Πώς να επιστραφεί το υπερπλεόνασμα

Πώς να επιστραφεί το υπερπλεόνασμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι αφερέγγυο όταν συνηγορεί για τη χρησιμοποίηση του δημόσιου ταμείου σε όφελος του κομματικού συμφέροντος. Προσέξτε μερικά νούμερα της τριετίας 2015-18. Για την περίοδο αυτή είχαν προϋπολογισθεί πλεονάσματα εσόδων έναντι δαπανών, πριν από την πληρωμή τόκων, ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Ολα δείχνουν ότι το κράτος θα έχει μαζέψει τελικά υπερπλεόνασμα ύψους 14 δισ. ευρώ. Η διαφορά ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ, ένα κολοσσιαίο ποσό. Ποιος σχεδίασε και γιατί ανεχόμαστε αυτή την υπερφορολόγηση, στην οποία πρέπει κατά κύριο λόγο να αποδώσουμε το γεγονός ότι το κράτος επιτυγχάνει διπλάσιο, πρακτικώς, πλεόνασμα από εκείνο που ζητήθηκε με το τρίτο μνημόνιο;

Είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε κατ’ αρχάς ότι πρόκειται για εξωφρενικά λανθασμένο υπολογισμό. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να επιβάλει η κυβέρνηση βαρύτερη λιτότητα από την ήδη βαριά που αποδέχεται όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρόσθετα δάνεια από τους Ευρωπαίους, όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2015. Ολοι γνωρίζουν ότι τότε, μετά μια τρελή κούρσα προς τον γκρεμό, η χώρα βρέθηκε, για τρίτη φορά, αντιμέτωπη με το δίλημμα «Χρεοκοπία και Grexit» ή «Τρίτο Δάνειο και Ευρώ».

Οι υπολογισμοί που έγιναν τότε για το ύψος των φόρων που θα απαιτούσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και το ύψος των κατ’ ελάχιστον κρατικών δαπανών αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Ηδη το 2016, το κράτος μάζεψε σχεδόν 7 δισ. αντί των 800 εκατομμυρίων που ήταν ο ρεαλιστικός στόχος του προγράμματος. Να δεχτώ ότι αυτό συνηγορεί προς τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, η οποία είχε επισημάνει, τότε όπως και παλαιότερα, τις υπερβολές των τεχνοκρατών, ιδιαιτέρως μάλιστα τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Πλην όμως και φέτος ομολογούν ότι θα μαζέψουν 823 εκατ. παραπάνω από τον μνημονιακό στόχο! Μπορεί οι ξένοι να θέλουν να υποστηρίξουν τον κ. Τσίπρα, δεν ξεχνώ όμως ότι η νέα πλειοψηφία έχει βαθιά ατζέντα υπερφορολόγησης, που στοχεύει απευθείας τη μισθωτή εργασία και τις επιχειρήσεις. Καμία τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των μειώσεων που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά στις υποχρεωτικές ασφαλιστικές κρατήσεις, γεγονός που μείωσε την πραγματική αμοιβή των εργαζομένων και επιβάρυνε ξανά την ανταγωνιστικότητα. Κανείς ξένος δεν απαίτησε την αύξηση της φορολογίας των εταιρικών αποτελεσμάτων, ένα ισχυρό αντικίνητρο για νέες επενδύσεις. Κανείς τεχνοκράτης δεν έβαλε φόρο στο κρασί! Το υπερπλεόνασμα πρέπει να πάει στην ενίσχυση της ζωντανής οικονομίας και της παραγωγής: η μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων είναι η καλύτερη «επένδυση» στην έξοδο από τη λιτότητα και την ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή