Ο κ. Ερντογάν στην Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες εβδομάδες ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί στην Ελλάδα. Καθώς ο ίδιος και οι σύμβουλοί του στην Αγκυρα, σε συνεργασία με τον έμπειρο Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, θα προετοιμάζουν την επίσκεψη, έχουν κάθε λόγο να εστιάσουν στα μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη για τη χώρα τους τα οποία δεν εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από τη μέχρι τώρα στάση της Αγκυρας.

Η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ελλάδα, και ει δυνατόν η περαιτέρω βελτίωσή τους, θα έπρεπε να αποτελεί αυτονόητο στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θέλει περισσότερο από κάθε άλλη τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και τη διατήρηση της ομαλότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Για την Αθήνα, η πολιτική αναταραχή, η οικονομική υποχώρηση και η στρατιωτική απειρία και νευρικότητα στη γείτονα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αυξάνει την απειλή που νιώθει. Για δικούς της λόγους η Ελλάδα επιθυμεί μια μετριοπαθή, σταθερή και ευημερούσα γείτονα. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, όχι μόνο σε διμερές, αλλά και σε πολυμερές επίπεδο, από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον.

Αλλά πρέπει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας να βοηθήσει την Ελλάδα να τον βοηθήσει, όσο φυσικά της αναλογεί εντός της Ε.Ε. και αλλού. Δεν είναι δύσκολο να το πράξει. Δεν θα απολέσει κάποιο κρίσιμο πλεονέκτημα εάν άρει την απαράδεκτη επίσημη απειλή πολέμου (casus belli) ενάντια σε μια φίλη και σύμμαχο χώρα. Δεν θα χάσει κάτι σε στρατηγικό επίπεδο εάν σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Θα ωφεληθεί εάν περιβάλει με τον σεβασμό και την αναγνώριση που του πρέπει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Θα κερδίσει εάν σταματήσει να επιμένει στις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, και θα διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού αλλά και την εμπλοκή της χώρας του στο υπό εκκόλαψη ενεργειακό παζλ της Ανατολικής Μεσογείου. Το στρατηγικό δόγμα του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει καταρρεύσει. Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα με όλες τις γειτονικές της χώρες. Η Ελλάδα είναι η μόνη που προσφέρει στήριξη και θετική προοπτική, χωρίς να ζητεί ανταλλάγματα με ουσιαστικό κόστος για την Αγκυρα. Είναι μια πραγματικότητα την οποία ο ισχυρός άνδρας της γείτονος θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή