Το Κονκλάβιο (16/11/17)

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωδικός «μπλε γραβάτα»

Το χαμηλό κοινοβουλευτικό επίπεδο, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο. Είναι και ευρωπαϊκό. Πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με μια μεγάλη πολιτική ομάδα, η οποία είναι και η πλειοψηφούσα στην Ευρώπη, το ΕΛΚ. Το λέω επειδή αυτόπτης μάρτυρας μου μετέφερε ευτράπελο από την κλειστή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και δέχθηκε ερωτήσεις το βράδυ της Τρίτης. Υπήρξε ένας ευρωβουλευτής –Κύπριος– που επέδειξε οπαδικό φανατισμό στο πρόσωπο του Κυριάκου ξεπερνώντας τα όρια της φαιδρότητας. Ο εν λόγω κάποια στιγμή πετάχτηκε και σε ένα κρεσέντο εκστόμισε τα εξής: «Ζήτω η Δεξιά! Χαίρομαι που ήρθατε και φοράτε μπλε γραβάτα. Κι εγώ φοράω μπλε γραβάτα. Εύχομαι να είναι μπλε και η νίκη μας στη Δεξιά». Ο Μητσοτάκης τον αντιμετώπισε αρχικά με απορία και στη συνέχεια με στωικότητα. Υποθέτω ότι αν δεν ήταν τόσο ευγενής, θα του έλεγε κάτι του τύπου «μήπως με έχετε μπερδέψει με τον Αδωνι;».

Υπόγεια ρεύματα

Ραντεβού με τον Γιώργο Καμίνη είχε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το τετ α τετ πήγε καλά. Πληροφορούμαι δε ότι ο Καμίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο «δικός» του κόσμος θα στραφεί στον Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Η κάλπη θα δείξει. Πάντως, μαθαίνω ότι, πλην του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος στήριξε δημοσίως τον Ανδρουλάκη, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο –με άρθρο– και τουλάχιστον ακόμη ένας βουλευτής του Ποταμιού. Οχι, δεν θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εξάλλου, δεν περιμένει κανένας να τοποθετηθεί δημοσίως για το ποιον στηρίζει.

Πόλεμος (και) για το debate

Κατά τα λοιπά, υπόγειος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη για το debate του Νίκου Ανδρουλάκη και της Φώφης Γεννηματά, το οποίο υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν απόψε. Τουλάχιστον, αυτή ήταν η συνεννόηση των δύο διά τηλεφώνου την περασμένη Τρίτη. Ομως, η Γεννηματά ακύρωσε την Πέμπτη, λέγοντας στον Ανδρουλάκη ότι θα μιλήσει στη Βουλή. Στο ερώτημα για επαναπρογραμματισμό την Παρασκευή, απάντησε ότι είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Καλά μέχρι εδώ. Μόνο που από το επιτελείο του Ανδρουλάκη έμαθαν ότι η Φώφη παραχωρεί απόψε συνέντευξη στο Action 24… Ωραίος πολιτικός πολιτισμός και ακόμα ωραιότερη συνεννόηση-προπομπός για το μέλλον. Πάντως, το προγραμματισμένο debate για την Παρασκευή ματαιώθηκε λόγω της τραγωδίας στη Δυτ. Αττική.

Σύγκρουση για τη σαρία

Σας είχα γράψει εγκαίρως –από την Τρίτη– ότι επέκειτο ανακοίνωση για την προαιρετικοποίηση της σαρίας, καθώς ούτως ή άλλως έρχεται καταδίκη από το ΕΔΔΑ στις αρχές Δεκεμβρίου. Με απλά λόγια, θα δίνεται η δυνατότητα στους μουσουλμάνους της Θράκης να επιλέξουν ανάμεσα στον μουφτή και στα δικαστήρια. Το «δίπορτο» αυτό επελέγη μάλλον ως σολομώντεια λύση σε σχέση με την αρχική σκέψη που ήταν η πλήρης κατάργηση της σαρίας, με σκεπτικό όχι μόνο τις ευρωπαϊκές καταδίκες της Ελλάδας, αλλά και ότι μόνο η κατάργηση της σαρίας ήταν επαρκώς «αριστερό» και προοδευτικό μέτρο.

Κάπου εδώ πληροφορούμαι ότι υπήρξε –για να το θέσω κομψά– έντονη διαφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εξωτερικών. Κι αυτό, διότι το ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της σαρίας και της ψήφισης του νόμου για τους μουφτήδες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια εγγενής αντίφαση στο να καταργείς τη σαρία και την ίδια ώρα να θέλεις να έχεις λόγο στη θρησκευτική ηγεσία μιας θρησκευτικής κοινότητας. Εξάλλου, νόμος για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων υπάρχει: 4301/2014 του Ανδρέα Λοβέρδου. Εντέλει το Μαξίμου ταυτίστηκε με τη γραμμή του υπουργείου Παιδείας, καθώς η προαιρετικοποίηση της σαρίας στην πραγματικότητα διατηρεί το δικαίωμα στη σαρία και επιτρέπει στην πολιτεία να έχει λόγο στις μουφτείες.

Απουσίες

Σαν χθες πριν από τέσσερα χρόνια «έφυγε» ο Γλαύκος Κληρίδης. Με αφορμή την επέτειο, ο Χρήστος Στυλιανίδης σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «αναλλοίωτη» πολιτική παρακαταθήκη «αξιοπιστίας, πραγματισμού και διεκδικητικού ρεαλισμού». «Ο Κληρίδης πορεύτηκε με ανοιχτό μυαλό, σκεπτόμενος πιο μπροστά από τους πολλούς και έχοντας επίγνωση της περιφερειακής και παγκόσμιας πραγματικότητας. Πορεύτηκε με πυξίδα τη σύνεση και το εφικτό. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της μεγαλοθυμίας. Στεκόταν πάντα στα μεγάλα και όχι στα μικρά», έγραψε ο Κύπριος επίτροπος, που θυμίζω ότι είχε δουλέψει στενά με τον Κύπρο statesman, ο οποίος και διαμόρφωσε την πολιτική του φιλοσοφία.

Τρεις επίτροποι

Σημειώνω ότι, παρουσιάζοντας τον Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ είπε κάτι του τύπου «ο Μητσοτάκης που βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά μακράς διαρκείας», εννοώντας προφανώς ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνουν εκλογές. Πάντως, το «παρών» στην ομιλία του Κυριάκου έδωσαν τρεις επίτροποι: ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Γίρκι Κατάινεν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε και τετ α τετ με τον Μητσοτάκη. Πληροφορούμαι δε ότι μετά το τέλος της ομιλίας του ο Μητσοτάκης συνάντησε και τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Υποθέτω ότι με αυτό το «μασάζ» εξωτερικού ολοκληρώνεται η σχετική επιχείρηση που άρχισε με τους βουλευτές εσωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή