Το Κονκλάβιο (27/10/17)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευλογημένο κάδρο

Θα είναι όλοι εδώ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και φυσικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Από το ευλογημένο κάδρο της αγίας οικογενειακής φωτογραφίας θα λείπει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, παρότι είχε λάβει πρόσκληση να μετάσχει στη δεύτερη Σύνοδο για τον θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που οργανώνει στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών. Υποψιάζομαι ότι ο Δημήτριος δεν θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και τις αντοχές του Βαρθολομαίου τεστάροντας από κοντά πόσο πραγματική είναι η δυσφορία του Πατριάρχη απέναντί του.

Κόκκινο πανί

Αυτό, παρότι πληροφορούμαι ότι έβαλε λυτούς και δεμένους για να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις ημέρες παραμονής του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αδικα, όμως. Ο Τσίπρας έχει γίνει κοινωνός της έντονης δυσαρέσκειας του Πατριαρχείου για το μεγάλο οικονομικό έλλειμμα της Αρχιεπισκοπής, αλλά και της δυσφορίας που επικρατεί στους κύκλους της ομογένειας για το γεγονός ότι ο Δημήτριος αρνείται να δώσει τη σκυτάλη. Ισχυροί ομογενείς που οργάνωσαν και μεγάλο μέρος της επίσκεψης διαμήνυσαν ότι ο Δημήτριος είναι «κόκκινο πανί» και το ραντεβού δεν κλείστηκε.

Τρωκτικά

Με την ευκαιρία, πληροφορούμαι ότι τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Τόσο μηδέν, που δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί για το φωτοτυπικό στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής ούτε για να υπογραφεί η ετήσια σύμβαση με την εταιρεία απεντόμωσης. Το τελευταίο είναι κρίσιμο, καθώς ζωή στο Μανχάταν χωρίς απεντόμωση δεν υπάρχει. Ή θυμίζει κάτι σε σκηνή από το «Blade Runner». Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Αρχιεπισκοπή δεν μπορεί να εκδώσει ληξιαρχικές πράξεις! Αυτό επειδή είχε παραδώσει την ψηφιοποίηση του ληξιαρχικού αρχείου σε εταιρεία. Επειδή, όμως, η εταιρεία δεν έχει πληρωθεί, αρνείται να επιστρέψει το αρχείο (αντίγραφο του οποίου δεν υπάρχει). Χιούστον, έχουμε πρόβλημα.

Μετάλλια

Παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Μαργαρίτη Σχοινά, του Πάνου Καρβούνη και της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως της Κομισιόν Βιβής Μόσχου θα αναγορευθεί ο Φρανς Τίμερμανς επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή τη Δευτέρα, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προηγουμένως, ο Τίμερμανς θα παρασημοφορηθεί στο Προεδρικό, ενώ την Τρίτη θα λάβει το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών από τον Γιώργο Καμίνη. Το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, οργανώνεται δείπνο προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ελπίζω ο Φρανς να βρει να πει καμιά καλή κουβέντα για το προσφυγικό.

Ολα καλά

Μένω στην Κομισιόν, καθώς ο Ντέκλαν Κοστέλο έκανε χθες ενημέρωση στο μπρίφινγκ για την τρίτη αξιολόγηση που οργάνωσε ο Καρβούνης για τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα εξέπεμψε θετικό σήμα ότι τα πράγματα προχωρούν. Δεν έκοψε βέβαια και το κεφάλι του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι οδεύουμε προς την έξοδο από το μνημόνιο.

Κύκλος ιδεών μετά τις κάλπες

Δεν ξέρω ποιος θα έχει προκύψει νέος ηγέτης του νέου φορέα από τις κάλπες της Κεντροαριστεράς. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Κύκλος Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου οργανώνει την πρώτη εκδήλωση μετά τις κάλπες. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Δικαιοσύνη και επενδύσεις». Πλην του Βενιζέλου, θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Κων. Μενουδάκος, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου και ο πρώην πρόεδρος του ΔΕΕ Βασ. Σκουρής. Η απουσία της ασφάλειας δικαίου στην Ελλάδα ως εμπόδιο για τις επενδύσεις θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο, αν και το ενδιαφέρον θα είναι εάν θα δώσει το «παρών» ο νέος αρχηγός.

Fake news

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον ορισμό των fake news μιλώντας για «πακέτα πλαστών ειδήσεων». Πάντως, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. έγινε μεγάλη συζήτηση για τη συνήθη τακτική των κυβερνητικών τρολ να διαστρεβλώνουν τα πάντα. Ο Κυριάκος διαμήνυσε με νόημα σε όσους μιλούν συχνά και πολύ να είναι προσεκτικοί. Οπως το έθεσε, «έχουμε αντιπάλους που είναι κακόπιστοι και διαστρεβλωτές». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον εαυτό του. Οπως είπε, «κι εγώ τις προάλλες είπα στη Βουλή μία φράση που θα μπορούσα να την έχω αποφύγει». Υποθέτω ότι αναφερόταν στον περίφημο εξωγήινο. Πάντως, επειδή ο Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ομοιογένειας λόγου που δεν θα πλήτττεται από τον συριζαϊκό μηχανισμό προπαγάνδας, μπορώ να φανταστώ ότι η επισήμανση απευθυνόταν στον Αδωνι και σε όσα είπε περί Κέντρου, που έδωσαν τη χρυσή ευκαιρία στην «Αυγή» για ακόμη ένα πρωτοσέλιδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή