Επιπόλαιοι πανηγυρισμοί

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 φεύγει και η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας ξεφυσάει με ανακούφιση: σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αττικής είχε αύξηση 4,2%, η μέση τιμή δωματίου άνοδο 4,6% και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο ήταν ενισχυμένα κατά 8,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ο Δήμος Αθηναίων, παραδοσιακά ενθουσιώδης όταν εμφανίζεται κάποια θετική είδηση στον νεφελώδη ορίζοντα, επιχειρεί τακτικά να επενδύσει στην τουριστική άνθηση της πρωτεύουσας για ευνόητους λόγους. Υπονοείται συχνά κάποιου είδους «δικαίωση», που έρχεται πάντα από το εξωτερικό.

Ομως, δίπλα στα ευοίωνα νούμερα, ο πιο προσεκτικός αναγνώστης της έκθεσης ανακαλύπτει λιγότερο θετικές όψεις που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση της αθηναϊκής εμπειρίας από τους επισκέπτες της πόλης. Για παράδειγμα, ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων τουριστών υποχώρησε από το 8/10 το 2015 στο 7,7/10 το 2017, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012. Αντίστοιχη κάμψη παρατηρείται και στο ποσοστό των επισκεπτών που θα σύστηναν την Αθήνα ως προορισμό, με υποχώρηση στο 91% έναντι 94% το 2016 και 96% το 2014.

Αλλά τι ενοχλεί τους τουρίστες μας; Οχι πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που ενοχλούν κι εμάς: η ηχορρύπανση, η κακή συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, η ελλιπής συντήρηση κτιρίων, η έλλειψη ενημερωτικών πινακίδων, τα γκράφιτι και η έλλειψη χώρων πρασίνου.

Αντί λοιπόν επιπόλαιων πανηγυρισμών, που εν μέρει οφείλονται στην υποχώρηση άλλων ανταγωνιστικών προορισμών στη γειτονιά μας, θα ήταν καλό ο Δήμος Αθηναίων να επικεντρωθεί στην επίλυση «επιφανειακών» θεμάτων καθημερινότητας τόσο του κατοίκου όσο και του επισκέπτη. Κάποτε ο καλός Θεός του ελληνικού τουρισμού θα μας εγκαταλείψει και τότε θα τα βάλουμε με την κακή μας τύχη. Αλλά καμία τύχη δεν θα μας βοηθήσει όταν εκκρεμότητες όπως τα άλυτα θέματα της Ομόνοιας, της εμπορικής καταστροφής της Σταδίου, της παράδοσης μέρους του κέντρου σε συμμορίες αλλά και ζητήματα καθαριότητας σε πολύ κεντρικά σημεία τραυματίζουν την αθηναϊκή εμπειρία ανεπανόρθωτα και με μεγάλο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή