ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενας παλαιός «Νέος Φορέας»

Ο πρώτος γύρος των εκλογών της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη του ηγέτη του «Νέου Φορέα» –η επίσημη ονομασία του πολιτικού συνασπισμού θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας– είναι, επί της ουσίας,  μία προσπάθεια ανασυγκολλήσεως ψηφίδων που προέκυψαν από τον θρυμματισμό του ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια, από συστάσεως του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος επί Ανδρέα Παπανδρέου, της «εκσυγχρονιστικής» του εκδοχής επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη, έως και την πολιτική του εξαέρωση επί της προεδρίας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού είχε προηγηθεί το ολέθριο πέρασμα από την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Το όλο εγχείρημα έχει μία μελαγχολική διάσταση –κάτι σαν μία απόπειρα νεκραναστάσεως–, διότι το «μαγαζί», που γενικώς ακούει στο όνομα «Κεντροαριστερά» και εκυβέρνησε τη χώρα επί μία εικοσαετία, επισωρεύοντας ένα σωρό δεινά, το έχει υφαρπάξει, στο επίπεδο των ψηφοφόρων, ο κ. Αλέξης Τσίπρας και γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό λόγο υπάρξεως αποφασιστικό δεν έχει ο Νέος Φορέας, έπειτα από τη δραματική μεταστροφή του κ. Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2015, την πλήρη υιοθέτηση των εντολών, που θέτουν οι «θεσμοί» και η Ευρωζώνη, σε σημείο που η «ριζοσπαστική Αριστερά» να έχει μετεξελιχθεί στην «ευρωπαϊκότερη» κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα, αφού προηγήθηκαν ερασιτεχνισμοί με οικτρές συνέπειες στην οικονομία. Οι διαφορές αφορούν στο «ύφος», σε θέματα «αισθητικής» και άλλα παρόμοια «άυλα», που ουδόλως ενδιαφέρουν τους εταίρους μας.

Πρόκειται εν ολίγοις περί εγχειρήματος μάλλον ρομαντικού, μια αναπόληση εποχής που έχει περάσει, μία κραυγή επωνύμων και κάποιων άλλων νέων της παρ’ ημίν πολιτικής σκηνής, κάτι σαν «είμαστε ακόμη ζωντανοί». Είναι από την άποψη αυτή μια συμπαθής προσπάθεια, αν λησμονήσει κάποιος προς στιγμήν τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ.

Χρήσιμο επίσης και παρηγορητικό είναι το εγχείρημα για μία κατηγορία πολιτών, που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, και πρόκοψαν με τρόπους θεμιτούς ή αθέμιτους, κάτι που μοιάζει με μνημόσυνο, με μιαν ελπίδα αναστάσεως, που όμως δεν είναι αυτού του κόσμου.

Ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Νέος Φορέας θα προσελκύσει ψηφοφόρους που πιθανόν στις εκλογές να εψήφιζαν τη Νέα Δημοκρατία· προσβλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να εξασφαλίσει κυβερνητικό εταίρο, όταν σε κάποια φάση κληθούν οι Ελληνες πολίτες να αποφανθούν στην κάλπη. Καλό κουράγιο εύχεται η παρούσα στήλη στους διεκδικητές της ηγεσίας του νέου σχήματος, αδιάφορο από το ποιος θα επικρατήσει τελικώς.