Τα αυτονόητα εκ νέου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ακολούθησε το σύνηθες τελετουργικό των αντιστοίχων επαφών στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως. Εξοχες και εγκωμιαστικές τοποθετήσεις του ενός ηγέτη προς τον άλλον στον Κήπο των Ρόδων ενώπιον των δημοσιογράφων. Υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η μνεία του συμβάντος στα αμερικανικά ΜΜΕ, θηριώδης αντιθέτως στην Ελλάδα, με την εκάστοτε κυβέρνηση να εξαίρει τη θριαμβική επιτυχία της, για να αντιμετωπισθεί από την αντιπολίτευση –ανεξαρτήτως κόμματος– με χλεύη, και ταυτοχρόνως να κατηγορηθεί για πλημμελή υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ωστόσο, πίσω από τις κουίντες του θεάτρου, όπου διαδραματίζεται η ίδια πάντοτε παράσταση με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά, κάτι το ουσιαστικότατο συμβαίνει πάντα και αφορά πρωτίστως την εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

Στην παρούσα φάση, κατά την οποία η Τουρκία και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνούν μια περίοδο μοναδικής ρευστότητος και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν επεκτείνει την επιρροή της σταθερά νοτίως των συνόρων της, η θέση της Ελλάδος αναβαθμίστηκε σημαντικά στο πλαίσιο της Δύσεως.

Βεβαίως, η ανάδειξη μιας χώρας σε προμαχώνα κοινών συμμαχικών συμφερόντων, τα οποία είναι σε θέση να προασπίσουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα οι ΗΠΑ, δεν έχει μόνο θετικές όψεις. Απόδειξη το Ισραήλ, που παρά τις εγγυήσεις που του παρέσχε η Ουάσιγκτον το 1973 έναντι της ΕΣΣΔ, παραμένει ακάλυπτο έναντι θανασίμων περιφερειακών κινδύνων.

Στην παρούσα συγκυρία, οικτρά από κάθε άποψη, η Ελλάς είχε απόλυτη ανάγκη «πιστοποιητικού σταθερότητος» έναντι εξωτερικών κινδύνων, που αναγνωρίζει η Δύση, και το αποκλειστικό προνόμιο εκδόσεως του οποίου ανήκει στην Ουάσιγκτον. Αλλά το εν λόγω πιστοποιητικό έχει υψηλότατο κόστος –τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16– και ο κ. Τσίπρας το απεδέχθη, διότι πλέον των άλλων αποτελεί την αναγκαία, αλλά όχι τη μοναδική προϋπόθεση για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων εις την καθημαγμένη χώρα. Αυτό είναι το προσδοκώμενο παράπλευρο όφελος από την πλευρά της κυβερνήσεως.

Ουδείς πολιτικός βεβαίως στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως επίστευσε ειλικρινώς στη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και ασφαλώς ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ούτε οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι επωφεληθέντες από την απειλή που αισθάνεται η Ελλάς έναντι της Τουρκίας. Η συναίνεση της Χάγης για την είσοδό μας στην ΕΟΚ εξασφαλίσθηκε με την προμήθεια δύο ολλανδικών φρεγατών που είχαν σχεδιασθεί για επιχειρήσεις στον Ατλαντικό. Μια θετική δήλωση της Γερμανίας για την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ε.Ε., είχε ως συνέπεια την προμήθεια δύο φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Η στήριξη της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Κοινότητος, εδραιώθηκε με την προμήθεια των μαχητικών Mirage 2000. Ας μην εκπλησσόμεθα κατά συνέπεια με τα διαδραματισθέντα στην Ουάσιγκτον. Συνέβησαν απλώς τα αυτονόητα, και από μιαν άποψη ευτυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή