Η έκπληξη του ευκολόπιστου επενδυτή

Η έκπληξη του ευκολόπιστου επενδυτή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμάσαμε ένα εύκολο κουίζ: Πόσα ζώα από κάθε είδος πήρε ο Μωυσής στην Κιβωτό; Εάν απαντήσατε «δύο», κερδίζετε τον τίτλο του εύπιστου. Μην αισθάνεστε άσχημα επειδή πέσατε στην παγίδα. Οι περισσότεροι «την πατάνε» όταν επιχειρούν να απαντήσουν γρήγορα στην ερώτηση, γνωστή ως «ψευδαίσθηση του Μωυσή».

Με το ίδιο τεστ ενδεχομένως μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον ευκολόπιστο επενδυτή. Αυτόν που ακούει, από επίσημους, ευχάριστα πράγματα για την ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Αλλωστε το είπε καθαρά ο πρωθυπουργός Τσίπρας μιλώντας σε ημερίδα των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Να μιλάς για επενδύσεις είναι εύκολο πράγμα. Να ανοίγεις, όμως, δρόμο για να πραγματοποιηθούν, να ξεπερνάς τα εμπόδια, να τις προωθείς και να κατανοείς κάθε μέρα πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πρόοδο της χώρας, για να ξαναγυρίσει η εργασία σε αυτό τον τόπο, να διατηρηθεί η ανάπτυξη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Νωρίτερα, παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν αλλά και στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, επανέλαβε με σιγουριά το αφήγημα της αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της χώρας εφέτος.

Οποιος διαβάσει ή πολύ περισσότερο ακούσει επίσημες δηλώσεις συνήθως τις πιστεύει. Οταν ασχοληθεί περισσότερο, έρχεται η ψυχρολουσία. H αρχική εμπιστοσύνη εξατμίζεται από τη διγλωσσία της πολιτικής. Ο ευκολόπιστος ενδιαφέρεται π.χ. για την καλλιτεχνική κίνηση στην Αθήνα, τις μέρες που η πρωθυπουργική κουστωδία έκανε «δημόσιες σχέσεις» στις ΗΠΑ με επενδυτές. Τι έγινε στην Αθήνα τις ίδιες μέρες;

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έδωσε συναυλία στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής που διοργανώθηκε από την Κ.Ε. του ΚΚΕ για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τα έργα Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ και Χατσατουριάν απόλαυσε ενθουσιώδες ακροατήριο, μεταξύ του οποίου ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, η πρέσβης του Βιετνάμ κ.ά.

Σε ποια χώρα γιορτάστηκε παρουσία του αρχηγού του κράτους η Οκτωβριανή Επανάσταση; Πουθενά στην Ευρώπη. Στη Ρωσία έγιναν απλά δύο εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, ενώ η επίσημη εκδήλωση της περιόδου είναι, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, η παρέλαση στη Μόσχα, για να τιμηθεί η αντίσταση κατά των ναζί.

Το σοκ του ευκολόπιστου επενδυτή ίσως ξεπεραστεί με επίκληση των φιλόμουσων αισθημάτων πολιτικών της Δεξιάς. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα.

Οπως επισημαίνει έκθεση του ΙΟΒΕ, το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 92,6 δισ. ευρώ, όπως και το 2015, ενώ στο πρώτο εξάμηνο των 2013-2014 βρισκόταν οριακά χαμηλότερα, στα 92-92,3 δισ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία ουσιαστικά είναι στάσιμη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Γι’ αυτό ζητάμε επενδύσεις, θα ισχυριστεί κάποιος. Σωστά, αρκεί οι επενδυτές να μη μάθουν ότι, όταν το πρωθυπουργικό αεροπλάνο επέστρεφε στην Αθήνα, το κυβερνητικό κόμμα οργάνωνε προσκύνημα στη Μακρόνησο, «στο κολαστήριο του Εμφύλιου» που αποκάλεσαν «Νέο Παρθενώνα». Συμμετείχαν τέσσερις υπουργοί, βουλευτές κι άλλοι κρατικοδίαιτοι.

Ακόμα κι οι εύπιστοι γνωρίζουν ότι δεν ήταν ο Μωυσής, αλλά ο Νώε, αυτός που έσωσε τα ζώα με την Κιβωτό. Αλλωστε στην κυβέρνηση δεν αναζητούν ευκολόπιστους επενδυτές· ξέρουν ότι δεν υπάρχουν. Απευθύνονται σε αφελείς ψηφοφόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή