. Επιπλέον έχει αναζωογονήσει την περιοχή, η οποία αναπτύχθηκε σημαντικά λόγω της Λίμνης. Οι κάτοικοι έχουν ανταμειφθεί πολλαπλάσια για όσα έχασαν από το φράγμα. Αν είχαν επικρατήσει οι διαμαρτυρόμενοι και δεν γινόταν το φράγμα, κανένας δεν θα ήξερε τι θα είχαμε χάσει.

Αφησα για το τέλος μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με τον οικολόγο υπουργό μας. Αναζήτησα στο Google την ιστοσελίδα του υπουργού μας. Γράφει λοιπόν εκεί:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε αυτές τις εκλογές (Ιανουάριος 2015) αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και οφείλουμε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα: (σημ. οι δικές μου απαντήσεις σε παρένθεση)

• Eγιναν οι Οικολόγοι Πράσινοι Αριστεροί; (Σίγουρα)

• Εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ την απόγνωση τάζοντας παροχές, όπως το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα; (Ο Τσίπρας όχι μόνο τάζει, αλλά αγωνίζεται μάταια να τον μιμηθεί!)

• Ακόμα και εάν δεχθούμε τις καλές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πώς είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα; (Εγιναν χειρότερα με το 3ο Μνημόνιο)

• Γιατί οι δανειστές μας να δεχθούν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ;» (Δεν τους δέχτηκαν)

Αφού διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες του οικολόγου υπουργού, αμείλικτο είναι πλέον το ερώτημα: Γιατί στηρίζει ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως μόνο για την καρέκλα και στα τσακίδια η οικολογία;

ΥΓ. Ο ίδιος υπουργός πρότεινε να καλλιεργούμε κάνναβη για προσωπική χρήση στα μπαλκόνια μας, αρκεί να πληρώνουμε ένα παράβολο στο κράτος! Αυτή είναι η οικολογία μας!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή