ΤΑΠ, γκάφες και copy paste

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι μια διασκεδαστική επισήμανση στα παραπολιτικά των εφημερίδων: η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου να «συλλαμβάνεται» να κάνει copy paste. «Το παρόν Δ.Σ. του ΤΑΠ, προσπαθώντας επί δύο χρόνια να εξυγιάνει αυτή την κατάσταση, η οποία βάσει στοιχείων αποβαίνει εις βάρος της εικόνας της χώρας και του ΤΑΠ, προέκρινε τη διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού…». Αυτές οι 34 λέξεις είναι ένα απόσπασμα από την απάντηση που έδωσε στις 17/10 η υπουργός σε τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης: την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, τον κ. Δημήτρη Καμμένο και τον κ. Θεόδωρο Καράογλου, οι οποίοι κατέθεσαν στη Βουλή ερωτήσεις σχετικά με τις μισθώσεις αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Πού έγκειται το copy paste; Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι προϊόν αντιγραφής από προγενέστερο κείμενο της τέως προέδρου του ΤΑΠ, την οποία η κ. Κονιόρδου απέπεμψε τον περασμένο Αύγουστο! Οποιος σύμβουλός της αντέγραψε το απόσπασμα, αντικατέστησε ορθώς το «απελθόν» που υπήρχε στο αρχικό κείμενο με το «παρόν» – ξέχασε όμως να αφαιρέσει τα «δύο χρόνια»! Αυτά αφορούν το προηγούμενο Δ.Σ. που ξηλώθηκε μαζί με την πρόεδρό του. Η κ. Κονιόρδου δεν είναι η μοναδική υπουργός που αντιλαμβάνεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ως αγγαρεία. Λίγο να παρακολουθήσει κανείς τι γίνεται στη Βουλή, θα καταλάβει την προχειρότητα και εν τέλει την αδιαφορία των περισσότερων υπουργών. Την περασμένη Τετάρτη, όμως, συνέβη κάτι πολύ πιο σοβαρό. Οι δημοσιογράφοι λάβαμε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού δύο δελτία Τύπου για το ίδιο ακριβώς θέμα: Tην τοποθέτηση της νέας προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου.

Γιατί δύο δελτία Τύπου για το ίδιο θέμα; Διότι στη 1 ώρα και 40 λεπτά που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, πήραν φωτιά τα τηλέφωνα. Από το Μέγαρο Μαξίμου προς το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, η οποία προφανώς άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα έκανε, οπότε την υποχρέωσαν να στείλει «ορθή επανάληψη». Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά ότι εκτός από την είδηση για τη νέα πρόεδρο, όλα τα υπόλοιπα ήταν επί της ουσίας διαφορετικά. Στην πρώτη ανακοίνωση αναφερόταν ότι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η κατάργηση του ποσοστού επί των εσόδων του ΤΑΠ που ισχύει εδώ και χρόνια για την επιχορήγηση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και η θέσπιση ποσού χρηματοδότησης βάσει των πραγματικών και ελεγμένων αναγκών του. Γενικότητες δηλαδή για ένα πολύ σοβαρό θέμα διακίνησης ανεξέλεγκτου δημοσίου χρήματος. Οπως γενικότητες διατυπώνονταν και για το έργο που έχει μπροστά του το ΤΑΠ. Στη δεύτερη ανακοίνωση, αντίθετα, αναφέρονταν όχι μόνο η κατάργηση του ποσοστού αλλά και η πλήρης αναθεώρηση της μορφής και της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας όπως και η μεταφορά της λειτουργίας του παιδικού σταθμού στην ευθύνη του υπουργείου. Επίσης, γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, τη σημαντικότερη από τις εκκρεμότητες του ΤΑΠ. Η υπουργός κάνει του κεφαλιού της ή ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να την ελέγξει; Οποια κι αν είναι η απάντηση, δεν είναι καθόλου καλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή