ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (22/11/17)

«Θα τα πούμε την Πέμπτη»

«Για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου θα τα πούμε την Πέμπτη. Θα περάσετε δύσκολα»… Ηταν η απειλητική/προειδοποιητική αποστροφή με την οποία απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πάνο Καμμένο τo βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Και μπορεί ο ΥΠΕΘΑ να επέλεξε να απαντήσει μέσω τιτιβισμάτων, αλλά ο Μητσοτάκης το εννοούσε, καθώς βάζει σε πλήρη διάταξη τα «όπλα» της Ν.Δ. για τη συζήτηση της Πέμπτης.

Σύσκεψη στην Πειραιώς

Το λέω επειδή χθες στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι επερωτώντες βουλευτές της επίκαιρης επερώτησης προς τον Καμμένο που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή. Βασικό θέμα συζήτησης, η αποδόμηση του υπουργού Αμυνας και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ομιλητές στη Βουλή. Παρόντες ήταν οι Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Τασούλας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Δαβάκης. Σημειώνω ότι αρχικά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. στη συζήτηση είχε οριστεί ο Αδωνις. Τελικά θα μιλήσει, αλλά δεν θα έχει τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οπως και να ’χει, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα σπάσει τα ντεσιμπελόμετρα. Εκτός αν ο «Ρουβίκωνας» αποφασίσει να γλιτώσει τον Καμμένο και ξαναεισβάλει στο Κοινοβούλιο…

Παρασκηνιακές επαφές

Ως γνωστόν, η δράση προκαλεί αντίδραση. Αναφέρομαι στα ακραία μέτρα που λαμβάνουν οι Γερμανοί έναντι των ταξιδιωτών από την Ελλάδα που προσγειώνονται στα γερμανικά αεροδρόμια, επαναφέροντας στην ουσία τούς ελέγχους που ισχύουν για όσους βρίσκονται εκτός Σένγκεν. Αρμόδια πηγή με ενημερώνει ότι οι Γερμανοί δεν ξύπνησαν απλώς ένα πρωί και αποφάσισαν να ζητήσουν από την Κομισιόν την επαναφορά των ελέγχων. Η γερμανική σκληρότητα συνδέεται με πρόσωπα που πέρασαν από τα ελληνικά προς τα γερμανικά αεροδρόμια –κυρίως από τα τουριστικά– κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο – και τα οποία δεν θα είχαν περάσει αν ο ελληνικός έλεγχος δεν ήταν πλημμελής. Είναι ο τρόπος –λέγε με γερμανική μπότα– να μας περάσουν το μήνυμα να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι για την εκτόνωση της κρίσης έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες επαφές και συνεννοήσεις του Ελληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Εκτακτο τετ α τετ

Δεν είναι ότι δεν γνωρίζονται. Γνωρίζονται και μάλιστα καλά. Το υπογραμμίζω για να τονίσω τον έκτακτο χαρακτήρα που είχε η συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ. Ο Γερμανός ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την οικονομία και τις τράπεζες. Ενδιαφέρον, αν όχι η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων…

Ευρώπη έχεις ταλέντο

Με κλήρωση τελικά επελέγησαν οι πρωτεύουσες που θα διαρρήξουν τα ιμάτια της Βρετανίας: δηλαδή τις έδρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA). Εμείς, όπως σας έλεγα χθες, χάσαμε. Κέρδισαν αντιστοίχως η Ολλανδία και η Γαλλία και αφού η Τσεχία έκανε πίσω στη διεκδίκηση. Αμστερνταμ και Παρίσι κέρδισαν στην τελική ψηφοφορία για τις έδρες των δύο οργανισμών με… κλήρωση! Πληροφορούμαι ότι η επιλογή τους δεν είναι ανεξάρτητη απ’ το γεγονός ότι αμφότερες βρίσκονται κοντά στη Βρετανία. Διότι, εκτός από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι πόλεις της μετεγκατάστασης, κυρίως πρέπει να μη βρίσκονται πολύ μακριά για να μην τρέχουν και κουράζονται οι κακομαθημένοι ευρωϋπάλληλοι στους δύο οργανισμούς (περί τους 2.000). Κατόπιν τούτων, δεν αποκλείω το επόμενο παιχνίδι διεκδίκησης να κριθεί στα πέναλτι.

Περιβαλλοντικές ήττες

Η τραγωδία στη Δυτική Αττική άλλαξε τα πλάνα της Ν.Δ. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι στο πρόγραμμα των προσυνεδριακών προστέθηκε ακόμη μία εκδήλωση με έκτακτο χαρακτήρα. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα βρεθούν το περιβάλλον, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός και η πολιτική προστασία. Ακριβώς ό,τι έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει πλήρως τους τελευταίους μήνες δηλαδή. Υποψιάζομαι ότι θα αναφερθούν και διάφορα για πυρκαγιές (στην Ανατολική Αττική) και για πετρελαιοκηλίδες στον Σαρωνικό και ότι ο Μητσοτάκης θα ξαναθυμηθεί την εποχή που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ταξίδευε στο Μπαλί και στο Κανκούν για την κλιματική αλλαγή.