Τρεις φιλελεύθερες ευχές για την Κεντροαριστερά

Τρεις φιλελεύθερες ευχές για την Κεντροαριστερά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια εύρωστη και σοβαρή Κεντροαριστερά – όχι μόνο γιατί σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, αλλά και διότι προϋπόθεση για τον διαρκή εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου και την κοινωνική πρόοδο είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός ιδεών και προτάσεων μεταξύ φορέων που μοιράζονται ως ελάχιστη κοινή βάση την αναγνώριση της αξίας της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Ετσι, οι εξελίξεις στους ιδεολογικούς χώρους και τους φορείς που τους εκφράζουν δεν αφορούν μόνο τους υποστηρικτές αλλά και τους αντιπάλους τους. Ως φιλελεύθεροι, ευχόμαστε στους συμπολίτες μας που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της Kεντροαριστεράς να επιλέξουν με υπευθυνότητα ηγεσία που θα δώσει νέα πνοή στον πολιτικό τους χώρο, αποφεύγοντας την επανάληψη οδυνηρών λαθών του παρελθόντος.

Πιο συγκεκριμένα, ελπίζουμε να δούμε μια σοσιαλδημοκρατία που δεν θα ξεχνάει ότι κάθε παροχή που θα υποσχεθεί θα πρέπει να πληρωθεί είτε από τους σύγχρονους είτε από τους μελλοντικούς Ελληνες. Μόνο στο πλαίσιο αυτό αποκτά νόημα, για παράδειγμα, ο ανοικτός και πάντα επίκαιρος διάλογος μεταξύ του φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας για την έκταση και το περιεχόμενο του κράτους. Η αναγνώριση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου ότι η βιωσιμότητα του κράτους πρόνοιας είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την ύπαρξή του θα προστατέψει τις νεότερες γενιές από μελλοντικές κρίσεις και χρεοκοπίες, που πάντα, χωρίς καμία εξαίρεση, μεταφράζονται σε μεγάλες απώλειες πραγματικού εισοδήματος, σε αύξηση της ανεργίας και πτώση του βιοτικού επιπέδου. Ευχόμαστε ακόμη η νέα Κεντροαριστερά να αναγνωρίσει χωρίς φόβο και ιδεολογικές εμμονές ότι για να αναδιανεμηθεί ο πλούτος, θα πρέπει πρώτα να παραχθεί, καθώς και ότι η πιο σίγουρη και δίκαιη συνταγή για την παραγωγή του πλούτου είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο: το ελεύθερο εμπόριο, η ανοικτή αγορά και το ισχυρό κράτος δικαίου που προστατεύει χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις την ελευθερία και την ιδιοκτησία για τον καθένα πολίτη. Αλλωστε, η αναγνώριση ότι η παραγωγή του πλούτου αναγκαστικά προηγείται της αναδιανομής του είναι το μυστικό πίσω από κάθε επιτυχημένη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, όπως για παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες σταθερά καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια θέσεις ανάμεσα στις 40 πιο ελεύθερες οικονομίες του κόσμου σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Fraser Institute (στην οποία συμμετέχει και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών). Ευχόμαστε, τέλος, η νέα Κεντροαριστερά να αγκαλιάσει τον σημαντικό ρόλο του θεματοφύλακα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών – ένα από τα ιστορικά καυχήματα των στελεχών και οπαδών της. Θα είναι πραγματικά μοιραίο αν η νέα ηγεσία του χώρου, προσπαθώντας να επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, φτάσει να απολέσει αυτή τη σπουδαία κληρονομιά. Οι λάτρεις της ελευθερίας, από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα, προσβλέπουμε στην καθοριστική συμβολή της Kεντροαριστεράς για να τεθούν στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου ώριμα ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως η προστασία της ελευθερίας του Τύπου, η αποποινικοποίηση των μη σκληρών ναρκωτικών, το δικαίωμα όλων των πολιτών στον γάμο, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Με ειλικρινείς ευχές για μια νέα αρχή!

* Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή