ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πνεύμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

​​«Ναι, απαντώ σε κάποιους: η Αθήνα δεν είναι καρτ ποστάλ. Ατσαλάκωτη, αρωματική και επιτηδευμένη. Δεν έχει μικροαστική ευπρέπεια, δεν έχει τον αποστειρωμένο καθωσπρεπισμό των νεογιάπηδων. Είναι η πόλη που δείχνει τα σημάδια της νέας της ταυτότητας. Που σήκωσε κεφάλι. Δεν ντρέπεται πια για το τι είναι. Κι ας έχει εικόνες που μας πληγώνουν».

Θα μπορούσε να ήταν απόσπασμα ομιλίας του αντιπάλου του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2014. Αλλά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ύστερα από εκείνο το καυτό εξάμηνο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ιδιωτεύσει.

Επομένως, όσο κι αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τον δήμαρχο Αθηναίων πίσω από εκφράσεις όπως «αποστειρωμένος καθωσπρεπισμός των νεογιάπηδων», σας διαβεβαιώνω ότι τις εκστόμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον «Πανελλήνιο».

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που μπορούν να γίνουν.

Πρώτον, ο Γιώργος Καμίνης στη δίνη του προεκλογικού αγώνα για την Κεντροαριστερά «έπαθε ΣΥΡΙΖΑ».

Αν δεχθούμε ότι οι εκλογές για τον «νέο προοδευτικό φορέα» εξελίσσονται σε μιαν άτυπη κούρσα ενίσχυσης του αριστερού προφίλ των υποψηφίων, ο πειρασμός να πάει κανείς κόντρα ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό αποδεικνύεται ισχυρότερος όλων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιώργος Καμίνης κέρδισε τη δεύτερη θητεία του χάρη στη λεγόμενη «αστική» ψήφο, καθώς καιροφυλακτούσε ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθετεί αισθητικά και αναδεικνύει ιδεολογικά την αθηναϊκή εκδοχή μιας χαοτικής μεσογειακής πρωτεύουσας «χωρίς κανόνες».

Δεύτερον, ο δήμαρχος προσχωρεί στο πολιτικό (και αισθητικό) ρεύμα της «ανυπότακτης» Αθήνας που δήθεν αντιστέκεται στον «κομφορμισμό» των τακτοποιημένων, εξευγενισμένων (αλλά «πληκτικών») δυτικών μητροπόλεων από ανάγκη: δίνοντας ιδεολογικό υπόβαθρο στη βασικότερη κατηγορία που σου εκτοξεύουν απογοητευμένοι ψηφοφόροι σου, ξεμπερδεύεις με την ίδια την κατηγορία. Δεν είναι ότι κάτι πήγε στραβά στον τρόπο που δούλεψε ο δήμος· εδώ μιλάμε για την ίδια την «ψυχή» της πόλης και σ’ όποιον αρέσουμε!

Από αυτήν την άποψη, μπορεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης να ηττήθηκε σε εκείνες τις εκλογές του 2014, αλλά όχι και οι ιδέες του.