Το Κονκλάβιο (07/11/17)

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα όπλα

Η έσχατη κίνηση στην πολιτική είναι να τραβήξεις όπλο. Το έκανε με τον τρόπο της η Φώφη Γεννηματά όταν πρότεινε τον Νίκο Αλιβιζάτο να ηγηθεί της επιτροπής διαδικασιών για τον νέο φορέα, αναγκάζοντας όλους τους παίκτες να πάρουν θέση. Το αναφέρω επειδή η ιστορία τελειώνει όπως άρχισε. Με το όπλο Αλιβιζάτος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διαδικασιών έμεινε πίσω από τις κουίντες όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρά το μακελειό που γινόταν μεταξύ των εκπροσώπων των υποψηφίων για τα διαδικαστικά στην επιτροπή, στο Twitter και μέσω διαρροών, δεν έκανε καμία δημόσια τοποθέτηση. Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει πλέον, αφού φθάνουμε στην κάλπη. Ο ίδιος ο Αλιβιζάτος θα τον σπάσει αύριο σε συνέντευξη Τύπου της επιτροπής. Για την ακρίβεια, θα βγει ο ίδιος μπροστά για να εξηγήσει τη διαδικασία και να λύσει απορίες. Μαθαίνω, πάντως, ότι η εμφάνιση δεν θα είναι απλώς τεχνοκρατική, ούτε προφανώς γίνεται για να ακουστούν και από… άμβωνος νουθεσίες για τυπωμένα ψηφοδέλτια και άλλες παλαιοκομματικές ιστορίες. Ο επικεφαλής της επιτροπής θα μιλήσει πολιτικά. Και φαντάζομαι ότι θα προσκαλέσει τον κόσμο στην κάλπη για να βγει κάτι καινούργιο.

45άρισε ο Aδωνις

Τα 45 έκλεισε χθες ο Aδωνις Γεωργιάδης. Hταν μια σπάνια στιγμή, κατά την οποία ο λογαριασμός του στο Twitter κατακλύστηκε από ευχές φίλων και θαυμαστών του και από φωτογραφίες με τούρτες. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι αναβλήθηκε η γκράντε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, όπου θα μιλούσε παρουσία του Αντώνη Σαμαρά. Η εκδήλωση συνέπιπτε χρονικά με το προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Λάρισα, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Προφανώς, στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας δεν τα έχουν πολύ καλά με τα ημερολόγια. Oπως και να ’χει, πληροφορούμαι ότι η εκδήλωση μετατίθεται για αργότερα. Υποθέτω ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει το μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα.

L’ Abreuvoir 

Δεν ξέρω αν επέλεξε το εστιατόριο με τη διαχρονική γαλλική κουζίνα με όρους σημειολογίας, προκειμένου να δείξει στον συνομιλητή του ότι τον θεωρεί διαχρονικό. Ή επειδή είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εδώ και μήνες εμπλουτίζει τα γαλλικά του κάνοντας μαθήματα στο γραφείο του στη Βουλή. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το L’ Abreuvoir για να κάνει το τραπέζι στον Μεϊμαράκη το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο μετά τη μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο χώρος παραπέμπει σε συζήτηση υψηλής στρατηγικής. Βέβαια, για ευνόητους λόγους, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιδιώκει να δώσει τέτοια διάσταση στη συνάντηση. H συζήτηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και, όσο κι αν οι δύο συνδαιτυμόνες θέλουν να την παρουσιάζουν ως business as usual, έγινε συζήτηση για όλα.

Στο Zonars 

Μιλώντας για αστικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, πληροφορούμαι ότι την ίδια περίπου ώρα στο Zonars της Πανεπιστημίου κάθονταν ο Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη. Με την ευκαιρία, πληροφορούμαι ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα εμφανιστεί και θα ψηφίσει στην κάλπη της Κυριακής. Δεν αποκλείω, πάντως, κάποια παρέμβαση από την πλευρά του.

Τσίπουρα και προσηλυτισμός

Την ευλογία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, θα πάρει ο Σταύρος Θεοδωράκης την Τετάρτη. Την παραμονή, όμως, της κάλπης τη φύλαξε για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, το μεσημέρι του Σαββάτου ετοιμάζει τσιπουροκατάνυξη για εθελοντές και φίλους. Oχι, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα κάνει πέρασμα, παρότι φαντάζομαι ότι πολύ θα το ήθελε. Την Κυριακή, πάντως, ο Σταύρος θα τρέξει και στον Μαραθώνιο και στην κάλπη. Η Φώφη, από την άλλη, ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση στο Σπόρτινγκ την Πέμπτη. Κατά τα λοιπά, το επιτελείο της επιχειρεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της να προσηλυτίσουν και άλλους ψηφοφόρους. Η καλύτερη διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα. Το ίδιο ισχύει και για τη δυσφήμηση.

Τζακ ποτ με τον καιρό

Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων για τον νέο φορέα σχετικά με τη μετεωρολογική πρόβλεψη που θέλει κακοκαιρία την ερχόμενη Κυριακή. Εντάξει. Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι δεν προβληματίζονται όλα τα επιτελεία για τo εύρος της προσέλευσης, καθώς κάποιοι –ο εξής ένας– ευνοούνται από τη χαμηλή προσέλευση. Τζακ ποτ με τον Μαραθώνιο, τζακ ποτ και με τον καιρό. Πάντως, αν βρέξει, όπως το έθεσε φαρμακερή πηγή μου από επιτελείο υποψηφίου, «θα βραχούν και τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια του Καμίνη». Θυμίζω ότι κανένας δεν τα χρέωσε επισήμως στον δήμαρχο, μέχρι που ο Γιώργος Αμυράς τον «κάρφωσε» κανονικότατα μέσω Twitter με αιχμές για επιστροφή στη δεκαετία του ’50.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή