ΑΠΟΨΕΙΣ

80 χρόνια πριν στην «Κ» 26.ΧΙ.1937

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ CAGOULE: Παρίσιοι, 25.- Συνελήφθη χθες την 1ην μεταμεσονύκτιον έξωθι του «Γαλλικού Θεάτρου» ο αρχηγός της «Μυστικής Επιτροπής Επαναστατικής Δράσεως» [CSAR] Ευγένιος Ντελόνκλ. Χθες εξάλλου συνελήφθη ο στρατηγός Ντυσενιέρ. Ο Ντελόνκλ εξητάσθη σήμερον πέραν του τετραώρου. Ανεγνώρισεν ότι είχεν εγκαταλείψει την οικίαν του από της ημέρας της ανακαλύψεως της συνωμοσίας και κατέφυγεν εις οικίας πολιτικών του φίλων. [Σημ. «Φ»: H CSAR, επωνομασθείσα «La Cagoule», ήταν μια ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση στις παρυφές της οποίας βρέθηκε κάποτε και ο Φρανσουά Μιτεράν. Ο αρχηγός της Ευγένιος Ντελόνκλ κατά τη γερμανική Κατοχή της Γαλλίας ακολούθησε πολιτική συνεργασίας με τον εχθρό, αλλά έκανε το σφάλμα να αναπτύξει σχέσεις με τον φον Κανάρις ο οποίος έπεσε στη δυσμένεια του χιτλερικού καθεστώτος και έτσι ο Ντελόνκλ δολοφονήθηκε από την Γκεσταπό σε συνεργασία με Γάλλους μυστικούς πράκτορες. Στην εικόνα, τμήμα της πρώτης σελίδας της εφημερίδας «Ce soir» των Παρισίων της 26ης Νοεμβρίου 1937, πηγή: Bibliothèque Nationale de France – Gallica.]

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Λονδίνον, 25.- Η Α.Μ. ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Β΄ παρεκάθησε σήμερον εις πρόγευμα παρατεθέν υπό του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου. Ο Αναξ εδήλωσε κατά το γεύμα ότι η Αγγλία και η Ελλάς συνδέονται διά του κοινού αισθήματος αγάπης προς την ειρήνην, ότι δε βαθυτάτη είναι η συμπάθεια και ο θαυμασμός, τον οποίον το ελληνικόν έθνος τρέφει προς τον βρεττανικόν λαόν. Ο Αγγλος υπουργός Οικονομικών σερ Τζων Σάιμον απήντησεν διά θερμοτάτων φράσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ: Αύριον Σάββατον 10 μ.μ. εις το θέατρον «Ολύμπια» εμφανίζεται η μεγάλη καλλιτέχνης του άσματος Μιρέιγ Φλερύ εις την «Τραβιάταν». Συμπράττουν οι κ.κ. Δελένδας, Τσουμπρής και άλλοι.