Το ξεκούρδιστο εκκρεμές της Αθήνας

Το ξεκούρδιστο εκκρεμές της Αθήνας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την εξαιρετική θέση της, η λεωφόρος Συγγρού δεν κατάφερε ποτέ να διαμορφώσει μια ισχυρή ταυτότητα.

Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 η φήμη της υπήρξε άρρηκτα δεμένη με τις γνωστές «πιάτσες» εκδιδόμενων γυναικών στο ύψος της Καλλιθέας. Η κατασκευή μεγάλων ξενοδοχείων δεν αναχαίτισε το φαινόμενο, αλλά γρήγορα άρχισε να δημιουργείται η αίσθηση μιας λεωφόρου με επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι η Συγγρού μπορεί να εξελιχθεί σε μια εναλλακτική (και πιο οικονομική) εκδοχή της λεωφόρου Κηφισίας.

H ελληνική κρίση με τις γνωστές συνέπειες στην οικοδομή προσγείωσε τις προσδοκίες. Οι πιάτσες αραίωσαν αλλά άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά σημαντικά πολιτιστικά σχέδια που είχαν δρομολογηθεί πριν από την κρίση: η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η μετασκευή του Φιξ σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και κυρίως η μεγάλη αστική ανάπλαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον παλιό Ιππόδρομο, εκεί όπου η Συγγρού «ξεχύνεται» στη θάλασσα. Θα μπορούσε να είναι η αθηναϊκή εκδοχή του Museum Mile, με αφετηρία το Μουσείο Ακρόπολης και θεαματική κατάληξη τις νέες λαμπερές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αλλά οι πόλεις παραείναι σύνθετα φαινόμενα για να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με ασφάλεια το μέλλον ενός δρόμου ή μιας γειτονιάς. Για παράδειγμα, το απόγευμα της Κυριακής, άγνωστοι εισέβαλαν με βαριοπούλες και μπογιές στα νέα γραφεία της εφημερίδας «Εθνος».

Αυτό που παρέλειψα να σας αφηγηθώ είναι η ξαφνική μετατροπή της λεωφόρου Συγγρού σε προνομιακή έδρα γνωστών τίτλων του ελληνικού Τύπου που επέστρεψαν (ευτυχώς πολύ σύντομα) στη «ζωή» κάτω από νέα ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Το επεισόδιο προκαλεί ανησυχία γιατί έρχεται να μας υπενθυμίσει με πόσο ύπουλο τρόπο η ωμή βία έχει εισχωρήσει στην ελληνική καθημερινότητα. Ο κατακερματισμός της αθηναϊκής καθημερινότητας θυμίζει ξεκούρδιστο εκκρεμές που μετεωρίζεται άτσαλα από την ευφορία μιας απολαυστικής πρεμιέρας στη νέα έδρα της Λυρικής στον τρόμο που προκαλούν οι καταδρομικές επιθέσεις αγνώστων οι οποίοι τρομοκρατούν αθώους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή