Το Κονκλάβιο (15/11/17)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χήρα και το ΕΔΔΑ

Υπόθεση εργασίας: Χήρος/χήρα ανακαλύπτει διαθήκη της/του θανόντος συζύγου. Ο εκλιπών αφήνει όλη την περιουσία στον/στη σύζυγο. Αλλά ο/η σύζυγος αναγκάζεται, βάσει «νόμου» που αφορά κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα, να μοιραστεί τα κληροδοτηθέντα με τους συγγενείς, επειδή έτσι ορίζει το εθιμικό δίκαιο. Δεν είναι γρίφος τύπου «βρες το λάθος».

Είναι συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εφαρμόστηκε η σαρία, που δεν αναγνωρίζει διαθήκες. Και η μουσουλμάνα χήρα, την οποία ο σύζυγός της όρισε κληρονόμο ολόκληρης της περιουσίας του, βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίκαιο της σαρίας, που προβλέπει τα της διαθήκης να μοιραστούν ανάμεσα στους συγγενείς. Είναι η συγκεκριμένη χήρα που έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού προηγουμένως ο Αρειος Πάγος απεφάνθη ότι δεν εφαρμόζει τον αστικό κώδικα επειδή η πενθούσα είναι μουσουλμάνα. Ούτε η αίτηση αναίρεσης άλλαξε τα πράγματα. Κάπως έτσι, η υπόθεση που εξετάζεται στις 6 Δεκεμβρίου στο ΕΔΔΑ αναμένεται να είναι η αφορμή για δυνατές «καμπάνες» στη χώρα για το θέμα της σαρίας. Είναι η υπόθεση που, όπως σας έλεγα χθες, έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση να δείξει ότι είναι μπροστά από τις εξελίξεις. ανακοινώνοντας ότι η σαρία είναι προαιρετική. Με την πρόταση πληροφορούμαι ότι συμφωνεί και ο Σταύρος Κοντονής.

Υποθέτω ότι μάλλον σε αυτή αναφερόταν και η ανακοίνωση της Ν.Δ. για τη χθεσινή συνάντηση στο Στρασβούργο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου για «υποθέσεις που αφορούν τη χώρα μας». Η νεκροψία θα δείξει.

Βενιζέλος όπως Αρβελέρ

Στο Παρίσι βρέθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, προσκεκλημένος του ομίλου Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματικών στελεχών «Αργώ». Αυτό τη Δευτέρα, σε δείπνο και ομιλία που είχε ως θέμα την έξοδο από το μνημόνιο και την επόμενη φάση για την Ελλάδα. Θυμίζω ότι σε αντίστοιχο κάλεσμα είχαν ανταποκριθεί στο παρελθόν η Ελένη Αρβελέρ και ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Βενιζέλος, πάντως, ετοιμάζεται να μιλήσει σε εκδήλωση του αδελφού ομίλου και στις Βρυξέλλες. Εγώ, πάλι, περιμένω να δω πότε θα τοποθετηθεί για τα του νέου φορέα.

Δίδυμα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώνεται απόψε από την τοπική οργάνωση της Ν.Δ. Αμαρουσίου. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το δίδυμο που θα μιλήσει. Αναφέρομαι στον Νίκο Δένδια και στον Γιώργο Κουμουτσάκο, οι οποίοι θα καλύψουν το θέμα της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας. Ωρα είναι να προκύψει πάλι κανένα ιδεολογικό ζήτημα που θα βγάλει είδηση… Οπως και να ’χει, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι το εν λόγω δίδυμο –που πηγαίνει χέρι χέρι και στη Β΄ Αθήνας– έχει έντονη καραμανλική εσάνς.

Εργα και σκηνοθέτες

Το παραθέτω αυτούσιο, όπως το επισήμανε πηγή μου σχολιάζοντας τα του πρώτου γύρου στις κάλπες για τον νέο φορέα. Σημειώνω ότι η πηγή είναι από τις πιο μπαρουτοκαπνισμένες στον «χώρο». Οπως το έθεσε, «άλλο έργο σκηνοθέτησαν, άλλο έργο ανέβηκε, άλλο έργο θα δουν».

«Πουλάνε» το τζαμί

Μιλώντας για Θράκη, να σημειώσω ότι η επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να επαναλάβει το γνωστό σόου στα «αδέλφια μας, τους Τούρκους» στη Θράκη, είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί ο ορισμός επίσημης ημερομηνίας έλευσής του στην Αθήνα. Το λέω επειδή ιδανικά ο Ερντογάν θα ήθελε να μεταβεί μια ωραία Παρασκευή στην Αθήνα και το ίδιο βράδυ να φύγει για τη Θράκη. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να το αποφύγει με ντρίμπλες, αν και εκτιμώ ότι αν θέλει να ανέβει ο Ερντογάν, θα το κάνει ανεξαρτήτως ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα είναι καλυμμένοι για το θέμα των μειονοτικών, καθώς θα επιδιώξουν να «πουλήσουν» –και πολύ σωστά θα κάνουν– στον σουλτάνο ότι ονοσούπω το τζαμί της Αθήνας θα είναι έτοιμο. Ελπίζω, πάντως, να μην έχουν τη φαεινή ιδέα να του το δείξουν. Ο προαύλιος χώρος δεν είναι έτοιμος. Για να μην αναφέρω ότι δεν υπάρχει μιναρές, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον «πατερούλη» Ερντογάν.

Τι κάνει ο Σταύρος

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων έκανε ο Γκι Φέρχοφστατ στον Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτά στο χθεσινό τους ραντεβού στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Διότι μπορεί στη συζήτηση να κυριάρχησε η ατζέντα Μακρόν, υπέρ της οποίας –όπως και ο Μητσοτάκης– τάχθηκε ο «φιλελέ» Γκι, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τους φίλους του στην Ελλάδα. Εξ ου και ρώτησε κάτι του τύπου «τι κάνει ο φίλος μου ο Σταύρος»…Τι να του πεις τώρα… Υποθέτω ότι ούτε ο Κυριάκος του απάντησε. Αυτός που απάντησε σε Ελληνες δημοσιογράφους που τον «σκανάρισαν» από μακριά, λίγο πριν από το Κολέγιο των Επιτρόπων, ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί. Ρωτήθηκε για τη συνεργασία του με τον Κυριάκο και απάντησε ότι είναι «άψογη». Το ίδιο, βέβαια, έσπευσε να προσθέσει, ισχύει και για τη συνεργασία του με τον Αλ. Τσίπρα. Αλίμονο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή