Το Κονκλάβιο (04/11/17)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα η έξοδος, μετά η Madame Λαγκάρντ

Να ζει κανείς ή να μη ζει; Να έρθει ή να μην έρθει στην Αθήνα; Και αν έρθει, μήπως καεί η Αθήνα; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή; Τώρα ή αργότερα; Τέτοιας φύσεως είναι τα υπαρξιακά διλήμματα της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα που υποτίθεται ότι της έχει απευθύνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προφανώς, ένα photo op του Αλέξη Τσίπρα με τη «σιδηρά κυρία» του Ταμείου –αδιανόητο μέχρι πρότινος, ειδικά για τους «αληθινούς πατριώτες» της πρώτης φοράς Αριστερά– θα «κούμπωνε» τέλεια το κυβερνητικό αφήγημα περί επανόδου στην κανονικότητα.

Υποθέτω ότι θα βόλευε και την κυρία. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι η Μadame Λαγκάρντ θέλει να έρθει, απλώς δεν θεωρεί την παρούσα φάση κατάλληλη. Λογικό. Δεν είναι μόνο ότι θεωρεί και αυτή –όπως και ο Πόουλ Τόμσεν– ότι την εικόνα της ιδίας, του Ταμείου, αλλά και της επίσκεψης θα «τσαλακώσει» η πιθανότητα μεγάλων διαδηλώσεων στην Αθήνα. Η Λαγκάρντ θα ήθελε να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο πριν πατήσει το πόδι της σε αθηναϊκό έδαφος. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέλει πρώτα να σιγουρευτεί ότι η υπόθεση Γεωργίου θα έχει θετική έκβαση. Oλα αυτά τοποθετούν την επίσκεψη κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι του 2018.

Επιχείρηση τόνωσης ηθικού

Στις 13 περιφέρειες της χώρας έχουν ξεχυθεί από χθες τα μέλη της Επιτροπής Διαδικασιών για τον νέο φορέα. Επισήμως, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ενόψει της κάλπης της 12ης Νοεμβρίου στα 982 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Επί της ουσίας, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό ενόψει της κάλπης. Στο παιχνίδι της περιοδείας έχει μπει και ο Νίκος Αλιβιζάτος, που βρέθηκε χθες στα Γιάννενα. Σημειώνω ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών επιμένει ότι το άθροισμα των δυνάμεων που αποφασίζουν να συνεργαστούν δεν είναι μαθηματικό, αλλά ποιοτικό και ότι υπάρχει ελπίδα να βγει κάτι καινούργιο, απ’ το οποίο θα προκύψει μια νέα δυναμική. Εξάλλου, το είδε και μέσω της Επιτροπής. Οι συναντήσεις άρχισαν με έξαλλα πρόσωπα που τσακώνονταν. Η τριβή αναγκαστικά τους οδήγησε σε μεγαλύτερη συνεννόηση και βρήκαν τις ισορροπίες.

Εξ αποστάσεως γιοκ

Μένω στον Αλιβιζάτο και στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Σημειώνω ότι ο ίδιος ήταν φανατικά υπέρ του εγχειρήματος. Αρχισε, όμως, να το ξανασκέφτεται όταν έμαθε για το σύστημα που «έπεσε» στην Ιταλία, καθώς και όταν, πληροφορούμαι, σε συνάντησή του με τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα, ο συνομιλητής τού εξήγησε ότι στη Γαλλία η εξ αποστάσεως ψηφοφορία αφορούσε τους Γάλλους του εξωτερικού και όχι το εσωτερικό της χώρας.

Συνήθεις ύποπτοι

Δύο «συνήθεις υπόπτους» συνέλαβε κατάσκοπός μου το μεσημέρι της Παρασκευής στον κρεατοφαγικό «Τηλέμαχο» στο κέντρο της Αθήνας. Τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Γερμανό ομόλογό του Μίκαελ Ροτ, που βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα. Αναφέρομαι σε συνήθεις υπόπτους, γιατί ο Ροτ έχει έρθει πολλές φορές στην Αθήνα και επειδή με τον Κατρούγκαλο έχουν συναντηθεί πολλές φορές και στο πλαίσιο των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, αλλά και στις πιο κλειστές συναντήσεις των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Εκεί ο Κατρούγκαλος συμμετέχει με στάτους παρατηρητή, όπως και ο Τσίπρας στις συνόδους του PES.

Θέλουν ΜΟΕ

Σας έλεγα τις προάλλες για την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο και μάλιστα σύντομα. Πριν απ’ αυτό, πάντως, πληροφορούμαι ότι υπάρχει η σκέψη για την υιοθέτηση νέων ΜΟΕ. Αυτά θα αφορούν μόνο τον αέρα και όχι τη θάλασσα και υποτίθεται ότι θα συζητηθούν σε επίπεδο γενικών γραμματέων (προφανώς και με τη συμμετοχή στρατιωτικών). Λέω υποτίθεται, γιατί προφανώς τα καψώνια με τις υπερπτήσεις των τουρκικών ελικοπτέρων πάνω από τα Ιμια δεν βοηθούν…

Δυσφορία Μακρόν

Δυσαρέσκεια πληροφορούμαι ότι επικρατεί στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Στο Παρίσι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον Γάλλο πρόεδρο με τη συνολική εμφάνισή του δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Μα πιο μεγάλο «άδειασμα» θεωρούν τη συμφωνία για τα F-16. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι άθλημα για δυνατούς παίκτες. Ή, μάλλον, για καλλιτέχνες και όχι για ταύρους σε υαλοπωλείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή