Καταλανικοί οιωνοί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ισπανίας υπό την κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι ένα ζήτημα. Οι χειρισμοί του Μαριάνο Ραχόι στο καταλανικό πρόβλημα είναι ένα άλλο. Πρώτη φορά μετά δεκαετίες, στο εσωτερικό χώρας, μάλιστα της πέμπτης μεγαλύτερης στην Ε.Ε., έρχεται στην επιφάνεια ένα αποσχιστικό κίνημα, το οποίο παρότι έχει ιστορία αρκετών αιώνων, αποσταθεροποιεί μια μεγάλη χώρα, ανοίγοντας στον δυτικό κόσμο μέτωπα που θεωρούνταν κλεισμένα. Στην περίπτωση της Καταλωνίας, η φυγή του Κάρλες Πουτζντεμόν και οι γραφικότητες της κεντροδεξιάς, πολύ γενικής, αποσχιστικής άποψης, την οποία εκφράζει το κόμμα του (PDeCAT), θα αποδειχθούν μάλλον ήπιες μπροστά σε όσα πιθανόν συμβούν αν στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου επικρατήσουν οι πιο σκληροί αυτονομιστές.

Εκείνο που δεν παρατηρήθηκε από τους ξένους παρατηρητές και ανταποκριτές τις τελευταίες ημέρες είναι ότι στις υπέρ της αυτονομίας διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη πληθαίνουν οι διαδηλωτές που κρατούν τη σενιέρα (την καταλανική σημαία) με το κόκκινο αστέρι σε κίτρινο πλαίσιο. Οι πιο παρατηρητικοί θα έβλεπαν ότι οι αστοί εθνικιστές, υποστηρικτές του κεντροδεξιού Πουτζντεμόν διαδήλωναν συνήθως με τη σενιέρα κοσμημένη με μπλε αστέρι. Η Esquerra Republicana (ERC), οι Σοσιαλιστές της Καταλωνίας, εμφανίζεται να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις πάνω από 30%, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος, ο Οριόλ Τζουνκέρας, ήταν και αντιπρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, άρα υπό έρευνα από τη Μαδρίτη για στάση κατά της Ισπανίας. Αν στις εκλογές επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, είτε ο Τζουνκέρας είτε κάποιος άλλος από την ERC (που, παρεμπιπτόντως, είναι και αντιμοναρχική) διεκδικήσει την προεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, το 2018 μάλλον θα είναι λίγο χειρότερο από το 2017, όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα.

Αν σε αυτά προστεθούν οι πάγιες αποσχιστικές τάσεις Σκοτίας, Παδανίας, Φλάνδρας (για να αναφερθούν οι πλέον γνωστές), είναι σαφές ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη πια με τους δαίμονες του παρελθόντος. Περιττό να ειπωθεί ότι η εξάπλωση της εσωστρέφειας ανά την Ευρώπη θα έχει έμμεσες αλλά πολύ ορατές επιπτώσεις και στην περιφέρεια, η οποία βρίσκεται στα «εξωτερικά», όπως περιγράφονται, σύνορα, ενός οργανισμού με μάλλον ολοένα και λιγότερες κοινές προτεραιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή