Ετος ορόσημο για το Σκοπιανό

Ετος ορόσημο για το Σκοπιανό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΞ, και της κυβέρνησης βεβαίως, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ανέπτυξε, μάλιστα, και την επιχειρηματολογία γιατί πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο 2018 μια εθνική πληγή που αιμορραγεί επί 26 ολόκληρα χρόνια. Είπε ο κ. Κοτζιάς: «Πιστεύω ότι θα πρέπει το πρώτο εξάμηνο του 2018 να λυθεί αυτό το ζήτημα. Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν λυθεί, χρειάζεται τρεις με τέσσερις μήνες γραφειοκρατική διαδικασία στον ΟΗΕ. Αρα, θα πάει μέχρι το τέλος του 2018. Αν δεν το κατορθώσουμε εντός του 2018, το 2019 ξεκινάει με τις εκλογές για πρόεδρο στη γείτονα χώρα και μετά το καλοκαίρι του 2019, θα έχουμε εμείς εκλογές. Δεν είναι χρονιά για να βάζουμε τέτοια ζητήματα, γιατί θα μπλέξουμε με τον προεκλογικό αγώνα, ενώ αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα».

Δεν θυμάμαι άλλη φορά Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ελληνική κυβέρνηση γενικότερα, να αναγγέλλει το κλείσιμο ενός εθνικού θέματος, τόσο πολύπλοκου και ευαίσθητου για τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, και μάλιστα να δίνει και χρονοδιάγραμμα. Κάτι παραπάνω προφανώς θα γνωρίζει ο κ. Κοτζιάς, ύστερα μάλιστα από τις επαφές του με τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αλλά και, κυρίως, το ταξίδι του ιδίου και του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι διαμορφώνονται κάπως πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Ο εθνικολαϊκιστής Γκρούεφσκι δεν καθορίζει πλέον τις εξελίξεις, ο νέος πρωθυπουργός Ζάεφ εμφανίζεται πιο ρεαλιστής και πιο διαλλακτικός, οι Αλβανοί πιέζουν ασφυκτικά, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. υπό την απειλή (και) της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, βιάζονται να βάλουν κάτω από την ομπρέλα τους τα Σκόπια. Εξω, λοιπόν, οι οιωνοί δείχνουν καλοί και η λογική λέει ότι δεν πρέπει να (ξανα)αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ωστόσο, το θέμα είναι αν και «μέσα» υπάρχουν οι προϋποθέσεις να τελειώνουμε μ’ έναν επώδυνο και για τους δύο συμβιβασμό.

Γιατί δεν νομίζω να υπάρχουν αυταπάτες ότι θα τα πάρουμε όλα σε μια ενδεχόμενη συμφωνία. Μακάρι να τα καταφέρει ο κ. Κοτζιάς, αλλά έχω την αίσθηση ότι παραβλέπει τις πολιτικές επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα άλλα κόμματα τα οποία θα καλέσει, φαντάζομαι, να τον στηρίξουν. Φοβάμαι, δε, πως δύσκολα θα βρεθεί βουλευτής στη Μακεδονία και Θράκη που θα συναινέσει. Ο κ.Καμμένος έριξε ήδη τις πρώτες τουφεκιές, την επομένη κιόλας των δηλώσεων του ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή