Τα προβλήματα των αγωγών και ο Τύπος

Τα προβλήματα των αγωγών και ο Τύπος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι νέο η «βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων», που κατήγγειλε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης. Η διά της Δικαιοσύνης λογοκρισία του Τύπου είναι μια παλιά παθογένεια της ύστερης Μεταπολίτευσης, την οποία τούτη η κυβέρνηση –όπως κάνει με όλες τις παθογένειες– διόγκωσε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που οι υπουργοί της –ακόμη και κορυφαίοι– να έχουν κάνει τόσες πολλές αγωγές και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων. Ορθώς ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητεί από τον κ. Σταύρο Κοντονή να καταθέσει στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο των κυβερνητικών διώξεων στον Τύπο, ώστε να αντιληφθούμε όλοι την έκταση του προβλήματος αλλά και τις μύχιες επιθυμίες των εθνικοσταλινικών υπολειμμάτων.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή σε αυτό το πρόβλημα που δεν συζητείται καθόλου. Η ευθύνη ημών των δημοσιογράφων για το φαινόμενο. Δεν αναφερόμαστε στο γεγονός ότι κάποια από τα δημοσιεύματα μπορεί πραγματικά να είναι ανακριβή ή και ψευδή. Γι’ αυτά ένας υπουργός έχει βαρύ επικοινωνιακό πυροβολικό και μπορεί να πει την αλήθεια του· γραφείο Τύπου, συνεντεύξεις, φίλια Μέσα κ.λπ. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για να μάθει την έκταση του προβλήματος, ενώ τα στοιχεία έπρεπε να τα έχουν πρόχειρα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι διά των συνδικαλιστικών τους ενώσεων.

Προ δέκα χρόνων, όταν γινόταν η ετήσια μάζωξη των δημοσιογράφων στη Σαμοθράκη, το πρόβλημα των αγωγών είχε συζητηθεί εκτενώς. Τότε επισημαίναμε ότι «ουδείς γνωρίζει ποιες αγωγές έχουν γίνει και για ποιον λόγο. Ουδείς γνωρίζει πόσες αγωγές κατατέθηκαν συνολικά, ή πόσες αγωγές κατατίθενται κάθε μέρα. Ουδείς γνωρίζει πόσα χρήματα κατεβλήθησαν για αποζημιώσεις. Υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε κατά των αγωγών, χωρίς να γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος… Πρέπει η Ενωση να αρχίσει να συλλέγει τις αγωγές που γίνονται κατά δημοσιογράφων. Είναι απλό: ας εκδώσει μια ανακοίνωση ζητώντας (από μέλη και μη) να τους στέλνουν τα κείμενα των αγωγών. Ετσι θα συγκροτηθεί μια «Μαύρη Βίβλος λογοκρισίας στον ελληνικό Τύπο»… Αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης εργαλείο για την κατάργηση αυτού του ανελεύθερου νόμου. Τα συντριπτικά στοιχεία που θα αποκαλύψει (αριθμός αγωγών, ύψος αποζημιώσεων, γελοίες περιπτώσεις κ.λπ.) θα αναγκάσει ακόμη κι εκείνους που θεωρούν ότι «ο Τύπος το έχει παρακάνει» να ξανασκεφτούν τη στάση τους…». («Αγωγές για τη φίμωση του Τύπου». Σαμοθράκη 22.6.2007).

Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Οι αγωγές πλήθυναν, κι από εκείνους που κατά σύστημα χυδαιολογούν. Και τώρα περιμένουμε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Κοντονή να μάθουμε μέρος του προβλήματος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή