80 χρoνια πριν… 16-XI-1937

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ROGER MARTIN DU GARD: Παρίσιοι, 14. (Του μονίμου ανταποκριτού μας Paul Auroch).- Tο βραβείον Νομπέλ 1937 [για τη Λογοτεχνία] απενεμήθη εις τον μεγάλον Γάλλον μυθιστοριογράφον Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ. Εντός διαστήματος ολιγωτέρου του μηνός ο κ. Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ δις κατέκτησε φιλολογικάς τιμάς. Επέτυχε το μέγα βραβείον της πόλεως των Παρισίων προ δεκαπενθημέρου, ιδού δε τώρα τιμώμενος υπό της Σουηδικής Ακαδημίας. Η μακρά σιωπή η καλύπτουσα το όνομά του και το έργον του λύεται αιφνιδίως και μερικοί διερωτώνται αν η επιτροπή του βραβείου Νομπέλ δεν ηθέλησε προβαίνουσα εις την χειρονομίαν ταύτην να τιμήση τους τρεις τελευταίους τόμους των «Τιμπώ», των οποίων ο τίτλος «Θέρος 1914» έχει την λάμψιν μιας απεράντου πυράς. [Σημ. «Φ»: Το μυθιστόρημά του ποταμός «Les Thibault» («Οι Τιμπώ») κυκλοφορεί σε μετάφραση Γ. Νίκα από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας.]

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ: Απέθανε και εκηδεύθη προχθές ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αδαμάντιος Αδαμαντίου. […] Κατήγετο εκ Νησίου (Μεσσήνη) Καλαμών, εγεννήθη εις Αθήνας. […] Τω 1900 εστάλη υπότροφος του Κράτους εις Παρισίους και μαθητεύσας παρά τω μεγάλω Pernot επεδόθη εις τας Βυζαντινάς μελέτας.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΣ: (Ρεπορτάζ που υπογράφεται από τον λόγιο Γιάννη Κουχτσόγλου.) Η πόλις της Καβάλλας, βάσει ενός νέου προγράμματος μεγάλων εξωραϊστικών έργων, εις το εγγύς μέλλον θα αποτελή πρότυπον επαρχιακής πόλεως. […] Εμπνευστής είναι ο δήμαρχός μας κ. Αθ. Μπαλάνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή