80 χρόνια πριν στην «Κ» 26.ΧΙ.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 26.ΧΙ.1937

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ CAGOULE: Παρίσιοι, 25.- Συνελήφθη χθες την 1ην μεταμεσονύκτιον έξωθι του «Γαλλικού Θεάτρου» ο αρχηγός της «Μυστικής Επιτροπής Επαναστατικής Δράσεως» [CSAR] Ευγένιος Ντελόνκλ. Χθες εξάλλου συνελήφθη ο στρατηγός Ντυσενιέρ. Ο Ντελόνκλ εξητάσθη σήμερον πέραν του τετραώρου. Ανεγνώρισεν ότι είχεν εγκαταλείψει την οικίαν του από της ημέρας της ανακαλύψεως της συνωμοσίας και κατέφυγεν εις οικίας πολιτικών του φίλων. [Σημ. «Φ»: H CSAR, επωνομασθείσα «La Cagoule», ήταν μια ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση στις παρυφές της οποίας βρέθηκε κάποτε και ο Φρανσουά Μιτεράν. Ο αρχηγός της Ευγένιος Ντελόνκλ κατά τη γερμανική Κατοχή της Γαλλίας ακολούθησε πολιτική συνεργασίας με τον εχθρό, αλλά έκανε το σφάλμα να αναπτύξει σχέσεις με τον φον Κανάρις ο οποίος έπεσε στη δυσμένεια του χιτλερικού καθεστώτος και έτσι ο Ντελόνκλ δολοφονήθηκε από την Γκεσταπό σε συνεργασία με Γάλλους μυστικούς πράκτορες. Στην εικόνα, τμήμα της πρώτης σελίδας της εφημερίδας «Ce soir» των Παρισίων της 26ης Νοεμβρίου 1937, πηγή: Bibliothèque Nationale de France – Gallica.]

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Λονδίνον, 25.- Η Α.Μ. ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Β΄ παρεκάθησε σήμερον εις πρόγευμα παρατεθέν υπό του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου. Ο Αναξ εδήλωσε κατά το γεύμα ότι η Αγγλία και η Ελλάς συνδέονται διά του κοινού αισθήματος αγάπης προς την ειρήνην, ότι δε βαθυτάτη είναι η συμπάθεια και ο θαυμασμός, τον οποίον το ελληνικόν έθνος τρέφει προς τον βρεττανικόν λαόν. Ο Αγγλος υπουργός Οικονομικών σερ Τζων Σάιμον απήντησεν διά θερμοτάτων φράσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ: Αύριον Σάββατον 10 μ.μ. εις το θέατρον «Ολύμπια» εμφανίζεται η μεγάλη καλλιτέχνης του άσματος Μιρέιγ Φλερύ εις την «Τραβιάταν». Συμπράττουν οι κ.κ. Δελένδας, Τσουμπρής και άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή