Το Κονκλάβιο (02/11/17)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατέρας Βαγγέλης

Παιδιά είναι, «λάθη κάνουν»… Είναι η ήπια εκδοχή των «γαλλικών» που είχε εκστομίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στη Συγγρού με βασικό στόχο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο ακριβώς δύο χρόνια πριν. Ο καιρός πέρασε, τα τσεκούρια θάφτηκαν. Ο Παπαμιμίκος περίπου ζήτησε συγγνώμη δημοσίως από τον Μεϊμαράκη στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας στη μνήμη του Νίκου Βακάλη στη Θεσσαλονίκη. Και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να είπε μετά την εκδήλωση σε πηγαδάκι ότι αν είχε πει τότε και μια κουβέντα παραπάνω, έφταιγε η πίεση που είχε στους ώμους του… Συνηθίζει, εξάλλου, να επαναλαμβάνει σε συνομιλητές του ότι μιλάει ως «πατέρας». Καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, πάντως, δεν εμφανίστηκε. Η επανεμφάνιση Μεϊμαράκη –εντός γραμμής, αλλά με σαφή κατεύθυνση το άνοιγμα της Ν.Δ. προς το Κέντρο– θα μπορούσε να αποτελεί σκηνή από τα «προσεχώς». Ή θα μπορούσε απλώς να αντανακλά μια κάποια αποκατάσταση της επαφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πληροφορούμαι ότι έχει σημειωθεί τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ. Και ίσως ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

«Δεν είμαι Ν.Δ.»

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Κάπως έτσι ο Πάνος Τσακλόγλου, που μίλησε χθες στο προσυνέδριο της Ν.Δ. για την κοινωνική αλληλεγγύη στα Γιάννενα, διευκρίνισε ότι δεν είναι μέλος της Ν.Δ. «O,τι πω θα είναι αποκλειστικά δικά μου», τόνισε, θυμίζοντας ότι ήταν επικεφαλής του ΣΟΕ «επί επάρατης κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων». Πρόσθεσε, πάντως, ότι χρειάζεται ένα ρωμαλέο φιλελεύθερο κόμμα.

Κακορίζικες συμπτώσεις

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Κανονικά θα έπρεπε να τρομάζουν και τον φίλιο αμερικανικό λαό, αλλά σιγά μην ασχοληθεί μαζί μας… Δεν πρόλαβε καλά καλά να χωνέψει ο όλος ΣΥΡΙΖΑ τη φιλοαμερικανική στροφή του Αλέξη Τσίπρα και ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει με πρόταση μομφής. Για να μην παρακάμψω τις επαφές του συμβούλου του Τραμπ Γιώργου Παπαδόπουλου με κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ σήμερα απεικονίζεται περίπου ως το παιδί για τους καφέδες.

Σημειώνω ότι το κακό τρίτωσε με το φαινόμενο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Για την ακρίβεια, προσγειώθηκε στο Μεγάλο Μήλο την ώρα περίπου που έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στο Μανχάταν. Τι να πω. Ισως να πρόκειται για μια σουρεαλιστική συμπαντική συνωμοσία. Βέβαια, μπορεί να είναι απλώς τα κόκκαλα που τρίζουν: του Φιντέλ ή του Ζαν Μονέ –ή και των δύο μαζί– καθώς χθες ο Κατρούγκαλος έδωσε διάλεξη στο Κέντρο Ζαν Μονέ του New York University.

Κουίζ

Ποιoν στενό συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. «θάβουν» πολλοί βουλευτές, διαμαρτυρόμενοι ότι όχι μόνο το παίζει πιο ακριβοθώρητος και από τον ίδιο τον πρόεδρο, αλλά ότι δεν απαντά καν στα τηλεφωνήματά τους;

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

Κάποιοι βιάζονται τόσο πολύ να στείλουν τον Γιάννη Μουζάλα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο σπίτι του, ή τέλος πάντων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε περίπου διαρρέουν ότι θεωρούν βέβαιη τη μετακίνησή του στη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πάντως, για να βρει μια θέση στον ήλιο, ή στην τελική λίστα των επικρατέστερων, απαιτείται λόμπινγκ από την κυβέρνηση, αλλά και από τον ίδιο στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για την ιστορία, σημειώνω ότι υποψήφιοι είναι, μεταξύ άλλων, η πρώην ύπατη αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες Αστριντ Θορς, η πρώην εκπρόσωπος στον ίδιο οργανισμό για την Ελευθερία στα Μίντια και άλλοι ισχυροί υποψήφιοι που προέρχονται και από την ομάδα Βίσεγκραντ. Σκούρα τα πράγματα.

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Εντάξει. Δεν είναι κιόλας η Αγκελα Μέρκελ, την οποία πληροφορούμαι ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να φέρει στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας για να επισφραγίσει τον μύθο του περί success story. Είναι, όμως, ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος –αν και απερχόμενος– που έρχεται στην Αθήνα μετά τις γερμανικές εκλογές. Αναφέρομαι στον σοσιαλδημοκράτη υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά, Μίκαελ Ροτ. Ο Ροτ φθάνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρασημοφορήσει τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενώ θα συναντήσει τον Γιάννη Μπουτάρη. Αύριο θα μετάσχει στην Αθήνα σε συνάντηση νέων που διοργανώνει το think tank του SPD Φρίντριχ Eρμπερτ και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή