Κάψε το σενάριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλαζονεία, ειρωνεία, τσαμπουκά, ασχετοσύνη. Ολα τα συστατικά της «επιτυχίας», δεδομένου ότι αυτά κυριαρχούν στον δημόσιο βίο στις μέρες μας, είχε η συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την περασμένη Παρασκευή. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το «σίριαλ», μια περίληψη των προηγουμένων: Στις αρχές Νοεμβρίου, θα ανακοινώνονταν από την Επιτροπή Κινηματογράφου της ΕΡΤ οι ταινίες που θα χρηματοδοτούνταν από το περιβόητο «1,5%», το ποσοστό του τζίρου της εθνικής ραδιοτηλεόρασης που, σύμφωνα με τον νόμο, διατίθεται για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Στις 26 Οκτωβρίου, όμως, με ανακοίνωση του νέου διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου, η επιτροπή παύθηκε και διορίστηκε νέα, αποτελούμενη αποκλειστικά από εργαζομένους της ΕΡΤ (έως σήμερα η επιτροπή απαρτιζόταν από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου).

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συνέντευξη Τύπου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, παραγωγών και κινηματογραφιστών που ανέμεναν απαντήσεις. Τι θα γίνει με τις ταινίες που είχαν προκριθεί από την απελθούσα επιτροπή; Πώς θα επιλεγούν από το νέο καθεστώς τα σενάρια που θα λάβουν το «πράσινο φως» της υλοποίησής τους; Απέναντί τους κάθισαν, εκτός από τον κ. Κωστόπουλο, ο Τάσος Μπιρσίμ και ο Γιώργος Βαρελάς (μέλος της νέας Επιτροπής Κινηματογράφου). Στις καταιγιστικές ερωτήσεις για τον λόγο που ξηλώθηκε η επιτροπή, απάντηση δεν δόθηκε, πέρα από ότι «οι υπάλληλοι μπορούν να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια τα χρήματα» και, «αν δεν καταλαβαίνετε, είναι δικό σας θέμα». Στις ερωτήσεις με ποια καλλιτεχνικά προσόντα θα κρίνει η νέα επιτροπή τα έργα, η απάντηση κοφτή από τον κ. Βαρελά –«άλλη ερώτηση»–, ενώ αργότερα ο ίδιος θα έλεγε ότι το βασικό κριτήριο της επιλογής θα είναι «να χωράνε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ». Πιο αντιπροσωπευτική στιγμή –και προσωπική μου αγαπημένη– ήταν όταν ο κ. Μπιρσίμ θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση του Γιώργου Αρβανίτη, προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης –κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας με 30 χρόνια εμπειρίας στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο– προσφωνώντας τον ως «ο κύριος που έχει σχέση με το εξωτερικό».

Τα παραπάνω υπάρχουν καταγεγραμμένα σε βίντεο (το εντόπισα στο flix.gr). Ηταν απλή σύμπτωση που αμέσως μετά έπεσα πάνω στο βίντεο του Vice για τους flat earthers, τους Ελληνες που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή