Η Φώφη, η Κεντροαριστερά και η Ν.Δ.

Η Φώφη, η Κεντροαριστερά και η Ν.Δ.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκβαση της μάχης για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν απασχόλησε μόνον τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του χώρου. Απασχόλησε εξίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, που είδαν, με έκπληξη, τη μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής μέχρι και προχθές, η Πειραιώς παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις.

Κάποιοι «γαλάζιοι» έσπευδαν να προεξοφλήσουν πως «εάν εκλεγεί ο Σταύρος και ο μηχανισμός ΠΑΣΟΚ τον ακολουθήσει, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα». Αλλοι εξέφραζαν ανησυχίες για μία επικράτηση Καμίνη και την επίδραση που αυτή θα είχε στους πολίτες του φιλελεύθερου κέντρου. Κάποιοι τρίτοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο νίκης του «νέου και γνώστη των μηχανισμών Ανδρουλάκη», ενώ κάποιοι λίγοι σημείωναν ότι ο «μεταρρυθμιστής και αρνητής της συνεργασίας με τη Ν.Δ. Ραγκούσης θα ήταν πρόβλημα».

Εν τέλει η κάλπη ανέδειξε ως μεγάλη νικήτρια τη Φώφη Γεννηματά, μέσα από μία διαδικασία που, ομολογουμένως, λόγω της υψηλής συμμετοχής συνιστά επιτυχία και δείγμα του ενδιαφέροντας σημαντικής μερίδας πολιτών για τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πλην, όμως, στην περίπτωση της Κεντροαριστεράς, η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Η κ. Γεννηματά δεν είναι νέα αρχηγός, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός της –του ΠΑΣΟΚ– κινήθηκαν ενεργά υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, ενώ και οι εκτός ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι εμφανίζονται μουδιασμένοι. Θα μπορέσει η κ. Γεννηματά να αξιοποιήσει και να εντάξει λειτουργικά στο νέο σχήμα όχι μόνον τον δεύτερο Ανδρουλάκη και τον τρίτο Καμίνη αλλά και το Ποτάμι (ως Σταύρο Θεοδωράκη και ως κόμμα); Θα μπορέσει το νέο σχήμα να μην είναι απλώς ένα «ΠΑΣΟΚ plus», αλλά ένα σχήμα όπου θα βρουν έκφραση και όσοι δεν το στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές;

Από τις απαντήσεις στα όχι εύκολα αυτά ερωτήματα θα εξαρτηθούν πολλά όχι μόνον για την Κεντροαριστερά, αλλά και για την Κεντροδεξιά. Για τη Νέα Δημοκρατία η εκλογή Γεννηματά, όπως προκύπτει και από τα σχόλια των «γαλάζιων» που παρέθεσα, ήταν μάλλον η πιο βατή εκδοχή. Κι αυτό διότι είναι η μόνη εκ των υποψηφίων που η εκλογή της δεν συνιστούσε έκπληξη ή αλλαγή σελίδας και θα χρειαστεί να δείξει με τα έργα της εάν μπορεί να δώσει δυναμική στο νέο σχήμα.

Στην προσπάθεια αυτή δεν θα «παίζει» μόνη της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, έβλεπε, μέχρι την εκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας στην Κεντροαριστερά, έναν στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, το 2015, να στρέφονται προς τη Ν.Δ. Δεν είναι αμελητέα ποσοστά, ειδικά όταν η προσπάθεια της Ν.Δ. να αγγίξει την αυτοδυναμία γίνεται μονάδα με τη μονάδα. Πλέον ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να εντείνει την επίθεση φιλίας προς αυτό το ακροατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή